A nap fotója: Levették a brit zászlót az Európai Unió intézményeiben

Bekövetkezett a Brexit, az Egyesült Királyság hivatalosan is kilépett az Európai Unióból. A nap fotójának a Reuters egyik képét választottuk, amelyen az látható, hogy hivatalnokok eltávolítják a brit zászlót a brüsszeli EU tanács épületében 2020. január 31-én.

Hivatalos a Brexit

brexit britek kilepnek az europai uniobol
Hivatalnokok eltávolítják a brit zászlót a brüsszeli EU tanács épületében 2020. január 31-én / Fotó: Olivier Hoslet / Pool /Reuters

Január utolsó napján, 31-én bekövetkezett a Brexit, az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. Fontos megjegyezni, hogy ez csak papíron történt meg, ugyanis ezt követően kell beszélnünk az úgynevezett átmeneti időszakról.

Ahogy azt Daniel Hannan, a brit konzervatívok EU-ellenes szárnyának egyik legjellegzetesebb figurája megfogalmazta, „az Európai Unió az Egyesült Királysággal elveszít egy rossz társbérlőt, de helyette nyer egy jó szomszédot.”

Brexit: ugrás a sötétbe – Indulatok döntöttek észérvek helyett

A kilépési megállapodás határidejének közeledtével nem meglepő, hogy a XXI. Század Társaság március 21-i találkozója Brexit: ugrás a sötétbe címmel is e téma köré épült. Az esemény házigazdája Kocsis András Sándor volt, a társaság elnöke. Horváth Gábor, a Népszava főszerkesztője Losoncz Miklóst, a Budapesti Gazdasági Egyetem professzorát kérdezte.

A hasonlat már csak azért is találó, mert az Egyesült Királyság sok szempontból tényleg inkább társbérlő, mint teljes jogú tag volt. Január 31. után a legtöbb felmentéssel bíró országot veszíti el félig az EU.

Nagy-Britanniának 73 képviselője van Európai Parlamentben, akik így kénytelenek feladni képviselői helyeiket. Az EP erőviszonyait tekintve a brexit legnagyobb vesztese a Megújuló Európa frakció, nyertese a Néppárt.

London számos pontján egyszerre ünnepeltek és tüntettek az emberek. Sokan apátiába estek, mások EU-s zászlót égettek, amelyről az Index is beszámolt videóriportjában.

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

Londonban zászlót égettek

brexit europai unio zaszloegetes
/ Fotó: Toby Melville / Reuters

„A város csendes, a parlament környéke az, ahol sok a zászló és van némi, de nem durva kiabálás” – jelentette a lap tudósítója 31-én, délután Londonból. Az egyik kilépéspárti férfi egy EU-s zászlót gyújtott fel:


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból