Bekövetkezett a Brexit, az Egyesült Királyság hivatalosan is kilépett az Európai Unióból. A nap fotójának a Reuters egyik képét választottuk, amelyen az látható, hogy hivatalnokok eltávolítják a brit zászlót a brüsszeli EU tanács épületében 2020. január 31-én.

Hivatalos a Brexit

Brexit Britek Kilepnek Az Europai Uniobol
Hivatalnokok Eltávolítják A Brit Zászlót A Brüsszeli Eu Tanács Épületében 2020. Január 31-Én / Fotó: Olivier Hoslet / Pool /Reuters

Január utolsó napján, 31-én bekövetkezett a Brexit, az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. Fontos megjegyezni, hogy ez csak papíron történt meg, ugyanis ezt követően kell beszélnünk az úgynevezett átmeneti időszakról.

Ahogy azt Daniel Hannan, a brit konzervatívok EU-ellenes szárnyának egyik legjellegzetesebb figurája megfogalmazta, „az Európai Unió az Egyesült Királysággal elveszít egy rossz társbérlőt, de helyette nyer egy jó szomszédot.”

Brexit: ugrás a sötétbe – Indulatok döntöttek észérvek helyett

A kilépési megállapodás határidejének közeledtével nem meglepő, hogy a XXI. Század Társaság március 21-i találkozója Brexit: ugrás a sötétbe címmel is e téma köré épült. Az esemény házigazdája Kocsis András Sándor volt, a társaság elnöke. Horváth Gábor, a Népszava főszerkesztője Losoncz Miklóst, a Budapesti Gazdasági Egyetem professzorát kérdezte.

A hasonlat már csak azért is találó, mert az Egyesült Királyság sok szempontból tényleg inkább társbérlő, mint teljes jogú tag volt. Január 31. után a legtöbb felmentéssel bíró országot veszíti el félig az EU.

Nagy-Britanniának 73 képviselője van Európai Parlamentben, akik így kénytelenek feladni képviselői helyeiket. Az EP erőviszonyait tekintve a brexit legnagyobb vesztese a Megújuló Európa frakció, nyertese a Néppárt.

London számos pontján egyszerre ünnepeltek és tüntettek az emberek. Sokan apátiába estek, mások EU-s zászlót égettek, amelyről az Index is beszámolt videóriportjában.

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

Londonban zászlót égettek

Brexit Europai Unio Zaszloegetes
/ Fotó: Toby Melville / Reuters

„A város csendes, a parlament környéke az, ahol sok a zászló és van némi, de nem durva kiabálás” – jelentette a lap tudósítója 31-én, délután Londonból. Az egyik kilépéspárti férfi egy EU-s zászlót gyújtott fel:

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.