A világban terjed a koronavírus, a britek azonban szinte semmilyen lépést nem tesznek a megakadályozása és az egészségügy túlterheltségének megállítása ellen. 

Nagy-Britannia még vár

A COVID-19 világszerte komoly problémát jelent az országoknak. Egyre többen fertőződnek meg, kultikus helyek zárják be kapuikat, rég várt események maradnak el, és legtöbben erősen küzdenek a megfertőződés ellen. A legnagyobb probléma azonban továbbra is a gazdasági élet leállása, valamint az egészségügyi rendszer lehetséges túlterheltsége. 

Pause The System Kroonavirus
Demonstrálók A Downing Streeten / Fotó: Dominic Lipinski

A helyzetet figyelembe véve az országok igyekeznek mindent megtenni a védekezés érdekében. Lezárják a határaikat, komoly kijárási szabályokat és tilalmakat vezetnek be, bezárnak az oktatási intézményeket, valamint a nem létfontosságú üzleteket, vállalkozásokat. 

Nagy-Britannia azonban egyelőre nem tett sokat a COVID-19 megakadályozása érdekében.

Ugyan az országban 1300 koronavírusos esetből már harmincöten elhunytak, és a miniszterelnök szerint is körülbelül 10.000 ember lehet már fertőzött vagy hordozó, mégsem zárnak be sem az intézmények, sem a az üzletek. De nincsenek korlátozva a csoportos események sem, amik viszont melegágyai lehetnek a vírus terjedésének. A brit kormányt “önelégült” viselkedése folytán sokan bírálják. 

Tiltakozás a brit kormány ellen

Március 16. reggel kisebb tömeg gyűlt össze a Downing Streeten, a brit Pause the System szervezet ugyanis ezzel kívánta kifejezni tiltakozását a kormány a járványra való tiltakozása ellen. Vegyvédelmi ruhában, szájmaszkban és sárga “Pause the System” feliratokkal próbálták magukra felhívni a figyelmet. 

Az Amazonon terjengnek a koronavírusos, plagizált írások

A gyermekmeséktől elkezdve egészen a “professzionális” útmutatókon át szinte bármilyen a korona vírussal kapcsolatos kiadványt beszerezhetünk az egyik legnagyobb online webáruházból, az Amazonról. Ahogy a világ egyre több országában jelenik meg a járvány, úgy egyre inkább nő is a kereslet az ilyen könyveket illetően.

A demonstrálók szerint mindenképp le kell állítani a rendszert és a nem szükséges vállalatokat. Be kell zárni az iskolákat, és itt az ideje a privát klinikákat állami fenntartásba helyezni. A helyzetet figyelembe véve érdemes lenne az általános jövedelmet és a teljes betegbiztosítást az emberek rendelkezésére bocsátani. A tiltakozók szerint a válságos időszakban elengedhetetlen a jelzálog és a bérleti díjak fizetésének leállítása. Nem utolsó sorban pedig érdemes lenne gondoksoni a betegről, a rászorulókról és előre felkészülni további járványokra. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A COVID-19 megmutatta számunka, milyen sérülékeny a társadalmunk a járvány fenyegetettségében, és hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a jövőben. Ehhez pedig meg kell változtatnunk az egész rendszerünket [/perfectpullquote]

mondja Kerri Waters, a John Kopkins University klímaválsággal és a globális járványokkal foglalkozó kutatók szóvivője. 

Ugyan a brit kormány jelentős lépéseket nem tett annak érdekében, hogy megakadályozzák a járvány terjedését, Boris Johnson miniszterelnök március 15-én bejelenetette, hogy napi szinten tart majd sajtótájékoztatókat a koronavírussal kapcsolatban. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet