A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében hozott korlátozások, a másiktól való távolságtartás és a karantén a börtönöket is érinti. A foglyok kizárólag cellában tartása azonban súlyos következményekkel járhat. Ennek megelőzése érdekében létrejött a világ első, börtönben alapított hetilapja. 

Rabság a rabságban

Bár furcsán hangozhat, de a koronavírus következtében történő bezárkózás legnagyobb áldozatai maguk a fogvatartottak. Március óta az Egyesült Királyságban a börtönökben leállították az összes olyan oktatási és egyéb tevékenységet, amelyek a foglyok mentális egészségét, fejlődését, valamint morális értékeik javulását hivatottak szolgálni. A látogatásokat szintén felfüggesztették. 

Inhouse
Az Inhouse Records Logója / Képünk Illusztráció

Hannah Lee grafikus dizájner talán mindannyiunknál jobban tudja, milyen negatív következményekkel járhat mindez a rabokra nézve. Lee-t a Rankin kreatív ügynökség, a Tate, a The Global Women’s Institute és a Christie’s aukciósház is megbízta már különféle munkákkal. Az illusztrátor közreműködött a világ első hivatalos, börtönben alapított lemezkiadója, az InHouse Records elindítása körül. Az InHouse 2017-ben alakult, céljuk azóta is a biztonságosabb közösségek teremtése, a bűncselekmények áldozatainak csökkentése, a börtönre ítéltek rehabilitációja és foglalkoztatása.

Hatalmas közönség

Hannah Lee szerint az, hogy a rabok hónapokon keresztül kizárólag a cellájukban tartózkodnak, jelentősen megnöveli bennük a szorongásérzést és a frusztrációt, amik könnyedén zavargásokba torkollhatnak, ha a koronavírust követően újra megnyílnak a cellaajtók. Ennek kiküszöbölése érdekében jött létre az InHouse hetilap, amelynek vizuális kivitelezője Lee. 

6 év börtönt kért Kirill Szerebrennyikov orosz rendezőre az ügyész

68 millió rubeles sikkasztás vádjával őrizetbe vették és Moszkvába szállították Kirill Szerebrennyikovot Szentpétervárról, ahol a rendező épp készülő filmjét forgatta – írta a Newsru. Az ügyészség közölte, hogy a rendező bűnösségét bizonyítottnak tekinti, és 800 ezer rubel pénzbírság kivetését is indítványozta (3,5 millió forint).

Ahogy a kiadó többi megmozdulásának, ennek a projektnek is az a célja, hogy biztonságos környezetet teremtsenek a rabok számára. A fegyencek a zenén és az íráson keresztül pedig kiélhessék elfojtott érzelmeiket, tehetségüket. A zenei magazinok nyomdokába lépve lehetőséget ad a cellákban raboskodó szerkesztőknek az íráskészség fejlesztésére, valamint egyéb kreatív adottságok elsajátítására. 

Kiengedték a börtönből a bahreini emberjogi aktivistát, Nabeel Rajabot

Jogvédő csoportok elítélték a Rajabbal szembeni eljárást, az ENSZ pedig a szabadon bocsátását követelte. Rajab ügyvédje kedden bejelentette, hogy ügyfele a büntetésének hátralévő részét nem szabadságvesztés által fogja letölteni. „ Nabeelt elengedték és már hazafelé tart. A bíróság végül belement, hogy alternatív büntetést garantáljon számára” – nyilatkozta Mohammed Al-Jishi ügyvéd.

A nyomtatott lap audió formátumban is megjelent, hogy az alacsonyabb iskolázottságú, gyakran írni- és olvasni nem tudó rétegek számára is érdekes és érthető legyen. A kiadvány hanganyag változatában trailer-szerű beharangozók tartoznak minden rovathoz, és az InHouse Records-zal korábban dolgozó rabokkal készült interjúkkal igyekeznek motiválni a többi elítéltet.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Heti egy zine megtervezése hatalmas kihívás volt, de imádtam dolgozni a projekten. Ebben a munkában minden, amit szeretek egy helyen öszzpontosult: a dizájn, a zene és a közszférát érintő szociális ügyek[/perfectpullquote]

– árulta el Lee.

Az InHouse által terjesztett zine jelenleg 2 500 Egyesült Királyság-beli és Egyesült Államok-beli fogolyhoz jut el, kilenc különböző börtönben és javítóintézetben. A tervek szerint a karanténintézkedések enyhülésével is folytatódik majd a magazin kiadása, havi egy vagy két alkalommal, írja a Creative Boom.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.