A környezetvédelem jegyében jönnek a papírdobozos sörök

A Carlsberg sörgyár papírpalackos söröket készített, hogy üveg és fém helyettesítésére, írja a Design Taxi.

A Carlsberg, amely úgy aposztrofálja magát, mint „a világ talán legjobb söre”, most hamarosan talán a legkörnyezetbarátabb is lehet.

carlsberg papírdobozos sörök
Carlsberg a világ talán legkörnyezetbarátabb söre / Fotó: Carlsberg

Múlt héten a C40 World Mayors Summit elnevezésű rendezvényen bejelentették, hogy aktívan dolgoznak a világ első papír „sörösüvegén”, hogy ezáltal csökkentsék a szénkibocsátásuk ökológiai lábnyomát. A palackot fenntartható forrásból származó farostokból, és teljes mértékben újrahasznosítható bio-alapanyagokból készítik.

via GIPHY

A sörgyártó két prototípust is készített, hogy teszteléssel állapítsa meg melyik változat a megvalósíthatóbb. Mindkét típus tartalmaz egy belső vízálló réteget is, az egyikben újrahasznosított PET-polimer a másikban pedig biológia eredetű PEF-polimer található.

Jön az atomvodka: az alapanyagokat Csernobilban termesztik hozzá

A tudósok összeállítottak egy olyan kézműves vodkát, amelyet a csernobili atomkatasztrófa miatt enyhén szennyeződött rozsból és desztillált vízből állítanak elő. A BBC szerint az új „atomvodka”, az Atomik a zónában aratott növényekből készült, és a hosszú évek kutatási eredménye szerint a terület túlélte a katasztrófát.

A papírpalack csak az első lépés, hogy a Carlsberg megalkossa a műanyagmentes, 100%-ban biológiai eredetű palackokat. A Carlsberg célja, hogy sörfőzdéi elérjék a zéró szénkibocsátást.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból