A szmog miatt egészségtelen Budapest utcáin lenni

Budapesten továbbra is egészségtelen a levegő a szmog miatt. Ez pedig leginkább a gyerekeket, időseket, valamint a légúti, szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket veszélyezteti.

Továbbra is magas

A fővárosban is egészségtelennek minősítették a levegő minőségét a magas szálló por (PM10) koncentráció miatt már két évvel ezelőtt is. Egészségtelen a levegő minősége Budapesten, Kecskeméten és Nyíregyházán.

Budapest Szmogterkep
/ Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az új jelentés szerint országszerte sokfelé rossz a levegő minősége a magas szállópor-tartalom miatt. Budapesten a következő napokban tovább erősödhet a légszennyezettség.

Leginkább a gyermekeket és időseket érinti

A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: Budapesten továbbra is magas a levegő aeroszolszennyezettségi szintje, a következő két napban pedig várhatóan még magasabb lesz.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint jelenleg egészségtelen a levegő Budapesten, Várpalotán, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren.

Emellett kifogásoltnak minősítették Miskolc, Salgótarján, Vác, Esztergom, Százhalombatta, Székesfehérvár, Veszprém, Ajka, Tatabánya, Győr, Sarród, Sopron, Szombathely és Pécs levegőjét.

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kedden Facebook-oldalán kiemelte: a rossz levegőminőség leginkább a gyermekeket, az időseket, valamint a légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket veszélyezteti. Ezért nekik – az érintett településeken – nem javasolják a hosszabb, szabadban történő tartózkodást, a kültéri fizikai munkavégzést és a sportolást.

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kültéri légszennyezők elsődleges forrása a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása, az avar és a kerti hulladék égetése, továbbá a közlekedés.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból