WAP: A nyári sláger felfedte a szexuálisan felszabadult fekete nők valódi félelmét 

Mi a baj a szexuálisan felszabadult nővel? Ha a válasz köthető Cardi B és Megan Thee Stallion legújabb nyári slágeréhez, a WAP-hoz, akkor sok minden. 

Antifeminista feminizmus?

Augusztus 7-én látott napvilágot Cardi B és Megan Thee Stallion közös szerzeménye, a WAP. Ugyan a dal a nyár egyik legmeghatározóbb slágereként robbant be, a negatív kommentek és kritikai észrevételek törmelékei sem maradtak le a detonációt követően. 

cardi b wap
/ Részlet a videóklipből

Egyértelmű, hogy nem csak a dalszöveg, de a videóklip is szexuálisan túlfűtött, ami valahol a felszabadult fekete nők ünnepléseként fogható fel, akik nem félnek az erotika vizére evezni örömükben. Kylie Jenner a videóklipben való feltűnése azonban megkérdőjelezhető és ezt nem egy rajongó szóvá is tette. Az pedig szintén érdekes kérdés, hogy a premier plánban látható meztelen női testek, amit szexi ruha vagy fehérnemű helyett legfeljebb leopárdmintás cicitapaszok vagy tekergőző kígyók terítenek be, mennyiben veszélyeztetik a fekete kultúrát, azon belül is a nők társadalomban elfoglalt helyét, ami a pandémia folytán az utóbbi időben amúgy is kissé megingott. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem főzök, nem takarítok, de hadd mondjam el, hogyan szereztem ezt a gyűrűt. Falj fel, nyelj le, csöpögj le az oldalamon, gyorsan ugorj ki belőlem, mielőtt elélvezel bennem [/perfectpullquote]

– hallható a szövegben. A szexi jelmezekkel, lélegzetelállító díszletekkel, egzotikus állatokkal és a ’90-es éveket idéző frizurákkal játszó videóklip gyorsan a szexet ünneplő himnusszá avanzsálódott. Számos hölgy tudott azonosulni a sorokkal és örült, hogy a erotika mint téma, női rapperek szájából hallható viszont, kevésbé leplezetlenül, mint a férfi előadók esetében. Ezzel szemben azonban többen kifogásolták, hogy mindez a nők jogait és kiteljesedését szolgálná. Mi több, egyesek szerint az énekesnők lazán tiporják el a feminista nézeteket, holott látszólag pont ellentétes hatást kívánnának elérni. 

Félresiklott üzenet

Cardi B és Megan Thee Stallion ünnepel: önmagukat, a szabadságukat, a szexiségüket. Mindeközben azonban a dal egyáltalán nem arról szól, ami a nők kiteljesedését vagy a feminista nézeteket szolgálná. Nem arról van szó, hogy egy nő nem vetkőzhet le a kamera előtt és nem írhat a szexről, de az életét, a házasságát és a döntéseit nem szűkítheti le nedves fenekekre és női nemiszervekre (WAP=Wet Ass Pussy). Egy nő nemcsak ezekből a testrészeiből áll, így ha az egyenjogúságért kiáltanak az énekesnők, akkor azt érdemesebb lett volna egy kissé kifinomultabb hangnemben megfogalmazni. Különösen fontos ez, ha fekete nőkről van szó, akiket a történelem során nem egyszer szó szerint árucikkeként tartottak számon és használtak ki. A WAP erre pedig csak ráerősít. A dal meghallgatása után az emlékezetünkben sem marad más meg, csak a fenekek és a mellek észvesztő tánca.

Cardi B – WAP feat. Megan Thee Stallion [Official Music Video]

Cardi B – WAP feat. Megan Thee Stallion Stream/Download – https://CardiB.lnk.to/WAP Subscribe for more official content from Cardi B: https://CardiB.lnk.to/S…

Persze nem elhanyagolható tény az sem, hogy a férfi előadók esetében, a kockahasak és feszített izmok világában ez kevésbé tűnik kiborítónak, írja a The Conversation. Míg ők az erejüket és a dominanciájukat próbálják hangsúlyozni a szexi pózokkal és szövegekkel, addig Cardi B és Megan Thee Stallion sorai kevésbé a szabadságra, sokkal inkább a riasztó egyszerűségre játszanak rá. Azzal pedig, hogy az énekesnők szinte követelőznek azért, hogy a “kis Mac teherautót a garázsukba parkolják” és “puncijukat egyenesen mások arcába helyezzék” nem érnek el mást, minthogy tényleg csak ennyit lássunk belőlük: valóban formás és szexi testrészeket, amik könnyen kizsákmányolhatók, ledominálhatók. Ez lenne a feminizmus és az egyenjogúság lényege? Nem hinném. 

Cardi B jótékonysági célokra fordítja a Coronavirus dalának jogdíjait

Cardi B közel egy hónapja készített egy dalt, amelyet a koronavírus ihletett, írja a . Akkor még kevesen gondolták azt, hogy világméretűvé válik a járvány. A karanténok idején már látszik, hogy ez a valóság. A DJ iMarkkeyz által írt dalbanazt mondogatja, hogy “Coronavirus, it’s getting real”, azaz a “Koronavírus valósággá válik.”

És habár sokan úgy vélik a szexuális felszabadulás forradalma Cardi B combjai között biztosan nem fog megtörténni, a dal bizonyos szempontból mégiscsak fontos a zenetörténelemben. A két énekesnő elkezdett valamit, amire eddig nem igen volt példa. Bebizonyították, hogy ők is ugyanúgy élvezhetik és hangot adhatnak a szexuális élményeiknek, mint férfi társaik. Emellett pedig kétségtelen, hogy a WAP-en kívül mással is hozzájárultak a nők elfogadásához, egyenjogúságához. Cardi B az utóbbi időben megvetette a lábát a politikai életben, kiállt a rendőri brutalitás ellen. Míg Megan Thee Stallion az egyetemi oktatás fontosságáról nyilatkozott. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból