Cannes-ban már látható Wim Wenders pápáról szóló dokumentumfilmje

A híres német rendező nem Ferenc pápáról akart filmet csinálni, hanem vele. A Pope Francis: A Man of His Word című dokumentumfilm egy egyedülálló ember bensőséges portréja.

Wenders 2013 óta dolgozott a 96 perces alkotáson, amit vasárnap este versenyen kívül mutattak be a Cannes-i Filmfesztiválon.

A film Assisi Szent Ferenc történetével kezdődik. Majd megidéződik a rendező klasszikussá vált műve, a Berlin felett az ég és a A Föld sója, amelyben a brazil fotográfus, Sebastiao Salgado tiszteleg bolygónk szépsége előtt. Elmélkedések az időről.

A kamera végigkíséri Jorge Mario Bergoglio-t, ahogyan elhagyja a pápai konklávét, és a Szent Péter Bazilika erkélyére lép – ezek az első pillanatai újonnan megválasztott Ferenc pápaként.

Ezután a film világ körüli utat tesz meg a katolikus egyházfővel: Rio de Janeiro veszélyes nyomornegyedében járunk, Róma külvárosának egyik lepusztult cigány telepén, aztán a hurrikán-sújtotta Fülöp-szigeteken. Emellett ragyogó, eddig kiadatlan  felvételeket is láthatunk a vatikáni gyűjteményből.

Pár másodpercig híres emberek is feltűnnek a vásznon, akikkel találkozott Ferenc pápa: Donald Trump, Barack Obama, Vlagyimir Putyin, Angela Merkel.

43662046 401
Jelenet A Filmből / Fotó: Deutsche Welle

De egyszerű emberekkel is szívesen találkozik. Az egyik jelenetben Rióban halad el a tömeg mellett pápamobilján, amikor Ferenc pápa hirtelen megállítja az autót. Észrevesz egy idős apácát, akivel 1969-ben találkozott. Hosszan ölelik egymást. Maria Eufemia nővér később ezt mondja a kamerába csillogó szemmel: “Isten küldte a pápát, akire a világnak éppen nagy szüksége van.” A dokumentumfilm tele van hasonlóan magható pillanatokkal.

Előkerülnek fontos kérdések is, úgymint az egyházon belüli zéró tolerancia a pedofíliával szemben.

“Az egyháznak meg kell büntetnie a bűnöst” – mondja Ferenc pápa a filmben.

Íme, a dokumentumfilm hivatalos előzetese:

POPE FRANCIS – A MAN OF HIS WORD – Official Trailer [HD] – In Theaters May 18

Watch the official trailer for Wim Wenders’ new film, Pope Francis – A Man of His Word. “Pope Francis – A Man of His Word,” is intended to be a personal jour…

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból