Bécs ad otthont a világ legnagyobb Pieter Bruegel-kiállításának

Pieter Bruegel reneszánsz festő leginkább a paraszti élet aprólékos ábrázolásáról ismert. Művei tele vannak emberséggel és szokatlan iróniával. A bécsi Kunsthistorisches Museum most a világ legnagyobb kiállítását rendezi a mester alkotásaiból.

A nagy szabású rendezvény előkészületei 6 évig tartottak. A Pieter Bruegel-kiállítás kiindulópontja egy kutatási projekt volt, ami 2012-ben indult. A fából készült paneleket, amelyeken a híres reneszánsz művész festett, helyre kellett állítani. A bécsi múzeum gyűjteménye az idősebb Pieter Bruegel fennmaradt 40 festményéből 12-t tartalmaz.

45670723 303
Pieter Bruegel: Parasztlakodalom

A modern technológiának köszönhetően először is sikerült megvizsgálni a képek hordozó anyagát. Az infravörös fényképezésnek köszönhetően az aláírások és a rajzok láthatóvá váltak a festékrétegek alatt.

A röntgensugarak pedig a festett fa átvilágítását segítették elő, így meg lehetett állapítani, hogy milyen primer és színes pigmentek kerültek felhasználásra.

A restaurátorok ezáltal nyomon követhették az adott festmény megalkotásának folyamatát. Ez pedig hozzájárul a művész jobb megismeréséhez, és konzerválási és helyreállítási szempontból is fontos kérdésekre világít rá.

A projekt hírének nagyon jó volt a nemzetközi fogadtatása. Az összesen 40 megőrzött festményből körülbelül 30-at megkapott a bécsi múzeum, plusz a rajzok és nyomatok felét.

45670525 303
Pieter Bruegel: Vadászok A Hóban

A kiállításon összesen hozzávetőlegesen 90 Bruegel-mű lesz látható, ami egyedülállónak számít.

Ez ugyanis a valaha volt legnagyobb kiállítás Pieter Bruegel festményeiből, amelyek egyszerre láthatók egyetlen helyen.

Sok kép 2-300 éve nem volt együtt, noha eredetileg egy sorozat elemeiként készültek. “Ez egy olyan lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik” – mondta Sabine Haag, a Kunsthistorisches Museum igazgatója.

A www.insidebruegel.net honlapon a festmények digitálisan is megtekinthetők. A weblapon a kutatási projekt eredményeiről is lehet olvasni.

A kiállítás pedig a bécsi Kunsthistorisches Museumban tekinthető meg október 2-tól 2019. január 19-ig.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból