Budapesten, a Szabadság téri amerikai nagykövetség előtt tüntettek, amely a Black Lives Matter mozgalomra kívánt rezonálni.

Békés volt rendőri jelenléttel

George Floyd tragikus halála megrázta az Egyesült Államokat, ahol napok óta zajlanak tüntetések. Azonban világméretűvé duzzadt Londontól kezdve Berlinen keresztül egészen Új-Zélandig szolidaritásukat fejezik ki az utcára szervezett rendezvényeken. Így borítékolható volt, hogy budapesten is megmozdul a tömeg, mint ahogyan az is elkönyvelhető volt, hogy Banksy is megszólal az ügyben.

Black Lives Matter Budapesti Tuntetes Ma George Floyd
Tüntetés A Budapesti Black Lives Matter Tüntetésen “Nincs Igazság, Nincs Béke”-Feliratú Transzparensekkel / Fotó: Ács Dániel / 444

Több mint ezer ember gyűlt össze Budapesten, a Szabadság téri amerikai nagykövetség előtt megrendezett Black Lives Matter tüntetésen, írja az Index a beszámolójában. A békés tüntetés résztvevői közül szinte mindenkin maszk volt. Erős volt a rendőri jelenlét, de nem avatkoztak be. A demonstrálók a tüntetés elején feltartották a Black Lives Matter-feliratú transzparenseket.

“Senki sem szabad, amíg mindenki nem szabad”

Az ismert reggaeénekes, G Ras angolul és magyarul megtartott beszédében azt mondta,

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]azért gyűltünk össze, hogy a rasszizmus ellen kiálljunk. Az ellenségeink nem más politikai véleményen lévő emberek, nem is különböző politikai vezetők, hanem az az emberi természet, az a rendszer, amiben élünk, amit kiépítettünk. Ha jobb világban akarunk élni, radikálisan meg kell változtatnunk, ahogy élünk. (…) Globális szinten véget kell vetnünk a kizsákmányolásnak, a rasszista gyűlöletnek, a szenvedésnek, ahogy Martin Luther King mondta: senki sem szabad, amíg mindenki nem szabad. Együtt kell éreznünk a tőlünk különböző emberek fájdalmával, csak a szeretet erejével tudunk változást hozni.[/perfectpullquote]

Beszédét hatalmas taps fogadta, aztán fiatal lányok olvastak fel angol szövegeket a békéről.

BLM

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Ezt követően egy afroamerikai aktivista beszélt arról, hogy világszerte álljunk ki az igazságtalanság ellen.

Ezután a Mahátma Gandi Emberjogi Szervezet fekete vezetője és az Antifasiszták magyar elnöke megköszönte, hogy ennyien eljöttek fellépni a rasszizmus ellen.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A demonstráció vége után közleményt adott ki az amerikai nagykövet, amiben támogatásáról biztosította azokat a tüntetőket, akik megjelentek a nagykövetség előtt. Mint írta, kiállnak azon üzenet mellett, hogy a rasszizmusnak nincs helye a világban.

Háromfős ellentüntetés is zajlott

Az eseményen megjelent három ellentüntető a szélsőjobbos Identitás Generáció nevű szervezettől, írja a 444 a beszámolójában. A háromfős ellendemonstráció résztvevői azt mondták, a fehér és az európai emberek elleni rasszizmus miatt tiltakoznak.

Budapesti Tuntetes Black Lives Matter George Floyd Identitas Generacioi
Az Identitás Generáció Ellentüntetői / Fotó: Ács Dániel / 444

A rendőrök igazoltatták és megmotozták, majd elküldték őket, mert nem tettek előzetes bejelentést.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk