Követem Közélet A Cambridge Analytica botrány főszereplője nyilatkozott a Facebook ellen

A Cambridge Analytica botrány főszereplője nyilatkozott a Facebook ellen

Promóció

Már két hete, hogy Chris Wylie, adatszakértő előlépett a névtelenségből. Ő hozta nyilvánosságra, hogy a Cambride Analytica cég a Facebookkal karöltve számos jobboldali kampányt segített győzelemre (Brexit, Trump). 

Promóció
- Advertisement -

Tőle tudjuk, hogyan tette rá a kezét a Cambridge Analytica 50 millió Facebook-felhasználó személyes adataira, hogy célzott politikai tartalommal bombázzák őket. A Facebook elavult adatvédelmi szabályzata pedig nagyszerűen segítette ebben őket.

Mindezek nyilvánosságra hozatala óriási lavinát indított el a közösségi oldal ellen. Többek között a Federal Trade Comission (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) nyomozását az USA-ban, kongresszusi és parlamenti meghallgatásokat. Sőt, rendőrségi nyomozást az Egyesült Királyságban. 

/ Fotó: Reuters

Wylie életét mindez teljesen megváltoztatta. Közel egy évig készült arra, hogy felfedje a történetet többek között az Observernek, a Guardiannak és a New York Times-nak. 

Manapság a napi rutinja abból áll, hogy rengeteg interjút ad, kormányok és nyomozók kérdéseire válaszol. Ha ez nem lenne elég, az utca embere is lépten-nyomon megállítja, mert felismeri őt a tévéből, médiából. Hajfestése sem nagyon segíti a beolvadásban.

Már nem tudok dolgozni, mert letiltottak a Facebookról. Egy online marketingesnek, mint én, ez teljesen ellehetetleníti a munkáját. Most abszolút nem tudom, mihez kezdjek. Szerintem én vagyok az egyedüli a világon, akinek nem csak a profilját tiltották le az oldalról, hanem a személyét is. 

A 28 éves Wylie a vírus-szerűen terjedő Facebook-profilok törléséről úgy gondolja, hogy ez sem megoldás. Egyrészt a közösségi média platformok nélkül már nem tudjuk tartani egymással a kapcsolatot (nem-e?). Másrészt ezen az alapon nem használhatunk többet Google-t, okostelefont, appokat sem. Sőt, talán elektromos áramot se használjunk?

Promóció
ForrásVice
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3