Rengeteg krónikus betegség kockázatát lehet csökkenteni boldog, jól működő párkapcsolatban élve, de a hosszú távú boldogságért tenni is kell.

A boldog párkapcsolat tagjai nagyobb eséllyel maradnak egészségesek

A kutatások szerint a boldog párkapcsolat élvezői 49%-kal kisebb valószínűséggel halnak meg egy adott időintervallumban, mint hasonló paraméterekkel rendelkező egyedülállók, írja a The Washington Post. A boldog házasság egészségre gyakorolt pozitív hatása felér az egészséges táplálkozáséval, állítja Janice Kiecolt-Glaser pszichológus, az Ohio Állami Egyetem Viselkedéstudományi Kutatóintézetének vezetője. A boldog házaspárok élete nem csak tovább tart, de kevesebb egészségügyi problémával is szembesülnek.

Boldog Parkapcsolat Alapjai Titka
Mi Lehet A Boldog Párkapcsolat Titka, Alapjai? / Fotó: Getty Images

A kutatások azt mutatják, hogy a boldog párkapcsolat csökkenti az Alzheimer-kór és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, a koszorúér-műtét halálos kimenetelét, de még a mellrák kezeléséből adódó fájdalmakat és fáradságot is. 280 ezer 45 évnél idősebb házas ember vizsgálata megállapította, hogy azoknak a nőknek, akik sosem mentek férjhez, 60%-kal nagyobb esélyük van arra, hogy szív- és érrendszeri betegségben hunyjanak el, mint azoknak, akik férjnél vannak. A férfiaknál 32% ez a szám.

A házasságban élők kevésbé depressziósak, márpedig a depresszió súlyos kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában a rosszabb szívműködés és néhány további egészségre káros tényező miatt, mint például az egészségtelen táplálkozás, az alvászavar, alkoholfogyasztás, dohányzás és mozgásszegény életmód

– jelentette ki Kiecolt-Glaser

Még a koronavírus-vakcinák is hatékonyabbak lehetnek a boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatban élőknél, mert az a kutatók előtt is egyértelmű, hogy az antitest-termelés jobban beindul azoknál, akik társasági életet élnek.

Kapcsolódó cikk

A házas emberek egyrészt azért élhetnek tovább, mert az egészséges emberek nagyobb eséllyel házasodnak meg, másrészt mert a házastársuk nem engedi, hogy elhanyagolják az egészségüket, és biztatja, hogy étkezzen egészségesebben, eddzen többet, hagyja abba a dohányzást. 

Stresszűző szerelem

A jó párkapcsolat a szervezet biokémiájára is hatással van. Kiecolt-Glaser tanulmánya alapján a szerető párkapcsolatban élők szervezetében csökken a krónikus gyulladás.

„A gyulladás azért fontos, mert rengeteg krónikus betegség kiindulópontja, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a csontritkulás, az ízületi gyulladás, az Alzheimer-kór, és még sorolhatnánk” – tette hozzá.

Kutatásai rávilágítanak arra is, hogy a szerelem révén kevésbé érzékeljük a napi stresszt, ez pedig csökkentheti a gyulladás mértékét.

A hosszútávú boldog párkapcsolat csökkentheti tehát a kortizol stresszhormon szintjét és fokozhatja az oxitocin és a vazopresszin kiválasztását. Azt is kimutatták a vizsgálatok, hogy az új szerelmespárok tagjai és az egymással szeretetteljesen viselkedő párok magasabb az oxitocin szintet mutatnak, mint az egyedülállók. 

John Gottman, a Washingtoni Egyetem házasságkutatója szerint az az egyik legfontosabb dolog egy kapcsolatban, hogy sose viselkedjünk rosszindulatúan a másikkal, vagyis ne bíráljuk, ne nézzük le, ne gúnyolódjunk rajta, és ne vágjunk rossz arcokat.

A humor, a szeretetteljes kommunikáció és a kölcsönös tisztelet, a higgadtság még azokon a konfliktusokon is átsegít, amikor nem értünk egyet a partnerünkkel

– mondta Gottman.

A közös szórakozás is nagyon fontos része a boldog párkapcsolat fenntartásának, főleg azoknál, akik már régebb óta vannak együtt. A járvány alatt a karanténidőszakban sem kell elhagyniuk az otthonukat azért, hogy feldobják a kapcsolatukat: új pózokat, új helyszíneketszokatlan időpontokat próbálhatnak ki a lakásban. Színdarabokat is felolvashatnak közösen, mint például a Rómeó és Júlia, vagy bármilyen virtuális vagy valós szerepjátékot kipróbálhatnak. A lényeg, hogy valami újban vegyenek részt közösen, amit mindketten szívesen csinálnak. 

Nem egyszerű sokáig és mindkét fél számára megfelelő módon ápolni egy párkapcsolatot, de megéri, hiszen a testi és lelki egészségre is kitűnő hatással van. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.