Chadwick Boseman, ahogy csak kevesen ismerték: nem csak a filmvásznon volt karizmatikus szuperhős

Mielőtt hollywoodi sztárként befutott volna, Chadwick Boseman színpadi szerzőként és rendezőként dolgozott. Három régi kollégája a színész sokak számára ismeretlen oldalát idézte fel.

A sztár, akiért mindenki rajongott

Chadwick Boseman tragikusan korai halála nem csak a Fekete Párduc-mozi rajongóit döbbentette meg, hanem világszerte a közéleti szereplőket, színész- és rendezőkollégáit is megrázta.

chadwick boseman emlekezes
Az ikonikus Fekete Párduc-póz / Fotó: Jordan Strauss / Invision / AP

Néhány napja, az MTV Video Music Awards díjátadón a műsorvezető is megemlékezett a színészről. A szeptember 2-án kezdődött 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon életműdíjjal elismert Tilda Swinton színésznő a Fekete Párduc karakter jellemző tartásával, keresztezett, ökölbe szorított kézzel pózolt a vörös szőnyegen.

Celebs Reacts to Chadwick Boseman Passing – Mark Ruffalo, Chris Pratt and more Black Panter Actor

ChadwickBoseman #Avengers Visit our website: http://www.nowthatstrending.net Follow us on instagram: http://bit.ly/2l9Lbfg Like Us on Facebook: https://www….

Azt viszont kevesen tudhatják, hogy pályafutását színházi szakemberként kezdte. A The Guardian Boseman három olyan kollégájának személyes visszaemlékezését gyűjtötte össze, akik pályafutása elején már a színházi közegből ismerték a 43 évesen vastagbélrákban elhunyt sztárt. A felidézett történetekből árnyalt, nagy hatású és nagy tudású személyiség rajzolódik ki, aki az állandó fejlődésre és a különböző kultúrák megismerésére, tiszteletére és a különböző hátterű közösségek összehozására törekedett.

Meghalt Erick Morillo világhírű DJ, az I Like to Move It szerzője

A helyi rendőrség közlése szerint holtan találták otthonában Miami Beachen Erick Morillo világhírű DJ-t – írja a . Halála egy hónappal azután következett be, hogy letartóztatták, amiért szexuálisan zaklatott egy másik dj-t, amikor közös fellépése volt a nővel. Morillo tagadta a szexuális zaklatás vádját, de végül feladta magát, miután az ilyen esetekben alkalmazott tesztvizsgálat gyanúsítottként azonosította őt.

Derrick Sanders amerikai színházi rendező, a Chicagói Egyetem színművészeti karának docense a washingtoni Howard Egyetemen ismerte meg a Bosemant, aki már akkor a hip-hop elemeivel (rap, graffitizés, breaktáncolás, dj-zés) tarkított színjátszás, színdarabírás és rendezés felé fordult. Boseman színdarabjai közül a Hieroglyphic Graffiti a történetmesélés fontosságáról szól, a Deep Azure-ban pedig a két színházi szakember Shakespeare-rajongása is fontos része az ábrázolásmódnak. Ez utóbbi darabban már olyan társadalmi problémákra hívta fel a figyelmet, mint a halálhoz vezető rendőrségi erőszak és az anorexia és bulimia egy párkapcsolaton belül. Szerette volna a Deep Azure-t filmre vinni, de éppen akkoriban indult be a filmes karrierje. Ennek ellenére tervezte, hogy visszatér a rendezéshez, és állandóan írt. A hírnév mit sem változtatott rajta: ugyanolyan nagylelkű és tisztelettudó marad, áradt belőle az életöröm.

A karizmatikus hétköznapi szuperhős

Vanessa German színésznő és képzőművész szintén a Hieroglyphic Graffiti című darab kapcsán felidézte, hogyan választotta ki őt Boseman a női főszerepre egy meghallgatáson. Tőle tanulta meg azt, hogyan lehet egy hosszú színpadi monológot helyes légzéstechnikával előadni, hogy ne érződjön, mikor vesz közben levegőt. A színésznő szerint olyan erős színpadi jelenléte volt, aki vonzotta a tekinteteket, akire nem lehetett nem odafigyelni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egyáltalán nem lepődtem meg, hogy ő kapta meg a Fekete Párduc szerepét. Kézzel fogható volt a bölcsessége, az a rendkívül erős, vibráló szellemiség, ami körülvette, miközben rendkívül visszafogott, higgadt benyomást keltett. Belelátott az emberbe. Előbb tudta, hogy képzőművészettel kell foglalkoznom, mint én magam. Ő volt az első művész, akinél észrevettem, hogy tudatosan dolgozik a szeretettel[/perfectpullquote]

– nyilatkozta German.

58 éves korában meghalt Linda Manz színésznő

Linda Manz fia, Michael Guthrie jelentette be, hogy a színésznő augusztus 14-én, hosszas betegeskedés után, 58 éves korában elhunyt, írja a . A Mennyei napok és az Out of the Blue sztárja tüdőrákban és tüdőgyulladásban szenvedett. „Linda augusztus 14-én hunyt el, a tüdőrákkal és tüdőgyulladással folytatott harc után.

Daniel Banks színházi rendező, aki Washington DC-ben rendezte a Deep Azure című darabot, azt az alapos kutatómunkát emelte ki, amit Boseman színpadi szerzőként az írás előtt végzett. Úgy tartotta, hogy nem csak a számára természetes közegnek számító hip-hop kultúrában, hanem az afrikai gyökerei miatt is felelősséggel tartozik a közösségnek. Mivel Boseman rendezést és drámaírást is tanult, ezért Banks számára nagyon különleges élmény volt vele együtt dolgozni. A próbafolyamatot a dzsesszhez hasonlította, állandóan improvizáltak, ötleteltek, kísérletezgettek a kulturális hatásokból kiindulva, a benne rejlő lehetőségeket szem előtt tartva.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

„A tisztesség és elkötelezettsége a kultúra és az ősi afrikai hagyományok iránt a vérében volt. Teljes lényét áthatotta és ez áradt belőle. Az a tény, hogy megannyi különböző kultúráért rajongott, megannyi különböző hátterű embert tudott megszólítani, képessé tette őt az igazán ritkaságnak számító híd szerepére” – nyilatkozott a legnagyobb csodálattal elhunyt pályatársáról Banks is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból