Börtönmagazinnal óvják a cellában rekedt foglyok mentális egészségét

A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében hozott korlátozások, a másiktól való távolságtartás és a karantén a börtönöket is érinti. A foglyok kizárólag cellában tartása azonban súlyos következményekkel járhat. Ennek megelőzése érdekében létrejött a világ első, börtönben alapított hetilapja. 

Rabság a rabságban

Bár furcsán hangozhat, de a koronavírus következtében történő bezárkózás legnagyobb áldozatai maguk a fogvatartottak. Március óta az Egyesült Királyságban a börtönökben leállították az összes olyan oktatási és egyéb tevékenységet, amelyek a foglyok mentális egészségét, fejlődését, valamint morális értékeik javulását hivatottak szolgálni. A látogatásokat szintén felfüggesztették. 

inhouse
Az InHouse Records logója / Képünk illusztráció

Hannah Lee grafikus dizájner talán mindannyiunknál jobban tudja, milyen negatív következményekkel járhat mindez a rabokra nézve. Lee-t a Rankin kreatív ügynökség, a Tate, a The Global Women’s Institute és a Christie’s aukciósház is megbízta már különféle munkákkal. Az illusztrátor közreműködött a világ első hivatalos, börtönben alapított lemezkiadója, az InHouse Records elindítása körül. Az InHouse 2017-ben alakult, céljuk azóta is a biztonságosabb közösségek teremtése, a bűncselekmények áldozatainak csökkentése, a börtönre ítéltek rehabilitációja és foglalkoztatása.

Hatalmas közönség

Hannah Lee szerint az, hogy a rabok hónapokon keresztül kizárólag a cellájukban tartózkodnak, jelentősen megnöveli bennük a szorongásérzést és a frusztrációt, amik könnyedén zavargásokba torkollhatnak, ha a koronavírust követően újra megnyílnak a cellaajtók. Ennek kiküszöbölése érdekében jött létre az InHouse hetilap, amelynek vizuális kivitelezője Lee. 

6 év börtönt kért Kirill Szerebrennyikov orosz rendezőre az ügyész

68 millió rubeles sikkasztás vádjával őrizetbe vették és Moszkvába szállították Kirill Szerebrennyikovot Szentpétervárról, ahol a rendező épp készülő filmjét forgatta – írta a Newsru. Az ügyészség közölte, hogy a rendező bűnösségét bizonyítottnak tekinti, és 800 ezer rubel pénzbírság kivetését is indítványozta (3,5 millió forint).

Ahogy a kiadó többi megmozdulásának, ennek a projektnek is az a célja, hogy biztonságos környezetet teremtsenek a rabok számára. A fegyencek a zenén és az íráson keresztül pedig kiélhessék elfojtott érzelmeiket, tehetségüket. A zenei magazinok nyomdokába lépve lehetőséget ad a cellákban raboskodó szerkesztőknek az íráskészség fejlesztésére, valamint egyéb kreatív adottságok elsajátítására. 

Kiengedték a börtönből a bahreini emberjogi aktivistát, Nabeel Rajabot

Jogvédő csoportok elítélték a Rajabbal szembeni eljárást, az ENSZ pedig a szabadon bocsátását követelte. Rajab ügyvédje kedden bejelentette, hogy ügyfele a büntetésének hátralévő részét nem szabadságvesztés által fogja letölteni. „ Nabeelt elengedték és már hazafelé tart. A bíróság végül belement, hogy alternatív büntetést garantáljon számára” – nyilatkozta Mohammed Al-Jishi ügyvéd.

A nyomtatott lap audió formátumban is megjelent, hogy az alacsonyabb iskolázottságú, gyakran írni- és olvasni nem tudó rétegek számára is érdekes és érthető legyen. A kiadvány hanganyag változatában trailer-szerű beharangozók tartoznak minden rovathoz, és az InHouse Records-zal korábban dolgozó rabokkal készült interjúkkal igyekeznek motiválni a többi elítéltet.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Heti egy zine megtervezése hatalmas kihívás volt, de imádtam dolgozni a projekten. Ebben a munkában minden, amit szeretek egy helyen öszzpontosult: a dizájn, a zene és a közszférát érintő szociális ügyek[/perfectpullquote]

– árulta el Lee.

Az InHouse által terjesztett zine jelenleg 2 500 Egyesült Királyság-beli és Egyesült Államok-beli fogolyhoz jut el, kilenc különböző börtönben és javítóintézetben. A tervek szerint a karanténintézkedések enyhülésével is folytatódik majd a magazin kiadása, havi egy vagy két alkalommal, írja a Creative Boom.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból