A világban terjed a koronavírus, a britek azonban szinte semmilyen lépést nem tesznek a megakadályozása és az egészségügy túlterheltségének megállítása ellen. 

Nagy-Britannia még vár

A COVID-19 világszerte komoly problémát jelent az országoknak. Egyre többen fertőződnek meg, kultikus helyek zárják be kapuikat, rég várt események maradnak el, és legtöbben erősen küzdenek a megfertőződés ellen. A legnagyobb probléma azonban továbbra is a gazdasági élet leállása, valamint az egészségügyi rendszer lehetséges túlterheltsége. 

Pause The System Kroonavirus
Demonstrálók A Downing Streeten / Fotó: Dominic Lipinski

A helyzetet figyelembe véve az országok igyekeznek mindent megtenni a védekezés érdekében. Lezárják a határaikat, komoly kijárási szabályokat és tilalmakat vezetnek be, bezárnak az oktatási intézményeket, valamint a nem létfontosságú üzleteket, vállalkozásokat. 

Nagy-Britannia azonban egyelőre nem tett sokat a COVID-19 megakadályozása érdekében.

Ugyan az országban 1300 koronavírusos esetből már harmincöten elhunytak, és a miniszterelnök szerint is körülbelül 10.000 ember lehet már fertőzött vagy hordozó, mégsem zárnak be sem az intézmények, sem a az üzletek. De nincsenek korlátozva a csoportos események sem, amik viszont melegágyai lehetnek a vírus terjedésének. A brit kormányt “önelégült” viselkedése folytán sokan bírálják. 

Tiltakozás a brit kormány ellen

Március 16. reggel kisebb tömeg gyűlt össze a Downing Streeten, a brit Pause the System szervezet ugyanis ezzel kívánta kifejezni tiltakozását a kormány a járványra való tiltakozása ellen. Vegyvédelmi ruhában, szájmaszkban és sárga “Pause the System” feliratokkal próbálták magukra felhívni a figyelmet. 

Az Amazonon terjengnek a koronavírusos, plagizált írások

A gyermekmeséktől elkezdve egészen a “professzionális” útmutatókon át szinte bármilyen a korona vírussal kapcsolatos kiadványt beszerezhetünk az egyik legnagyobb online webáruházból, az Amazonról. Ahogy a világ egyre több országában jelenik meg a járvány, úgy egyre inkább nő is a kereslet az ilyen könyveket illetően.

A demonstrálók szerint mindenképp le kell állítani a rendszert és a nem szükséges vállalatokat. Be kell zárni az iskolákat, és itt az ideje a privát klinikákat állami fenntartásba helyezni. A helyzetet figyelembe véve érdemes lenne az általános jövedelmet és a teljes betegbiztosítást az emberek rendelkezésére bocsátani. A tiltakozók szerint a válságos időszakban elengedhetetlen a jelzálog és a bérleti díjak fizetésének leállítása. Nem utolsó sorban pedig érdemes lenne gondoksoni a betegről, a rászorulókról és előre felkészülni további járványokra. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A COVID-19 megmutatta számunka, milyen sérülékeny a társadalmunk a járvány fenyegetettségében, és hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a jövőben. Ehhez pedig meg kell változtatnunk az egész rendszerünket [/perfectpullquote]

mondja Kerri Waters, a John Kopkins University klímaválsággal és a globális járványokkal foglalkozó kutatók szóvivője. 

Ugyan a brit kormány jelentős lépéseket nem tett annak érdekében, hogy megakadályozzák a járvány terjedését, Boris Johnson miniszterelnök március 15-én bejelenetette, hogy napi szinten tart majd sajtótájékoztatókat a koronavírussal kapcsolatban. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.