Reprise címmel új stúdiólemezt készített Moby. Az elektronikus zenei színtér amerikai csillaga legismertebb rave himnuszait nagyzenekarra és akusztikus hangszerekre átírva gondolta újra a Budapest Art Orchestra közreműködésével.

A Budapest Art Orchestra mellett számos énekes is közreműködött

A Reprise a neves német klasszikus zenei kiadó, a Deutsche Grammophon kiadásában pénteken jelent meg. Külön érdekesség a magyarok számára, hogy a Budapest Art Orchestra is közreműködött. Ezzel párhuzamosan Moby Doc címmel egy új dokumentumfilm is debütált: a szürreális életrajzi alkotás narrátora maga Moby – szerepel a kiadó által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

A Magyarországon a kilencvenes évektől számos alkalommal sikerrel koncertezett, idén 56 éves Moby (Richard Melville Hall) három évtizede tartó pályafutása alatt több mint húszmillió albumot adott el világszerte (1999-es lemezéből, a Playből egyedül 12 millió fogyott), nyolc dala szerepelt az amerikai Billboard Top 10-es dance club listáján. Legnagyobb A Reprise-re felkerült például a Natural Blues, a Go, a Porcelain, a Why Does My Heart Feel So Bad, a We Are All Made of Stars vagy a Lift Me Up is.

Moby Reprise Uj Lemez Moby Doc Dokumentumfilm Budapest Art Orchestra
Moby Három Évvel Ezelőtt Vett Részt Először Klasszikus Zenei Érintettségű Produkcióban, Akkor A Walt Disney Concert Hallban Barátjával, Gustavo Dudamellel És A Los Angeles-I Filharmonikusokkal Játszottak A Dalai Közül Néhányat / Fotó: Getty Images

A felvételeken a Budapest Art Orchestra mellett számos énekes működött közre, mások mellett Aliy Skye, Amythyst Kiah, Apollo Jane, Gregory Porter, Jim James, Kris Kristofferson, Mark Lanegan, Mindy Jones, Skylar Grey és Víkingur Ólafsson.

Dokumentumfilm is kíséri Moby új lemezét

Moby három évvel ezelőtt vett részt először klasszikus zenei érintettségű produkcióban, akkor a Walt Disney Concert Hallban barátjával, Gustavo Dudamellel és a Los Angeles-i Filharmonikusokkal játszottak a dalai közül néhányat.

A Reprise-zel egy időben debütáló dokumentumfilmben, a Moby Doc-ban a zenész személyes életéről és zenei karrierjéről egyaránt beszél, érinti korai underground punk korszakát, függőségét és vegán aktivista tevékenységét egyaránt.

A zenész célja a dokumentumfilmmel, hogy végre valós arcát mutathassa be. A 2019-ben megjelent memoárja, a Then it fell apart hatalmas botrányt kavart. A második önéletrajzi kötetében az akkor még csak 18 éves Natalie Portmannel való kapcsolatáról mesélt, ám a színésznő elmondása alapján Moby félreértette viszonyukat, ő úgy fogalmazott, “egy sokkal idősebb ember hátborzongató volt velem, amikor én éppen csak elhagytam a gimnáziumot”. A botrány hatására a zenész kénytelen volt átgondolni a helyzetet és a könyvbemutatóit is lemondta.

A Moby Doc-ban koncertfelvételek, archív anyagok, interjúk is vannak, például David Lynch filmrendezővel (Twin Peaks) és David Bowie néhai popikonnal.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet