Budapest egyik legizgalmasabb világzenei rendezvénye a villamosokra költözik

Budapest egyik legizgalmasabb világzenei rendezvénye idén nem csak színpadra, hanem villamosra is száll: a Budapest Ritmo egy showcase zenekara – a ¡Nosnach – minikoncertjei szórakoztatják az utazókat szeptember 24-én este 7-től, a 47-es és 49-es villamosokon.

Világzene a villamosokon

A Budapest Ritmo hazánk egyik legfontosabb világzenei rendezvénysorozata. A szervezők és a rendezvény showcase zenekara, a iNosnach úgy döntött, szeptember 24-én, 19 órától, a 47-es és a 49-es villamosokon ad minikoncertet.

Indul a Budapest Ritmo

Október 4-én pedig életeket megváltoztató találkozásokkal, playlistekbe ragadó zenékkel, egyszeri csodákkal, élő legendákkal és feltörekvő tehetségekkel indul a Hangvető és a CAFe Budapest közös rendezvénye az Akvárium Klubban.

Idén Lengyelország zenéje áll a fókuszban, de fellép még az etióp Girma Béyéné, a portugál Gisela Joao és a marokkói Aszma Hamzaui is.

Ez lesz sorban a negyedik, lesznek különleges közös produkciók hazai és külföldi zenészekkel. Köztük lesz a lengyel világzenei színtér egyik legfontosabb szereplője, a Kroke fellépése Dresch Mihállyal és Borbély Mihállyal, a szenegáli-lengyel koprodukció, Mamadou Diouf & Yama Soon vagy az albán csellista, Redi Hasa és az olasz énekesnő, Maria Mazzotta közös műsora.

Borbély Mihály Dresch Mihály budapest ritmo 2019
Borbély Mihály & Dresch Mihály / Fotó: Neményi Márton

A Hangvető és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál által megszervezett fesztivál október 3-án, a Szimplában ingyenes showcase-nappal indul. Ezen fellép a magyar Babra, iNosnach és Le Rom, a brit-török-szerb-bolgár She’Koyokh, a belgrádi Naked és a zágrábi Kazan.

A rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a fesztivál első hivatalos napján, október 4-én pénteken áll színpadra a Romano Drom különleges, a zenekar 20. születésnapját ünneplő produkcióval, sok régi taggal, vissza- és előretekintéssel.

budapest ritmo 2019 sajtótájékoztató
A Budapest Ritmo 2019 sajtótájékoztatója / Fotó: Neményi Márton

A Kovács Antal által alapított és vezetett Romano Drom idei lemezét, a Give Me Wine-t az egyik legismertebb világzenei kiadó, a World Music Network jelentette meg. Szintén pénteken zenél a norvég harmonikás, Gabriel Fliflet, a supergroupnak is nevezhető spanyol-olasz-belga-francia Rumbaristas, Gisela Joao, napjaink egyik legjobb fado-előadója, valamint Aszma Hamzaui, aki a korábban csak férfiak által játszott marokkói gnaua hagyományait ápolja csupa nőből álló csapatával, a Bnat Timbouktou-val.

Október 5-én szombaton lép fel a nyolc évvel ezelőtt elhunyt legendás zöldfoki-szigetei énekesnő, Cesária Évora pályája előtt tisztelgő Cesária Évora Tribute, amely hazája legjobb zenészeit tömöríti.

Izgalmasnak ígérkezik az etióp funk aranykor ikonikus figurája, Girma Béyéné koncertje a francia formáció, az Akalé Wubé kíséretében. Koncertet ad továbbá a cádizi flamenco-énekes, Javier Ruibal, Közép-Európa legjobb cumbia-zenekara, a magyar-ecuadori-perui Los Orangutanes, a szerb Marko Markovic nálunk is jól ismert zenekara, illetve az albán csellista, Redi Hasa és az olasz énekesnő, Maria Mazzotta duója.

Lengyelország for Ritmo

A Budapest Ritmo 2019 idei fókuszországa, a fesztivál lengyel tematikájú zárónapján számos produkcióban mutatkozik be. A korábban Nigel Kennedyvel is közös lemezt készített Kroke ezúttal két magyar fúvós nagysággal, Dresch Mihállyal és Borbély Mihállyal lép fel.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Gyakran játszunk más országokból, kultúrákból, műfajokból érkező zenészekkel, ami mindig nagy élmény, hiszen az ő világukat beépítjük a miénkbe és fordítva, miközben erős kötelék alakul ki közöttünk[/perfectpullquote]

– mondta a Kroke frontembere, a hegedűn játszó és éneklő Tomasz Kukurba a sajtótájékoztatón.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A bőgős Tomasz Lato szerint ezekben az együttműködésekben szabadon szállnak az elképzelések és a tradíciók. Borbély Mihály arról beszélt, hogy fiatalon többször is járt a varsói dzsesszfesztiválon, ott látta először játszani Dexter Gordont, Archie Shepp-et vagy a nemrég elhunyt lengyel trombitást, Tomasz Stankót.

Idén is lesz konferencia és Budapest Ritmo Díj

Ugyancsak a Ritmo zárónapján ad koncertet az Akvárium Klubban Szilágyi Áron és a Zoord, akik a Warsaw Village Band vezetőjével, Maciej Szajkowskival és a fiatal hegedűssel, Weronika Monkával játszanak, de zenélni fog a kasubföldi rezesbanda, a Bubliczki és a szenegáli-lengyel koprodukció, Mamadou Diouf & Yama Soon is.

Nyisd ki a füled, jön a Budapest Ritmo! / ContextUs

Harmadik alkalommal szippantja magába a zene szerelmeseit a Budapest Ritmo, ahol három nap alatt a hazai és nemzetközi világzene legizgalmasabb produkciói sorakoznak fel és bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé is. Idén nagy hangsúlyt kap a fesztiválon az oláh cigány énekes kultúra, az elmúlt évtizedek nagy énekesei közül több is fellép majd együtt.

A fesztiválon hagyományosan átadják a Budapesti Ritmo Díjat, amielyet évente egy-egy olyan külföldi világzenei téren tevékenykedő szakembernek ítélnek oda, aki sokat tett a magyarországi, emellett a térség és a világ többi része közötti kapcsolatok elmélyítéséért.

Zoord – Vertkezes (Official music video)

Zoord plays upbeat, powerful music with Eastern Europen traditional roots, with virtuoso Jew’s harp playing, heavy drums and emotional violin and vocals. Fou…

Idén is lesz nemzetközi konferencia (pénteken és szombaton szintén az Akváriumban), a témák között szerepel a lengyel népzenei színtér, a roma kultúra európai beágyazódása vagy egy Európai Zenei Megfigyelőközpont létrehozása.

legolvasottabb

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból