Földünk folyamatosan változik, miközben mi észre se vesszük, hogy tönkre tesszük.

A bolygónk folyamatosan változik, egyrészt az olyan természeti események miatt, mint a földrengések, az árvizek és a vulkánkitörések, másrészt az emberi beavatkozás miatt. Egy olyan utazásra invitálunk, amely során megnézheted, szeretett öldünk milyen változásokon ment át az elmúlt évtizedekben. Sajnos ezeknek a változásoknak a többsége az ember miatt történt. De még mindig van idő a változtatásra.

Olyan fotók következnek az elmúlt 40 évből, amelyek rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos törődni az anyatermészettel.

Új szigetek jelentek meg a térképen: Dubai Pálma-szigetei

Dubai városa elképesztő növekedésen ment át az elmúlt években. Népessége 500.000 lakosról (1990) 3,3 millióra nőtt (2020). A város, amely az egyik legelőkelőbb üzleti központ a világon, a területét is növelte. Partvonala és belső területei elképesztő mértékben növekedtek. Ennek legfőbb oka a Pálma-szigetek és a Világ-szigetek létrehozása.

Színváltós vizek: Nátron-tó, Tanzánia

Első pillantásra azt hihetnénk, hogy az első képen egy szárazföldről készült fotót látunk. Ez azonban egy rózsaszín tó. Magas sótartalma, 40 °C-ot meghaladó hőmérséklete és 12 pH-nál is magasabb szintű lúgossága miatt ez az egyik legveszélyesebb és leghalálosabb tó a Földön. Az évszakoktól függően algák és baktériumok lepik el, amitől a színe megváltozik.

Harc a globális felmelegedés ellen: Kína naperőművei

A megújuló energiák a természetből nyert, tiszta, környezetbarát módon előállított energiaforrások. Nem termelnek szennyező anyagokat, és segítenek lassítani a globális felmelegedés folyamatát. Mind több ország áll át ezekre az energiákra és állít fel napelemparkokat, mint például Kína, az Egyesült Államok, Japán és Németország, amelyek vezetők ezen a téren. A képen Kínában létrehozott naperőműveket láthatsz, amelyek a napfény segítségével állítanak elő elektromos áramot.

Olvadó, fokozatosan eltűnő gleccserek: Columbia-gleccser, Egyesült Államok

Kapcsolódó cikk

Ez az Alaszka partjainál található gleccser az egyike a hőmérsékletváltozás által leginkább érintett gleccsereknek. A világ egyik leggyorsabban mozgó gleccsere, amelynek mérete az 1980-as évek eleje óta megállíthatatlanul csökken.

Iparágak, amelyek növekedésével csökken a tavak mérete: Aral-tó Kazahsztán és Üzbegisztán között

Egy újabb példa arra, hogy az ember milyen romboló hatást tud kifejteni a bolygóra. 1960-ban egy projekt keretében elvezették az Aral-tó vizét, hogy a sivatagban gyapotot és más növényeket termeszthessenek. A projekt eredménye az lett, hogy a tó szinte teljesen kiszáradt, hiszen a gyapot a világon az egyik legnagyobb vízigényű növény.

Ami Las Vegasban történik, nem marad mindig Las Vegasban: terjeszkedő városok Nevadában

Az elmúlt 40 évben Las Vegas városának népessége közel ötszörösére nőtt. Az ilyen mértékű növekedéshez energiaforrásokra is szükség van. A Mead-tó biztosítja a környék ivóvízellátásának nagy részét. A város népességének növekedésével, valamint más tényezőkkel, például a mezőgazdasági tevékenységgel, az emelkedő hőmérséklettel együtt a tó mérete folyamatosan csökken, ahogyan az a fotón is látható.

Az Antarktisz lassú olvadása: Pine Island-gleccser

Bolygonk Valtozasa 7
Bolygonk-Valtozasa

Szintén elszenvedője a globális felmelegedésnek. Becslések szerint ha az egész beleolvad az óceánba, a tengerszint 61 méterrel fog megemelkedni. A Pine Island-gleccser a leggyorsabban olvadó gleccser az Antarktiszon, a helyi jégveszteség 25%-a tudható be ennek.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet