Carlos Acosta kubai balett-táncos életrajzi filmje hamarosan Magyarországon is debütál.

Hirdetés

Ez az energetikus és érzelmekkel teli mozifilm a kubai táncos Carlos Acosta felemelkedését követi nyomon a szörnyű és zilált gyerekkorától a balett-sztárrá válásáig. A filmet Icíar Bollaín rendezte a Ken Loach és Paul Laverty által jegyzett forgatókönyvből, amely a táncos memoárjai alapján készült. Acosta maga is megjelenik a filmben, magát alakítja egy saját magáról szóló kubai showműsorban.

Carlos Acosta gyerekkorában inkább focista szeretett volna lenni / Fotó: el Periodico

A film nagy felfedezettje a 10 éves Edlison Manuel Olbera Núnez, aki a hihetetlen energiával alakítja a fiatal Carlost. A Billy Elliott-sztori fordítottjában, Pedro (Santiago Alfonso) a fiú apja viszi el a foggal-körömmel tiltakozó Carlost a Havannai Állami Balett Iskolába, ahol hamar felfedezik az virgonc srác tehetségét.

Bár a fiú inkább focizna, minthogy harisnyában ugrabugráljon, így a balett iránti elkötelezettsége a legjobb esetben is csak félig-meddig volt meg.

Apja, Pedro annyira hitt a fiúban, hogy olykor bőrövvel vette rá, hogy órákra járjon, később Ő adja neki a Yuli becenevet, a legendás harcos után.

BRÉKING: Börtönből szabadult roma testvérpár története nyerte az Arany Kagylót Spanyolországban

A spanyol Isaki Lacuesta drámai alkotása, az Entre dos aguas (szó szerinti fordításban Két víz között, de a spanyol kifejezés arra utal, hogy valaki nem találja a helyét) című film nyerte el a 66. San Sebastian-i nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Kagylót.

A gyerekkori jelenetek nagyon megragadóak, szinte már csalódás, amikor Keyvin Martinez (táncos Acosta társulatában) átveszi Carlos szerepét a késői tinédzser korban játszódó jelenetekben.  A balett egyenes utat jelent neki a felemelkedéshez. Számára ez mégis a családjától való elszakadás és a magány, még akkor is ha ő lesz a Királyi Balett első színes bőrű Rómeója.

Yuli – The Carlos Acosta Story | UK Official Trailer

Live film event from the Royal Opera House cinecast to UK and Irish cinemas 3 April Include a live Q&A with Carlos Acosta, Iciar Bollain and Paul Laverty Theatrical Release from 12 April YULI had its World Premiere at the San Sebastian Film Festival, where it won the Best Screenplay Award.

Acosta személyes megjelenését feszes párbeszédek és életrajzi ihletésű táncjelenetek jellemzik. A film egyik nagy meglepetése, hogy Acosta részletes betekintést engedett életébe, beleértve a szigorú apa, Pedro karakterének bemutatását is. Ez nem az az életrajzi film, amely elrejti a kellemetlen és kényes részeket, írja a The Guardian.

Hirdetés