A női lélek mélységeitől József Attilán át a magyar politikáig – Indul a Budapest Art Week 2019

Immár negyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Budapest Art Week, a főváros egyik legnagyobb képzőművészeti rendezvénysorozata. Ebben az évben is izgalmas, interaktív programokkal készültek. Mi pedig igyekeztünk a legjobbakat kiválogatni. Ne maradj le!

Itt a tavasz, a meleg idő, a fővárosban pedig érdekesebbnél érdekesebb programok várják a képzőművészet szerelmeseit. A Budapest Art Week egy hétig átveszi a vezetést a múzeumokban, galériákban, művészeti stúdiókban április 9. és 14. között.

Nem szeretnénk, ha bárki lemaradna, hiszen ennél jobb alkalom nincs, hogy megismerjük a hazai művészvilág aktuális kiállításait. E mellett kiváló lehetőség, hogy interaktív módon részesei lehessünk valaminek, ami a jelenünket foglalkoztatja, sajátos módon kifejezve egy aktuális témakört.

Tárlatvezetés az MTA Pszichiátriai művészeti gyűjteményében Vol. 1

MTA
Részlet a gyűjteményből / Fotó: MTA

Festmények, grafikák, kerámiák, papír- és textilmunkák. Ezek adják a gyűjtemény törzsanyagát, amely az akadémia sajátos gyűjteményét teszik ki. Tulajdonképpen bepillantást nyerhetünk az elmegyógyintézetek művészeti maradványaiba. Akit érdekel a pszichiátria világa, kíváncsi, hogy ez a világ milyen alkotásokat hagyott maga után, mindenképp tekintse meg a tárlatot! Az sem elhanyagolható, hogy az intézet orvosainak kutatástörténeti kéziratai is megtekinthetőek. A tárlatvezetéshez előzetes egyeztetés szükséges.

Helyszín: MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény
1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.

Időpont: április 9., 14.00-15:30

Várkert Mozi / David Bowie arcai

ABC 1
David Bowie (egyik) arca / Fotó: ABC

Dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, kosztümök, hangszerek. Az énekes archívumából kigyűjtött elemek segítségével idézik fel a legendás énekes életét, pályafutását. Mindez nem jöhetett volna létre a David Bowie Archívum kurátorai, Vicky Broackes és Geoffry Marsh nélkül. A filmben megszólal még Kansai Yamamoto japán divattervező és Jarvis Cocker, a Pulp együttes frontembere. Bowie munkássága nagymértékben hatott a zenei kultúrára, de még a filmművészetre is. Fontos, hogy munkásságát életben tartsák, minél többen megismerjék.

Helyszín: Várkert Bazár – Déli Paloták
1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.

Időpont: április 9., 18-19 óra

Vasarely 3.0 – Interaktív vezetések a fekete négyzet körül 

Artportal
A titokzatos fekete négyzet / Fotó: Artportal

Mi az a fekete négyzet? Miért olyan különleges? Hogyan vált egy egyszerű geometriai elem művészettörténeti szimbólummá? Ezekre a kérdésekre próbál választ adni a Vasarely Múzeum egy interaktív tárlatvezetés keretében. A témát körbejárva, a résztvevők elkészíthetik saját fekete négyzet kompozíciójukat egy számítógépes program segítségével. Ez körülbelül egy órát vesz igénybe. A tárlaton Turcsányi Lilla és Juhász Litza múzeumpedagógusok segítenek az érdeklődőknek.

Helyszín: Vasarely Múzeum, 1033 Budapest, Szentlélek tér 6.

Időpont: április 9., 11-12:30

Mi jár a fejedben…? Kiállítás megnyitó 

Budapest Art Week 2
Mi jár a fejedben…? / Fotó: Budapest Art Week

Életünk nagy része döntéshozatalból áll, onnantól kezdve, hogy felkelünk és eldöntjük: mit veszünk fel. A MŰTŐ galéria művészei, valamint a MOME hallgatói közösen hozták létre a Mi jár a fejedben…? című kiállítást. Az esemény példákat keres, hogy a döntéseink során hogyan formálódnak az emlékeink. Miként alakulnak azok a motivációk és problémák, amelyek az életünk részei? Hagyjuk, hogy vigyenek az események? Vagy meg-megállunk felismerni, mi is történik velünk?

Helyszín: MŰTŐ, 1085 Budapest, Mária u. 54.

Időpont: április 10., 19-20 óra

A női lélek mélységei és magasságai 

Budapest Art Week1 1
Részlet a kiállítás gyűjteményéből / Fotó: Budapest Art Week

Ahogy a címben is szerepel, a MAMŰ Galéria és az FKSE Stúdió által szervezett galériatúra főszereplője: a nő. Sokan, sokféleképpen megjelenítették már a női nemet. A kiállításon a különböző érzelmek ábrázolása jelenti a fő hangsúlyt. Agg Lili, Cservenka Edit, Teplán Nóra, Üveges Mónika és Zuzana Zurbolová alkotásaiban az egyéni benyomások mellett az univerzális lehetőségek is megmutatkoznak. Hiszen a nők köré épülő jelenlegi problémák nem csak az egyén problémái, hanem mindenkit érintenek valamilyen módon.

Helyszínek: MAMŰ Galéria
1071 Budapest, Damjanich u. 39.
FKSE Stúdió Galéria 
1077 Budapest, Rottenbiller utca 35.
Időpont: április 12., 16-18 óra

A város fényei fentről – Beszélgetés Bódis Krisztián fényképésszel 

Krisztia Bodis
Budapest fényei / Fotó: Krisztian Bodis Photography

A portré- és sajtófotózás mellett kevés szó esik a várost megörökítő fényképészetről. Pedig ugyanolyan fontos, és talán sokan meglepődnek: nem olyan egyszerű. Bódis Krisztián fotós, aki a téma szakértője, a Város fényei fentről című eseményen a legújabb technikákról és lehetőségekről beszélget. Az egy órás előadás során Bódis képekkel is illusztrálja mondandóját. A Magyar Építőművészek Szövetsége várja mindazokat, akik érdeklődnek a téma iránt, valamint kíváncsiak az új fényképészeti megoldásokra.

Helyszín: Magyar Építőművészek Szövetsége
1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.

Időpont: április 12., 17-18 óra

„Grafikus Design” – Válogatás a XXI. Tervezőgrafikai Biennálé alkotásaiból és „Bauhaus 100” plakátkiállítás

BpArtweek
Részlet a kiállításról / Fotó: Budapest Art Week

A vizuális kommunikáció legújabb eredményeit mutatja be a Pesti Vigadó. A 2017 és 2018 között készült alkotásokból válogattak a szervezők, rámutatva a vizuális művészet jelenlegi hazai helyzetére. A „Bauhaus 100” kiállítás a grafikus design történelmi hagyományai iránt szeretné kifejezni tiszteletét. A magyar plakátművészet 2019 alkotásait először nézheti meg a közönség az eseménynek köszönhetően.

Helyszín: Pesti Vigadó
1051 Budapest, Vigadó tér 2.

Időpont: április 9-14., 10-19 óra

Modern idők – magyar művészet a millennium és a II. világháború között 

Budapest Art Week5
Bortnyik Sándor: Az új Ádám című alkotása / Fotó: Budapest Art Week

A Magyar Nemzeti Galéria ad otthont ennek az egyedülálló kiállításnak. A szervezők 1896 és 1945 között készült alkotásokból válogattak ki 150 festményt, 30 szobrot és 200 érmet. A szecesszió, az avantgárd és a szimbolizmus jegyeit bemutató remekművek egyedülálló értékeit képzik a hazai képzőművészetnek. A kiállításon olyan alkotókat ismerhet meg a közönség, mint a Magyar Vadak, a Nyolcak (pl. Kernstok Károly, Pór Bertalan), a nagybányai művésztelep alkotóit vagy a Gersham-kör művészeit (Egry József, Bernáth Aurél, Szőnyi István, Pátzay Pál).

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria
1014 Budapest, Szent György tér 2.
Időpont: április 9-14., 10-18 óra

David Lynch: Kis történetek

WeLove 1
Sokaknak ismerős “arc” / Fotó: We Love Budapest

A Budapest Art Week David Lynch kiállítását sem hagyta le a repertoárról. A filmrendező, vizuális művész szürreális képei ki nem mondott érzéseket, összefüggéseket hoznak felszínre, sajátos módon kifejezve. Az alapot portrék és fotómontázsok adják, amelyekből megszülettek Lynch újraértelmezett alkotásai. Mindezt humorral, játékkal és némi nyugtalansággal átszőve. Mindenkinek ajánlott, aki egy különleges élményen és nem egészen e világi utazáson szeretne részt venni.

Helyszín: Műcsarnok
1146 Budapest, Dózsa György út 37.

Időpont: április 9-14., 10-18 óra

Eszmélet – József Attila életét és költészetét bemutató interaktív kiállítás

jozsefattila gatutca3 24
A költő szülőhelyén ma emlékhely áll / Fotó: József Attila Emlékhely

A program a Gát utca 3. alatt, József Attila szülőhelyén kerül megrendezésre. A ház földszintjén alakították ki a József Attila Emlékhelyet, 1964-ben. Anno Kassák Lajos nyitotta meg ezt az igen fontos helyszínt, a művészeti héten pedig lehetőség nyílik egy interaktív kiállítás során közelebbről megismerni a költő életét.

Lemondott a József Attila Kör elnöke és titkára is / ContextUs

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) mintegy 350 fiatal írót és tiszteletbeli tagot tömörítő, országos hatókörű szakmai és érdekvédelmi szervezet. Profilja a kortárs magyar irodalom és kulturális élet érdekében végzett közhasznú tevékenység. Emellett könyvsorozata, a JAK-füzetek is jelentős, ahol olyan jelentős szerzők is jelentek meg, mint Esterházy Péter és Nádas Péter.

Az eseményen a költő órája köré szerveztek egy kör alakú interaktív táblát. Ennek segítségével dolgozták fel József Attila „alkotói helyszíneit”. E mellett interaktív térkép, hang- és videó anyagok, valamint fotók fokozzák a nem mindennapi élményt.

Helyszín: József Attila Emlékhely
1093 Budapest, Gát utca 3.
Időpont: április 9-14.

Foodplay/Gastro-játék

Budapest Art Week2 3
Részlet a kiállítás anyagából / Fotó: Budapest Art Week

Az étel számos módon megihlette már a művészeket. A csendélettől kezdve az ételszobrászaton át rengetegféleképpen köszönt már vissza.

A Budapest Art Week keretében a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum olyan művészek képeiből válogatott, akik a lehető legkreatívabb utat választották az ételek felhasználására.

Hazai és külföldi fotóművészek és stylistok alkotásait nézhetjük meg, amelyeken játékosság, részletgazdagság vagy épp ellenkezőleg, minimalizmus köszön vissza. Ez a fajta művészet a legjobb bizonyíték: mindegy mit és hogyan használunk fel, lényeg, hogy engedjük szabadjára a fantáziánkat.

Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, Korona tér 1.

Időpont: április 9-14.

Feminae Metallicae – fémbe zárt női lelkek

Budapest Art Week4
A női test újszerű értelmezése / Fotó: Budapest Art Week

Mata Attila művészete áll az Esernyős Galéria kiállításának középpontjában. A szobrász acrystal és fém ötvözetéből alkotta meg azokat az alakokat, amelyek nagy részét nők ihlettek. Érdekes kompozíciókat hozott létre az anyagok különleges formálásával. Egyszerre nehéz és könnyű a végeredmény. Síkok, hasábok, szálak érnek össze, válnak szét az alkotásokon, amelyekre nem elég egyszer ránézni, hogy megfejtsük az üzenetét. A női alak merész, modern megformálása.

Helyszín: Esernyős Galéria
1033 Budapest, Fő tér 2.
Időpont: április 9-14.

Megfigyelések – Kim Corbisier munkáiból

Budapest Art Week3 1
A rendkívűl tehetséges Corbsisier jó megfigyelő volt / Fotó: Budapest Art Week

2012-ben, fájdalmasan fiatalon, 26 évesen hunyt el a tehetséges festőművész. Hagyatéka azonban újra és újra előkerül. Ezúttal az INDA Galéria gyűjtötte össze alkotásait, hogy a Budapest Art Week keretén belül bemutassa őket a közönségnek. Corbsier remek megfigyelőnek bizonyult. Nagyméretű képein a mindennapi élet részletei köszönnek vissza. Remekműveit a festészet és a rajz ötvözésével alkotta meg.

Helyszín: Inda Galéria
1061 Budapest, Király utca 34.
Időpont: április 9-13.

drMáriás kiállítása

A3811
Merész téma / Fotó: A38

drMáriás író, festőművész, zenész, tehát sokoldalú tehetség, akinek képeit ezúttal a Godot Galéria állítja ki. A festmények a magyar politikai, kulturális élet eseményeire, személyeire reflektálnak.

drMáriás: „Sokáig kerültem a politikát, de ő sose került el engem, így sok a törlesztenivalóm”

A képeim lenyomatai a kornak, közhangulatnak, világnak, amelyben élünk. Most a leggyakrabban használt szó a Nemzeti és a Magyar, valamint fő aktualitás a kulturkampf és a kánonok harca, így egy olyan frontvonalat nyitottam, ahol a két szó sokféleképpen értelmezhető, ami lehet magasztos, groteszk, banális vagy éppen felszabadító.

Az alkotások színhasználata igen széles, drMáriás rengeteg színt használ egyes képein. A megjelenített alakok, az arckifejezések szürreális környezetben láthatóak, amolyan karikatúraszerűen mutatják be a média történéseit.

Helyszín: Godot Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 11.
Időpont: április 9-13.

Her Story avagy Pink Society

BAW
Egy letűnt kor újragondolása / Fotó: Budapest Art Week

Végh Júlia neve jól ismert hazai képzőművészeti körökben. A fiatal tehetséges festőművész legújabb kiállítása a Gregersen Art Point galériában tekinthető meg. Végh fiatal kora miatt már nem tapasztalhatta meg a rendszerváltást, de képein egy új köntösben köszönnek vissza ennek a kornak az emlékei. Ráadásul a piros színt felváltja a rózsaszín, új értelmet adva az eseményeknek.

Helyszín: Gregersen Art Point
1093 Budapest, Lónyay utca 31.
Időpont: április 9-13.

A szocialista szürrealizmus titokzatos bája

Budapest Art Week6
Életkép a szocializmusból / Fotó: Budapest Art Week

Szocializmus és szürrealizmus, kelet és nyugat. Ezeknek az ötvözete adja a kiállítás fő vonalát, amelyen a kép- és szövegmontázsok segítségével jött létre egy politikamentes művészet.

Na, ilyen a szocialista szürrealizmus titokzatos bája Hegedűs 2 László Munkácsy-díjas festőművész munkáiban

Hegedűs 2 László képzőművész Brüsszel és Prága után a Budapest Art Weeken is betekintést ad a szociaista szürrealizmus titokzatos bájába. A tárlat képei, a kelet és nyugat két jellegzetes művészeti izmusának ötvözetéből jött létre. A szocializmus hivatalos és hamis művészetének vizuális lenyomatainak szürreális képmontázzsal való transzformálásával, a fikció műalkotássá, a művészet valóságává vált.

A Karinthy Szalonban megtekinthető tárlaton jól ismert hétköznapi jelenetek láthatóak ebből a rejtélyes korból, amely a mai napig hat ránk.

Helyszín: Karinthy Szalon
1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 22.
Időpont: április 9-13.

Fekete lyuk. A pokol tornáca – Budapesti underground ’88-’94 

ArtNews 2
A legendás Fekete Lyuk / Fotó: ArtNews

Akik a ’80-as évek végén, ’90-es évek elején élték fiatalságukat, talán emlékeznek a Fekete Lyuk nevű szórakozóhelyre. Ez a kultikus helyszín adott otthont a kor underground és punk művészeinek, egyben pedig az alternatív és avantgárd kultúrának. A Kiscelli Múzeum/Fővárosi Képtár a Golgota utcai szórakozóhely örökségét mutatja be, valamint állít emléket egy letűnt kornak, amelyben valaha a Tankcsapda, a Pál utcai fiúk vagy a Kispál és a Borz tette felejthetetlenné a fiatalok estéit.

Helyszín: Kiscelli Múzeum/ Fővárosi Képtár
1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Időpont: április 12-14.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból