Követem Közélet A Cambridge Analytica botrány főszereplője nyilatkozott a Facebook ellen

A Cambridge Analytica botrány főszereplője nyilatkozott a Facebook ellen

Promóció

Már két hete, hogy Chris Wylie, adatszakértő előlépett a névtelenségből. Ő hozta nyilvánosságra, hogy a Cambride Analytica cég a Facebookkal karöltve számos jobboldali kampányt segített győzelemre (Brexit, Trump). 

Promóció

Tőle tudjuk, hogyan tette rá a kezét a Cambridge Analytica 50 millió Facebook-felhasználó személyes adataira, hogy célzott politikai tartalommal bombázzák őket. A Facebook elavult adatvédelmi szabályzata pedig nagyszerűen segítette ebben őket.

Mindezek nyilvánosságra hozatala óriási lavinát indított el a közösségi oldal ellen. Többek között a Federal Trade Comission (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) nyomozását az USA-ban, kongresszusi és parlamenti meghallgatásokat. Sőt, rendőrségi nyomozást az Egyesült Királyságban. 

/ Fotó: Reuters

Wylie életét mindez teljesen megváltoztatta. Közel egy évig készült arra, hogy felfedje a történetet többek között az Observernek, a Guardiannak és a New York Times-nak. 

Manapság a napi rutinja abból áll, hogy rengeteg interjút ad, kormányok és nyomozók kérdéseire válaszol. Ha ez nem lenne elég, az utca embere is lépten-nyomon megállítja, mert felismeri őt a tévéből, médiából. Hajfestése sem nagyon segíti a beolvadásban.

Már nem tudok dolgozni, mert letiltottak a Facebookról. Egy online marketingesnek, mint én, ez teljesen ellehetetleníti a munkáját. Most abszolút nem tudom, mihez kezdjek. Szerintem én vagyok az egyedüli a világon, akinek nem csak a profilját tiltották le az oldalról, hanem a személyét is. 

A 28 éves Wylie a vírus-szerűen terjedő Facebook-profilok törléséről úgy gondolja, hogy ez sem megoldás. Egyrészt a közösségi média platformok nélkül már nem tudjuk tartani egymással a kapcsolatot (nem-e?). Másrészt ezen az alapon nem használhatunk többet Google-t, okostelefont, appokat sem. Sőt, talán elektromos áramot se használjunk?

ForrásVice
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3