A csökkenő oltási kedvre válaszul csütörtöktől mobil oltócsoportok buszokkal járják a belga főváros utcáit a koronavírussal szemben még nem védett felnőtt lakosság beoltására. A brüsszeli régióban működő tíz oltóközpont augusztus közepétől fokozatosan bezár, az oltást az általános és háziorvosok is végezhetik majd – közölte a belga sajtó csütörtökön.

Oltóbuszok segítségével akarják elérni a 70 százalékos átoltottságot

Az oltóbuszok működtetésével a belga főváros célja, hogy szeptember végéig a felnőtt lakosság legalább 70 százaléka védettséget szerezzen az új típusú koronavírussal szemben.

A mobil oltási központok a forgalmas bevásárlóközpontok, piacok, játszóterek és templomok közelében lesznek és egyben felhívják a figyelmet a védettség megszerzésének fontosságára. A mobil oltócsoportok főként az egydózisú Janssen-vakcinát használják majd. Csütörtöktől kettő, a következő hetekben további három oltóbusz közlekedik Brüsszelben.

Augusztus közepétől bezárják kapuikat a Brüsszelben jelenleg működő nagy oltóközpontok. Az oltást a mobil oltóközpontok mellett a házi-, valamint az általános orvosok adják be majd.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint Brüsszel 18 év feletti lakosságának 41,32 százaléka rendelkezik teljes védettséggel a koronavírus ellen. Ez az arány Flandriában, Belgium flamand nyelvű régiójában 59,66 százalék, a francia nyelvű Vallóniában 55,21 százalék. A mintegy 11, 5 millió lakosú Belgiumban a teljes beoltottság aránya 56,55 százalék.

Enyhén emelkednek a számok

Csütörtöki adatok szerint az elmúlt hét napon az új fertőzések átlagos napi száma 1472 volt, százezer lakosra 172,3 új eset jutott. Az elvégzett koronavírus-tesztek pozitivitási aránya 2,8 százalék. Az utóbbi két adat enyhe emelkedést mutat. A járvány kezdete óta 1 millió 121 ezer 089-en fertőződtek meg a SARS-CoV-2 koronavírussal Belgiumban.
Az országban naponta átlagosan több mint 31,7 embert szállítanak kórházba koronavírus-fertőzéssel, s ez, az előző hétnapos időszakhoz képest 17 százalékos növekedést jelent. Jelenleg 311 beteget ápolnak kórházban, köztük 96 beteget intenzív osztályon kezelnek. Az előbbi adat 11 százalékkal, utóbbi 13 százalékkal emelkedett egy hét alatt.
A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben az előző hétnapos időszakhoz képest 56 százalékkal többen, naponta ketten haltak meg. A járvány megjelenése óta Belgiumban összesen 25 231 ember halt meg a fertőzés szövődményeiben.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.