Építkezések vagy felújítás során legényes kérdés az alapanyag. Fontos, hogy tartós, erős elemekből dolgozzunk, minél később kelljen ismételten elvégezni ezeket a munkálatokat. Nincs ez máshogy a tetőszerkezet esetében sem.

A tetőszerkezet kérdése

Rengeteg múlik a helyes anyagok kiválasztásán és azok megfelelő alkalmazásán. A tetőléc talán a legfontosabb a tetőszerkezet szempontjából.
Mivel a tetőlécek ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, számos kár érheti őket. A hó, eső, szél és erős napsütés mind megrövidíthetik a szerkezet élettartamát. Ennek elkerülése végett érdemes a kezelésről is gondoskodni.
Brama Lec Tetoszerkezet Tetolecek Kaplar Fatelep
/ Fotó: Káplár Fatelep

Az impregnálás, valamint a kártevők elleni védelem elengedhetetlen a tetőszerkezet megépítése vagy felújítása során. Ez utóbbi a rovarok és gombák által okozott károkat igyekszik megelőzni.

A nedves és gyakran szellőzetlen terek kedveznek a gombáknak, míg a táplálékbőség és a kevésbé változékony hőmérséklet az ízeltlábúak elszaporodásához vezet. Áztatásos faanyagvédő szerrel tehetjük ellenállóvá a szerkezetet.

A favédő szerek és impregnálók szakszerű alkalmazásával a tetőlécek és magának a tetőnek az élettartama is jelentősen megnövekedik.

A tetőszerkezeti lécek minősége az egyik leglényegesebb szempont. Fontos, hogy a lehető leghosszabb ideig képes legyen megtartani a rá nehezedő súlyt deformálódás nélkül. Emellett a különböző méretek és a keresztmetszet megválasztása is lényeges feladat.

A leggyakrabban választott típus a Bramac léc, melyet számos jó tulajdonsága ideálissá tesz tetőszerkezeti felhasználásra.

Mi az a Bramac léc?

A Bramac tetőléc a leggyakrabban használt 3 x 5 cm-es keresztmetszettel rendelkezik. Ezeket a léceket sorozatvágóval szabják erre a méretre, ezért jóval pontosabbak, a vágások pedig simábbak és egyenletesebbek.

Összehasonlításképpen, a Káplár fatelep webáruházban kapható tetőlécek között látható, hogy a stafnik és egyéb tetőlécek dimenziói eltérnek. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a Bramac méretei nem megfelelőek. Nem véletlen azonban, hogy ez a leggyakoribb keresztmetszet.

Minőségi és megbízható

A fából készült tetőlécek a fémszerkezetnél árban jóval kedvezőbbek. Ebből a szempontból gipszkartonozás esetében is rendkívül jól alkalmazhatóak. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy amennyiben a gipszkarton alá kerül, akkor ritka menetű faszerkezethez használatos csavarokat alkalmazzunk.

A megfelelően felszerelt és kezelt Bramac lécek rendkívül tartósak. Alkalmazásukkal elkerülhető, hogy a tetőszerkezetet rövid idő leforgása után ismét cserélni kelljen. A Káplár fatelep webáruházban mind a léceket, mind a szereléshez szükséges kellékeket megtalálod.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csimpistore.com - 2022 június - LinkMarketing - 2

Maradjunk kreatívak!

A kreativitás csak akkor valósulhat meg, ha a fantáziánk szabadon, kötöttségektől mentesen szárnyalhat.

Nincs több cikk