Nézem Fotó A nap fotója: Levették a brit zászlót az Európai...

A nap fotója: Levették a brit zászlót az Európai Unió intézményeiben

Hirdetés

Bekövetkezett a Brexit, az Egyesült Királyság hivatalosan is kilépett az Európai Unióból. A nap fotójának a Reuters egyik képét választottuk, amelyen az látható, hogy hivatalnokok eltávolítják a brit zászlót a brüsszeli EU tanács épületében 2020. január 31-én.

1
Hivatalos a Brexit

Hivatalnokok eltávolítják a brit zászlót a brüsszeli EU tanács épületében 2020. január 31-én / Fotó: Olivier Hoslet / Pool /Reuters
Hirdetés

Január utolsó napján, 31-én bekövetkezett a Brexit, az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. Fontos megjegyezni, hogy ez csak papíron történt meg, ugyanis ezt követően kell beszélnünk az úgynevezett átmeneti időszakról.

Ahogy azt Daniel Hannan, a brit konzervatívok EU-ellenes szárnyának egyik legjellegzetesebb figurája megfogalmazta, „az Európai Unió az Egyesült Királysággal elveszít egy rossz társbérlőt, de helyette nyer egy jó szomszédot.”

Brexit: ugrás a sötétbe – Indulatok döntöttek észérvek helyett

A kilépési megállapodás határidejének közeledtével nem meglepő, hogy a XXI. Század Társaság március 21-i találkozója Brexit: ugrás a sötétbe címmel is e téma köré épült. Az esemény házigazdája Kocsis András Sándor volt, a társaság elnöke. Horváth Gábor, a Népszava főszerkesztője Losoncz Miklóst, a Budapesti Gazdasági Egyetem professzorát kérdezte.

A hasonlat már csak azért is találó, mert az Egyesült Királyság sok szempontból tényleg inkább társbérlő, mint teljes jogú tag volt. Január 31. után a legtöbb felmentéssel bíró országot veszíti el félig az EU.

Nagy-Britanniának 73 képviselője van Európai Parlamentben, akik így kénytelenek feladni képviselői helyeiket. Az EP erőviszonyait tekintve a brexit legnagyobb vesztese a Megújuló Európa frakció, nyertese a Néppárt.

London számos pontján egyszerre ünnepeltek és tüntettek az emberek. Sokan apátiába estek, mások EU-s zászlót égettek, amelyről az Index is beszámolt videóriportjában.

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

Hirdetés

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Hirdetés

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

Személyes kalandozásaim a klímakatasztrófában

A klímaváltozás csak egy kommunista trükk, az időjárásnak nem kell megszűnnie?

Primal: az utolsó utáni némafilmben egy ősember dinoszauruszon lovagol

Véres és precíz történet, amiben senki egy árva szót sem szól.
Promóció
Promóció
Hirdetés

ez is érdekeltéged
<3