„Valami helyet” – emlékpadot állítanak Borbély Szilárd költőnek

Milyen költészeti, szemléleti és emberi dilemmákat képes közel hozni a ma olvasójához, köztük fiatal kritikusokhoz és szépírókhoz, a 19 évvel ezelőtt megjelent kötet? Milyen szerepet tölt be Borbély Szilárd életművének alakulástörténetében?

„Egy megmunkált felszínt szerettem volna, egy eldolgozott felületet, miközben az írás grafikai jeleit átrajzoló mintázatot kerestem” – írja Ami helyet című, 1999-es könyvének ars poetica-szerű fülszövegében a szerző. A könyv korabeli kritikai recepciója elismerően üdvözölte a Borbély Szilárd-féle versnyelv kockázatvállalásait, az ismert és bevett irodalmi formákat szétvető újszerűségét.

Hiszen az egyetlen hosszúversként és/vagy 67 egymással is dialogizáló költeményként is olvasható Ami helyet egyszerre mutatja fel a hagyományos nyelvtani, mondattani, retorikai szervezettség teherbíró képességét, és az ezzel számot vető, végső soron ezt hátrahagyó költészet bátorságát.

Miközben sok szinten beszél a dolgok, a szavak, a nevek, a helyek, a személyiség egymásnak nehezen megfeleltethető mivoltáról, az érzékelés érzékeinket kibillentő mindennapiságáról. Az lehet az érzésünk az Ami helyet olvasása közben, mintha a szöveg műveleti terület lenne, folytonosan íródás alatt állna, befejezetlenül, pontosítások, ritkítások közepette.

Borbely Szilard Vagott1
Borbély Szilárd / Fotó: Bach Máté

Milyen költészeti, szemléleti és emberi dilemmákat képes közel hozni a ma olvasójához, köztük fiatal kritikusokhoz és szépírókhoz, a 19 évvel ezelőtt megjelent kötet? Milyen szerepet tölt be Borbély Szilárd életművének alakulástörténetében? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a válaszokat a szimpózium előadói (Borsik Miklós, Sipos Balázs és Szabó Marcell) valamint az előadásokat követő beszélgetés résztvevői (Győrffy Ákos, Herczeg Ákos és Kerber Balázs). A szervezők tervei szerint a szimpózium után kerül sor Borbély Szilárd emlékpadjának leleplezésére a Debreceni Egyetem botanikus kertjében.

https://contextus.hu/erettsegi-tetel-lett-borbely-szilard-nincstelenek-cimu-regenye/

A rendezvény a Debreceni Költészeti Fesztivál keretében, a Fiatal Írók Szövetsége és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár közös szervezésében valósul meg.

Az emlékpad leleplezésének ideje: 17:00 óra, gyülekező a botanikus kert bejáratánál (a Debreceni Egyetem főépülete mögött). Az avatáson résztvevőket arra kérik a szervezők, hogy lehetőségük szerint, hozzák el magukkal kedvenc Borbély Szilárd-versüket.

Időpont: 2018. április 10., 14 óra

Helyszín: Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Debrecen

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból