Utcaművész, festő, New York-i ikon, és Andy Warhol kortársa – ha tényleg csak néhány szóban kellene összefoglalni, ki is volt valójában Jean-Michel Basquiat. Ennél viszont többre vállalkozik egy készülő új musical, amely Basquiat életét dolgozza fel.

A projektet kedden jelentették be. A musical zenéjét Jon Batiste, zenész, zenekarvezető és tévés személyiség (A The Late Show with Stephen Colbert fűződik például a nevéhez) szerzi. A Tony-díjas John Doyle rendezi, és Barbara és Alan D. Marks jegyzik producerként. Az alkotó csapat részére hozzáférést biztosítottak Jean-Michel Basquiat tárgyaihoz, művészi és személyes feljegyzéseihez, irataihoz.

Az egykori művész lánytestvérei, Lisane és Jeanine Basquiat arról beszéltek, hogy az emberek mindig is kíváncsiak voltak fivérük történetére.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Mivel a kreatív csapatot Jon Batiste és John Doyle vezetik, nagyon örülünk ennek a lehetőségnek. Alig várjuk, hogy elkezdődjön az alkotói folyamat. A Broadway egy új világ a számunkra, és nagyon várjuk már, hogy megoszthassuk az emberekkel fivérünk életét és művészetét   [/perfectpullquote]

– nyilatkozták a Basquiat-nővérek.

Jean-Michel Basquiat 1988-ban 27 évesen halt meg, festőként és graffiti művészként sikerei csúcsán. Munkássága falakat döntött le a színes bőrű emberek előtt a képzőművészet világában.

Alkotásai nem egyszer rekord áron találtak gazdára. Tavaly 110,5 millió dollárért kelt egy Basquiat. Életműve, amelyre a neo-expresszionista stílus volt jellemző, megrázta a világot az identitás, a faji igazságtalanságok és a popkultúra erőteljes ábrázolásával.

Életét és művészetét film, könyvek, dokumentumfilmek és tribute kiállítások igyekeztek bemutatni. A graffiti királya című filmben Basquiatot Jeffrey Wright, Andy Warholt David Bowie játszotta.

Jean-Michel Basquiat : The Radiant Child– TRAILER.m4v

Trailer of the new documentary Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child. Directed by Tamra Davis, the documentary features never-before seen footage of the pr…