Idén a 70. fesztivált rendezték meg Cannes-ban.

Idén a versenyprogramban szerepelt Mundruczó Kornél új filmje, a Jupiter holdja is, de finoman szólva is megosztó volt a megítélése. A magyar kritikusok szerették, a külföldiek már kevésbé, a fesztivál kritikai irányvonalát adó Screen Daily napi táblázatában 1,6 ponton állt a maximálisan elérhető 4-ből.

A legjobb elsőfilmért járó Caméra d’Or-díjat a Jeunne femme (Fiatal nő) című francia film nyerte, teljesen megérdemelten.

1 2
Fotó: Alberto Pizzolifi

A legjobb forgatókönyv díját megosztva kapta Jorgosz Lantimosz az Egy szent szarvas meggyilkolásáért, és Lynne Ramsay a Joaquin Phoenix főszereplésével készült You Were Never Really Here című filmjéért.

2 2
Fotó: Valery Hache

A zsűrí díját a Loveless című súlyos orosz dráma kapta, amiben egy elég jól kereső, de elhidegült orosz házaspár küzd meg azzal, hogy eltűnik a gyerekük.

Andrey Zvyagintsev
Fotó: Valery Hache

A legjobb színésznő élete első német nyelvű filmszerepéért Diane Kruger lett az új Fatih Akin-filmben nyújtott alakításáért.

4 2
Fotó: Alberto Pizzoli

A legjobb férfi főszereplő díját Joaquin Phoenix kapta a You Were Never Here-ért.

Joaquin
Fotó: Valery Hache

A legjobb rendező Sofia Coppola a Csábítás című polgárháborús kamaradrámájáért.

5 2
Fotó: Stephane Mahe

A zsűri nagydíját a 120 Beats Per Minute című francia dráma kapta.

6 2
Fotó: Alberto Pizzoli

A filmfesztivál 70. kiadására alapított különdíjat Nicole Kidman kapta, aki az idei programban négy különböző dologgal szerepelt. Az Egy szent szarvas meggyilkolása és a Csábítás már díjat is kapott, a How To Talk To Girls At Parties és a Top Of The Lake című sorozat második évada is lement. Kidman egyébként teljesen megérdemelte, ha valakiről, akkor róla szólt ez a fesztivál.

Az Arany Pálmát pedig Ruben Östlund nyerte a The Square című filmjéért.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet