A Bolsonaro-rajongó brazil horrorszobrász viaszfiguráin röhög az internet

Arlindo Armacollo horrorszobrász viaszalkotásai a hírhedt bronz Ronaldo-fej kínosságával vetekednek.

Rajta, nem vele

Talán sosem volt még ilyen erős évkezdése a kortárs brazil szobrászatnak. Még január közepe sincs, de máris két hír kapcsán is róluk beszél a fél internet. Először a Bolsonaro-szavazókat felbőszítő gigavagináról számoltunk be, most viszont éppen a brazil elnök egyik támogatója vitt be egy mélyütést a baloldali magaskultúrának.

Nelson Mandela Armacollo Viaszszobor
Nelson Mandela viaszszobra / Fotó: UnitTV/Twitter

Valahonnan előkerült egy videó Arlindo Armacollo hat évvel ezelőtti kiállításáról, és a vállalkozóból viaszszobrásszá avanzsált 77 éves férfi Ronaldo-mellszobrot megszégyenítő alkotásai a spanyol amatőr restaurátor-hagyományok nyomában azonnal bejárták a virtuális világot. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az első húzónév, akit méhviaszba alázott az alkotó, Teréz anya volt. Onnantól aztán nem volt megállás: jött Albert Einstein, II. János Pál pápa, Elvis Presley, Martin Luther King, természetesen Ayrton Senna, a nemzeti hős és még megannyi nemzetközi híresség.

Könnyűnek tűnhet, de komoly munkát igényel, hogy elérjük a részletgazdagságnak ezt a szintjét. A művész nem csak a személyiséget, de minden egyes híresség lelkét is meg kívánta ragadni

– így tudósított egy helyi televízió még 2015-ben Armacollo kiállításáról. 

Arról, hogy vajon sikerült-e az alkotónak elérnie célját, élénk nemzetközi vita alakult ki a közösségi médiában. Armacollo elképesztő figuráiról hat év után előkerült felvételek futótűzként terjedtek el és váltak nevetség tárgyává az online térben.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A kiszőkített hajú, izomagyú Nelson Mandela, a bárgyún vigyorgó Diana hercegné, a fatörzsnyakú és szemmel láthatóan megolvadt arcú Marilyn Monroe vagy David Hasselhoff gonosz testvérére inkább, mint saját magára hajazó Elvis Presley csak az ijesztően torz viaszfigurák legeklatánsabb példái.

Bolsonarónak még ki kell érdemelnie a megtiszteltetést

Néhány elszánt újságíró a szoborgyártó nyomába eredt, hogy megszólaltassák a korábban ismeretlen wannabe panoptikumalapítót.

A legkevésbé sem érdekelnek a kritikák. Ha a pénzért csinálnám, akkor talán izgatna, mit gondolnak a munkásságomról az emberek. De a magam örömére dolgozom. A városomnak készítettem a szobrokat. Ha az embereknek tetszik, akkor jöjjenek el megnézni, ha nem, akkor pedig ne jöjjenek. Miért aggódjak?

– rázta le a The Guardian riporterét Armacollo, akit elhalmoztak interjúkérésekkel és televíziós felkérésekkel, amelyeket igyekszik rendre visszautasítani. 

A Brazília déli részén élők többségéhez hasonlóan Armacollo is Jair Bolsonaro szélsőjobboldali populista elnök támogatója. Tervezte, hogy a „trópusok Trumpját” is megtiszteli egy viaszszoborral, de úgy döntött, egyelőre még kivár. 

„Egyelőre csak megfigyelem, hogy viselkedik. Amióta követem, úgy vélem, hogy a helyes úton jár, de még várok, hogy biztosan így marad-e” – avatott be exkluzív módon alkotói módszereibe, jelezve, hogy még az elnöknek sincs bérelt helye a panoptikumban.

Brazilian waxwork figures go viral after old video report is unearthed on social media

The human form has inspired artists for centuries for both its beauty and challenges. Now a Brazilian septuagenarian sculptor has won a surprise newfound not...

Armacollo reméli, hogy kiállítása felkelti a belföldi és külföldi turisták érdeklődését. A hasonló tematikájú – és kivitelezésű – norfolki tárlattól jó eséllyel veheti el a brazil gyűjtemény a „világ legkevésbé élethű viaszszobrai” címet, ami biztosan nagyot lendítene a látogatottságon. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból