Milyen költészeti, szemléleti és emberi dilemmákat képes közel hozni a ma olvasójához, köztük fiatal kritikusokhoz és szépírókhoz, a 19 évvel ezelőtt megjelent kötet? Milyen szerepet tölt be Borbély Szilárd életművének alakulástörténetében?

„Egy megmunkált felszínt szerettem volna, egy eldolgozott felületet, miközben az írás grafikai jeleit átrajzoló mintázatot kerestem” – írja Ami helyet című, 1999-es könyvének ars poetica-szerű fülszövegében a szerző. A könyv korabeli kritikai recepciója elismerően üdvözölte a Borbély Szilárd-féle versnyelv kockázatvállalásait, az ismert és bevett irodalmi formákat szétvető újszerűségét.

Hiszen az egyetlen hosszúversként és/vagy 67 egymással is dialogizáló költeményként is olvasható Ami helyet egyszerre mutatja fel a hagyományos nyelvtani, mondattani, retorikai szervezettség teherbíró képességét, és az ezzel számot vető, végső soron ezt hátrahagyó költészet bátorságát.

Miközben sok szinten beszél a dolgok, a szavak, a nevek, a helyek, a személyiség egymásnak nehezen megfeleltethető mivoltáról, az érzékelés érzékeinket kibillentő mindennapiságáról. Az lehet az érzésünk az Ami helyet olvasása közben, mintha a szöveg műveleti terület lenne, folytonosan íródás alatt állna, befejezetlenül, pontosítások, ritkítások közepette.

Borbely Szilard Vagott1
Borbély Szilárd / Fotó: Bach Máté

Milyen költészeti, szemléleti és emberi dilemmákat képes közel hozni a ma olvasójához, köztük fiatal kritikusokhoz és szépírókhoz, a 19 évvel ezelőtt megjelent kötet? Milyen szerepet tölt be Borbély Szilárd életművének alakulástörténetében? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a válaszokat a szimpózium előadói (Borsik Miklós, Sipos Balázs és Szabó Marcell) valamint az előadásokat követő beszélgetés résztvevői (Győrffy Ákos, Herczeg Ákos és Kerber Balázs). A szervezők tervei szerint a szimpózium után kerül sor Borbély Szilárd emlékpadjának leleplezésére a Debreceni Egyetem botanikus kertjében.

https://contextus.hu/erettsegi-tetel-lett-borbely-szilard-nincstelenek-cimu-regenye/

A rendezvény a Debreceni Költészeti Fesztivál keretében, a Fiatal Írók Szövetsége és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár közös szervezésében valósul meg.

Az emlékpad leleplezésének ideje: 17:00 óra, gyülekező a botanikus kert bejáratánál (a Debreceni Egyetem főépülete mögött). Az avatáson résztvevőket arra kérik a szervezők, hogy lehetőségük szerint, hozzák el magukkal kedvenc Borbély Szilárd-versüket.

Időpont: 2018. április 10., 14 óra

Helyszín: Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Debrecen

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.