César-díj: a rangos fesztivál, amit a legnépszerűbb rendező bojkottál

Tarolt Albert Dupontel legújabb társadalomkritikus vígjátéka az Adieu les cons (Adieu a hülyéknek) a francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján. Az alkotást hét kategóriában díjazta péntek este a francia filmakadémia.

César-díj, amelyet a leggyakrabban jelölt rendező bojkottál

Albert Dupontel Adieu a hülyének című komédiája elnyerte a legjobb filmnek, rendezőnek, forgatókönyvnek, valamint a legjobb férfi mellékszereplőnek (Nicolas Marié), a legjobb díszletnek (Carlos Conti) és a legjobb fényképezésnek (Alexis Kavyrchine) járó elismerést, és a gimnazistáknak az idén először odaítélt César-díját is megkapta. A filmet alig egy hétig vetítették a mozikban a koronavírus-járvány miatti őszi általános karantén előtt, de néhány nap alatt 700 ezren nézték meg.

Albert Dupontel Adieu Cesar Dij
A többszörös César-díj tulajdonos Albert Dupontel / Fotó: Allo Ciné

Az előző filmjéért, a Viszontlátásra odafönt című vígjátékáért öt Césart elnyert Dupontel ezúttal sem jelent meg a díjátadón, amelyet évtizedek óta bojkottál.

A César olyan, mintha azért menne be az ember a Louvre-ba, hogy megállapítsa, hogy az egyik festő jobb, mint a másik. Tanácstalanul állok az ilyen intellektuális ítélkezés előtt. Inkább finoman kivonom magam belőle, de azért örülök, hogy létezik

– mondta a film tavalyi bemutatójakor egy televíziós interjúban a rendező, akit távolmaradása ellenére rendszeresen díjaz a filmakadémia.

A másfélórás abszurd humorú kortárs szatíra főhősei egy, a társadalom szemében lúzernek tekintett trió: az Albert Dupontel által alakított JB nevű hivatalnok, akinek még az öngyilkossági kísérlete is kudarcot vall, egy végstádiumban lévő beteg nő, akit Virginie Efira alakít, és aki halála előtt szeretné megtalálni a születésekor állami gondozásba adott és azóta felnőtt fiát, valamint egy rendőri gumilövedék által az egyik szemére megvakult levéltáros, Nicolas Marié megformálásában.

Bye Bye Morons / Adieu les cons (2020) - Trailer (English Subs)

Directed by : Albert Dupontel Produced by : Stadenn Prod., Manchester Films Genre: Fiction - Runtime: 1 h 27 min French release: 21/10/2020 Production year: ...

A 46. César-díj átadóját szigorú egészségbiztonsági körülmények között rendezték meg a párizsi Olympia koncertteremben, ahova kizárólag a díjra jelölt alkotók kaptak meghívást, s minden művészt leteszteltek a gála előtt. Miután a mozik több mint négy hónapja zárva tartanak, és 2020-ban is csak néhány hónapig fogadhattak nézőket, a megszokott 250-300 helyett csak 133 bemutatott francia alkotás között dőlt el a díjak sorsa, amelyek közül többet is elsőfilmek alkotói kapták.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az elsőfilmes César-díjat az olasz Filippo Meneghetti vehette át, a Ketten című, két nő szerelméről szóló alkotásért, amely a legjobb nemzetközi játékfilmnek járó Oscar-díjnak is az egyik nagy esélyese. A legjobb külföldi filmnek járó Césart a dán Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című vígjátéka nyerte el Mads Mikkelsennel a főszerepben.

https://www.youtube.com/watch?v=g8gZseCXevM

A legjobb női alakítás díját Laure Calamy vehette át Caroline Vignal rendezőnő Antoinette dans les Cévennes (Antoinette a Cévennes-hegységben) című vígjátékban nyújtott alakításáért. A legjobb férfi alakítás díját Sami Bouajila kapta Mehdi M. Barsaoui tunéziai rendező Un fils (Egy fiú) című elsőfilmjében nyújtott játékáért. A legjobb női mellékszereplő díját Emilie Dequenne-nek ítélte a francia filmakadémia Emmanuel Mouret Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait (A dolgok, amiket mondunk, a dolgok, amiket teszünk) című filmjében nyújtott alakításáért.

Az ígéretesek névsora

A legígéretesebb színész Jean-Pascal Zadi színész-rapper lett, aki az általa rendezett Tout simplement noir (Tök egyszerűen fekete) című, a fekete bőrűekkel kapcsolatos kliséken ironizáló vígjáték főszerepéért érdemelte ki az elismerést. A legígéretesebb színésznőnek járó Césart az alig 14 éves Fathia Youssouf vehette át, a francia-szenegáli Maimouna Doucouré Cukorfalatok című elsőfilmjének főszerepéért.

Fathia Youssouf Cukorfalatok Cesar Dij
Fathia Youssouf a Cukorfalatok César-díjas főszereplője / Fotó: Netflix

A legjobb filmzenéért járó Césart Rone érdemelte ki Frédéric Farrucci elsőfilmje, a La nuit venue (Eljött az éjszaka) című thrillerének zenéjéért. A legjobb hangtechnikai munkáért járó César-díj Sébastien Lifshitz Adolescentes (Kamaszlányok) című dokumentumfilmjének hangmérnökeinél, Yolande Decarsinnél, Jeanne Deplancq-nál, Fanny Martin-nál és Olivier Goinard-nál landolt. A Kamaszlányok nyerte el a legjobb vágás (Tina Baz) díját is.

"Adolescentes", de Sébastien Lifshitz - bande annonce

Sébastien Lifshitz (Les Invisibles) a accompagné sur cinq années la vie d'Anaïs et Emma, deux amies de Brive-la-Gaillarde filmées de 13 à 18 ans. De l'âge où...

A legjobb jelmeztervező Madeline Fontaine lett, aki Martin Provost Hogyan legyél jó feleség? című vígjátéknak jelmezeit tervezte. A legjobb adaptációért járó szobrot a Fille au bracelet (Karpereces lány) című film rendezője, Stéphane Demoustier vihette haza.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
https://www.youtube.com/watch?v=g8gZseCXevM

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból