A kubai Billy Elliot történetét meséli el az Út a királyi operába című film

Carlos Acosta kubai balett-táncos életrajzi filmje hamarosan Magyarországon is debütál.

Ez az energetikus és érzelmekkel teli mozifilm a kubai táncos Carlos Acosta felemelkedését követi nyomon a szörnyű és zilált gyerekkorától a balett-sztárrá válásáig. A filmet Icíar Bollaín rendezte a Ken Loach és Paul Laverty által jegyzett forgatókönyvből, amely a táncos memoárjai alapján készült. Acosta maga is megjelenik a filmben, magát alakítja egy saját magáról szóló kubai showműsorban.

carlos acosta film
Carlos Acosta gyerekkorában inkább focista szeretett volna lenni / Fotó: el Periodico

A film nagy felfedezettje a 10 éves Edlison Manuel Olbera Núnez, aki a hihetetlen energiával alakítja a fiatal Carlost. A Billy Elliott-sztori fordítottjában, Pedro (Santiago Alfonso) a fiú apja viszi el a foggal-körömmel tiltakozó Carlost a Havannai Állami Balett Iskolába, ahol hamar felfedezik az virgonc srác tehetségét.

Bár a fiú inkább focizna, minthogy harisnyában ugrabugráljon, így a balett iránti elkötelezettsége a legjobb esetben is csak félig-meddig volt meg.

Apja, Pedro annyira hitt a fiúban, hogy olykor bőrövvel vette rá, hogy órákra járjon, később Ő adja neki a Yuli becenevet, a legendás harcos után.

BRÉKING: Börtönből szabadult roma testvérpár története nyerte az Arany Kagylót Spanyolországban

A spanyol Isaki Lacuesta drámai alkotása, az Entre dos aguas (szó szerinti fordításban Két víz között, de a spanyol kifejezés arra utal, hogy valaki nem találja a helyét) című film nyerte el a 66. San Sebastian-i nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Kagylót.

A gyerekkori jelenetek nagyon megragadóak, szinte már csalódás, amikor Keyvin Martinez (táncos Acosta társulatában) átveszi Carlos szerepét a késői tinédzser korban játszódó jelenetekben.  A balett egyenes utat jelent neki a felemelkedéshez. Számára ez mégis a családjától való elszakadás és a magány, még akkor is ha ő lesz a Királyi Balett első színes bőrű Rómeója.

Yuli – The Carlos Acosta Story | UK Official Trailer

Live film event from the Royal Opera House cinecast to UK and Irish cinemas 3 April Include a live Q&A with Carlos Acosta, Iciar Bollain and Paul Laverty The…

Acosta személyes megjelenését feszes párbeszédek és életrajzi ihletésű táncjelenetek jellemzik. A film egyik nagy meglepetése, hogy Acosta részletes betekintést engedett életébe, beleértve a szigorú apa, Pedro karakterének bemutatását is. Ez nem az az életrajzi film, amely elrejti a kellemetlen és kényes részeket, írja a The Guardian.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból