​A Gmail az elmúlt héten több mint 18 millió olyan kártékony e-mailt blokkolt, amelyek a világjárványt igyekeztek a csalók javára fordítani.

Több mint 18 millió levelet szűrtek ki a héten

A Google, ami nemrég Semmelweis Ignácra emlékezett meg a járvány okán, védelmi vonalai is töretlenül szűrik a kéretlen és kártékony elektronikus leveleket, írja a Tech Times. Nyilván előfordul, hogy esetenként ártalmatlan küldemény is a spamek közé kerül, de eközben igen jelentős mennyiségű veszélyes vagy éppen bosszantó küldeménytől sikerül megszabadítani a postafiókokat.

Google Koronavirus Levelek Torlese
/ Fotó: Getty Images

Mindez különös jelentőséggel bír akkor, amikor a csalók a koronavírussal kapcsolatos nagyfokú érdeklődést igyekeznek a saját javukra fordítani, és gátlástalanul próbálják kihasználni a felhasználók félelmét, kíváncsiságát, óvatlanságát.

A Google statisztikái szerint az elmúlt héten minden egyes nap körülbelül 18 millió olyan elektronikus levelet szűrtek ki a biztonsági megoldásai, amelyek a járvánnyal voltak összefüggésbe hozhatók, és elsősorban adathalász célokat szolgáltak. Ez azonban még nem minden, ugyanis koronavírussal összefüggő kéretlen levelekből (spamből) is akadt napi szinten 240 millió. Mindazonáltal nemrég közleményt adtak ki, hogy törlik az Infowars applikációt, hogy gátat szabjanak az álhíreknek.

A leggyakoribb témákat is megosztották

A Google közleménye szerint a kértelen és kártékony e-mailek 99,9 százalékát sikerül a jelenlegi technológiákkal még azelőtt megállítani, hogy azok a felhasználók beérkezett levelei között landolnának.

A koronavírus-járvány alatt is nyerészkednek a New York-i ingatlanmágnások

A koronavírus-járvány miatt New York kormányzója, Andrew Cuomo bejelentette, hogy leállítanak minden nem fontos építkezést az államban. Hiszen New York vált a koronavírus-járvány amerikai gócpontjává. Az Upper East Side-i apartmanház és a Hard Rock Hotel építkezései mégsem állnak le, annak ellenére sem, hogy a munkások koronavírus tesztje pozitív lett, illetve munkakörülményeik elkeserítőek.

Ennek ellenére az óvatosság indokolt, hiszen előfordulhatnak olyan küldemények, amelyek képesek átjutni e védelmeken.

A vállalat arra is rávilágított, hogy a koronavírussal összefüggésben melyek azok a témák, területek, amelyek leggyakrabban feltűnnek az ártalmas levelekben:

  • Kormányzati és egészségügyi szervezetek nevében érkező, hamis, valótlan információk (gyakoriak a WHO nevével történő visszaélések).
  • Otthoni munkavégzést célkeresztbe állító küldemények.
  • Kormányzati – elsősorban gazdasági programokkal, kedvezményekkel – kapcsolatos levelek.

A kártékony e-mailek ellen nem elegendő csak technológiai oldalról felvenni a kesztyűt. Szükség van az óvatos, megfontolt, biztonságtudatos levelezésre is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.