Magyar startup, a Bookr Kids kelti életre a nívós brit kiadó könyveit

A világ egyik legnagyobb múltú tankönyvkiadója, az Oxford University Press (OUP) a magyar Bookr Kids-t bízta meg azzal, hogy újratervezze majd digitalizálja a kiadó klasszikus regényeit és könnyített olvasmányait.

Missziójuk a gyermekek olvasásra nevelése

A megállapodást megelőzően két évig tárgyalt a magyar startup az Oxford innovációs részlegével, végül a Bookr Kids olvasva tanító módszertana, kutatási eredményei és nemzetközi referenciái meggyőzték az Oup vezetőit. Az idén áprilisban ötéves Bookr Kids hidat épít a könyvek és a digitális világ között, missziója, hogy a képernyő mellett az irodalom is a gyermek életének szerves részévé váljon.

Hat a gyerekek képességeire kutatások szerint, ha könyvek közt nőnek fel

A 31 országban 160 ezer felnőtt körében végzett legfrissebb felmérés megállapítása szerint a jelentős otthoni könyvtár a tizenéveseket olyan képességekkel ruházta fel, amelyek a gyerekkorukban nem olvasó diplomásokéival egyenértékűek. S hogy mi számít jelentősnek? A kutatók szerint legalább 80 könyvnek lennie kell ahhoz, hogy a dolog valóban hatékony legyen.

Tavaly novemberben 12 ismert személyiség kampányolt a szülők 15 percéért az Így mesélj, hogy olvasson című könyvük révén. Szintén tavaly több mint ezer általános iskolás részvételével történt kutatásuk legfontosabb eredményként kiemelhető, hogy az olvasás és szövegértés különböző részterületein átlagosan 15-20%-kal eredményesebben teljesítettek a Bookr Kids könyvekkell dolgozó tanulók, mint a kontrollcsoportban mért papír alapú könyvet olvasók. A kutatást a Klebelsberg Központ, az Elte és a Szegedi Egyetem támogatta.

Régi könyvek kelnek új életre

Az Oxford a Dominoes és Bookworm könyvsorozat digitalizációjának újragondolásával bízta meg a BOOKR Kids-et: a magyar cég illusztrálja és animálja az e-könyveket, és új, interaktív játékokat is fejleszt a történetekhez, így egy egészen egyedülálló olvasási élményt tud nyújtani az angolul tanuló iskolások számára.

bookr kids konyvek sherlock holmes kalandjai oxford university press2
Sherlock Holmes kalandjai / Illusztrálta: Czuder Tamás

Olyan jól ismert könyvek kelnek majd új életre, mint a Sherlock Holmes kalandjai, a Rómeó és Júlia vagy a 80 nap alatt a Föld körül.

bookr kids konyvek sherlock holmes kalandjai oxford university press
Sherlock Holmes kalandjai / Illusztrálta: Czuder Tamás

Az Oxford University Press és a Bookr Kids együttműködésében készült angol nyelvű digitális könyvek hamarosan a Bookr Class kínálatában lesznek elérhetők, amely pótrendelés keretén belül még megrendelhető a hivatalos tankönyvjegyzékről június 30-ig.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból