Nő a feszültség a britek és a görögök között, reagált a British Múzeum a kényes ügyben


A British Múzeum ismét kizárta a Görögország által magáénak követelt Parthenon-frízek visszaszolgáltatását. A londoni intézmény igazgatója a Ta Nea című görög lapban szombaton megjelent interjúban attól is elzárkózott, hogy kölcsönadják Athénnak a világhírű márványokat.

Hartwig Fischer hangoztatta, hogy a frízek nem képezik Görögország tulajdonát, és a kölcsönadás sem jöhet szóba, mert csak olyanoknak adnak kölcsön tárgyakat a British Múzeum gyűjteményéből, akik elismerik a tulajdoni viszonyokat.

Parthenon frízek VI tábla
Parthenon-frízek VI táblája jelenleg a British Múzeum tulajdonát képezi / Kép: British Museum

Az ókori kincsek felfedezői között volt Lord Elgin brit követ, a 19. százaz elején az ő révén kerültek a szobrok és domborművek Angliába, majd a British Múzeumba. Görögország 1982 óta követeli vissza őket, Nagy-Britannia azonban nem enged ennek.

Mohamed Salah cipője a British Museum gyűjteményébe kerül

A liverpooli játékos lábára szabott Adidas-cipőt a sportszergyártó cég adományozta a brit múzeumnak abból az alkalomból, hogy a 25 éves játékos rúgta a legtöbb. Mohamed Salah, a Liverpool egyiptomi származású labdarúgója 32 gólt vágott ebben az idényben. Ezzel elnyerte az angol Premier League Aranycipőjét (Golden Boot).

És azt is hangsúlyozza, hogy Görögországban nem tudnák megfelelően elhelyezni a márványfaragványokat.

via GIPHY

A görög álláspont szerint az ultramodern Akropolisz-múzeum megfelel a célra. Legutóbb 2018 decemberében Prokopisz Pavlopulosz görög köztársasági elnök jelentette ki ezt. Erre reagált most a londoni múzeum német vezetője.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból