A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) arról értesült, hogy a megszűnt taót kompenzálni hivatott többlettámogatásból 200 millió forintban részesül, amely az együttes esetében az utóbbi évek taotámogatás-átlagának kevesebb mint 50 százaléka. 

Mivel a BFZ a kompenzációban bízva, az előző évek átlagát alapul véve készítette el következő évadterveit, most csak úgy tudja stabil működését biztosítani, hogy azokból számos projektet elhagy. A Fischer Iván vezette zenekar a lemondott programok kiválasztásánál azt vette figyelembe, melyek azok az események, amelyek még ilyen késői időpontban is lemondhatók.

Budapesti Fesztiválzenekar Koncertek Megszorítások Fischer Iván
Fischer Iván, A Budapesti Fesztiválzenekar (Bfz) Karmestere / Fotó: Stiller Ákos

Ennek következményeképpen a jövő évtől szünetelnek az operaprodukciók, elmarad egy négyéves együttműködés a genfi operaházzal, és egy a Balti államokba tervezett turné is. A hazai közösségi programok közül szintén szünetelnek a zenekar partneriskoláit szolgáló Hangszerkóstolók, a Lásd, amit hallasz! filmverseny, a BFZ bekopog! program, a templomi koncertek, az idősotthonokba szervezett kamarakoncertek és a kisgyermekeknek létrehozott Zenevár koncertek is.

Döntött a kormány a színházak támogatásáról, a kultúr-tao alternatívájáról

Erről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Tarlós István főpolgármester beszélt csütörtökön közös budapesti sajtótájékoztatójukon. Kásler Miklós elmondta: a tao-rendszer kivezetése után többlettámogatási rendszert alakítottak ki. A többlettámogatással minden előadóművészeti ág jelentős támogatáshoz tud jutni és fenn lehet tartani az eddig elért színvonalat.

A Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója, Martin Hoffmann a tervezés stabil anyagi hátterének hiánya miatt lemondott, utódját keresi a zenekar kuratóriuma. A BFZ stábját is szűkíti, számos munkatársától kényszerül megválni.

Cigány muzsikusokkal együtt kápráztatta el Európát a Fesztiválzenekar

A hatezer fős Royal Albert Hall kétszer telt meg a magyar együttes kedvéért. 14 nap, 9 koncert, 7 helyszín, több mint 20 ezer néző – a hangversenyek hírével tele voltak a nemzetközi lapok. A Financial Times, a Telegraph és a Times is beszámolt róluk, így már azt is tudja a világ, hogy a BFZ az egyetlen szimfonikus zenekar, amely rendszeresen énekel is koncertjein.

A Budapesti Fesztiválzenekart az egész világon Magyarország büszkeségének, legsikeresebb kulturális együttesének tekintik, amely egyedülálló módon szolgálja hazánk kultúráját és jó hírét, olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben. A Fesztiválzenekar bízik abban, hogy az előző évek támogatásának helyreállítása a jövőben lehetővé teszi a 2020 januárjától szünetelő sorozatok folytatását, különös tekintettel a rendkívül népszerű ingyenes közösségi és ifjúsági programokra.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk