Bemutatjuk a jövőt: bútorok krumplihéjból!

Készülhetnek bútorok fából, műanyagból, vagy fémből, de a legújabb technikáknak köszönhetően most már krumplihéjból is!

A Csipsz-gyárakból visszamaradó újrahasznosítható krumplihéjból sikeresen állítottak elő közepes sűrűségű farost lemezeket, amelyeket a jövőben bútorgyártáshoz is fel lehet majd használni.

Ellentétben a farostlemezekkel, amelyek számos háztartásban megtalálhatóak, mint asztalok és szekrények alapanyagai,

az új gyártási módszer nem használ mérgező anyagokat és 100%-ban újrahasznosíthatóak.

A hagyományos farostlemezeket úgy hozzák létre, hogy a fát rostokká aprítják, majd magas nyomáson és hőmérsékleten különböző vegyi anyagokkal összepréselik. Ez az eljárás pedig olyan anyagot eredményez, amely elég szilárd az építőiparban és bútorgyártásban való alkalmazáshoz.

Itt van néhány darab Virgil Abloh és az IKEA kollabjából!

Az IKEA június elején jelentette be, hogy Virgil Abloh-val együttműködésben piacra dobják “Markerad”-nek nevezett kollekciójukat. Abloh igazán nem unatkozhat: amellett, hogy a Louis Vuitton művészeti igazgatója, az Off-White alapítója és ügyvezetője, ráadásul a Nike-nak is dolgozik. A kollab gyümölcse jövő évtől lesz elérhető, de csak limitált ideig.

Az új trendjeiről ismert IKEA a legnagyobb felhasználója ezeknek a hagyományos farostlemezeknek, hiszen olcsó termékek. Viszont ezek gyártása során mérgező formaldehidet és káros műgyantákat használnak fel, amelyek nem hasznosíthatóak újra. Tehát károsíthatják a környezetet.

chips board potato peel materials couch FT BLOG1218
Krumpli-kanapé: a burgonyahéj felhasználásával készült kanapé.

A burgonyahéjból készült változat viszont sokkal környezetbarátabb, mint a hagyományos megfelelője.

Az új anyagot Rowan Minkley és Robert Nicoll tervezők, illetve Greg Cooper biokémikus alkották meg. Ez ugyanolyan kemény, mint a normál farostlemezek, de nem kell semmilyen mérgező vegyi anyag az előállításához. A burgonya héját saját anyagában használják fel a magas nyomású és hőmérsékletű eljárás során.

potato lc 1024x598 1
Farostlemez krumplihéjból

Az ilyen módon elkészült termék teljes egészében komposztálható és visszakerülhet a természet körforgásába. Tehát környezetbarát! Számolt be az újdonságról a DesignTAXI.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból