234 ezer euróért árverezték el azt a levelet, amit a 19. századi francia szimbolista költő, Charles Baudelaire öngyilkossági kísérlete előtt fogalmazott meg szerelmének.

Jeanne Duval színésznő és táncos az 1845. június 30-án kelt levélből tudhatta meg, hogy az akkor 24 éves költő meg fogja ölni magát.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mire ezt megkapod, én már halott leszek[/perfectpullquote]

– áll Baudelaire kézírásával a papíron.

06Cd1Ca2974Ca89A6A45B48321C4671A Une Lettre De Suicide De Charles Baudelaire Vendue 234 000 Euros Aux Encheres
Charles Baudelaire Búcúslevele / Fotó: Afp / Jaques Demarthon

„Megölöm magam, mert nem tudok tovább élni, vagy elviselni a terhét annak, hogy reggel újra felkelek.”

Baudelaire2
Charles Baudelaire

A francia aukciós ház, az Osenat közleménye szerint a kalapács alá került levelet egy magánszemély vette meg. Az aukció olyannyira sikeres volt, hogy a magas vételár, megközelítőleg 75,4 millió forint, háromszorosa a becsült leütési összegnek.

Halála előtt négy hónappal írta Arthur Rimbaud, amiért most 405 ezer eurót adtak

A becsült ár csaknem négyszereséért, 405 ezer euróért cserélt gazdát kedden a Sotheby’s aukciósház Párizsban megrendezett árverésén Arthur Rimbaud francia költő őszinte hangvételű levele, amelyet nem sokkal halála előtt írt testvérének, Isabelle-nek.

Baudelaire aznap valóban mellkasba szúrta magát – azonban komolyabb sérülések nélkül túlélte az öngyilkossági kísérletet, mely mögött az állhatott, hogy elköltötte örökségét. Még 22 évig élt, és végül szifiliszben halt meg. Ha az öngyilkossági kísérlete sikerült volna, A romlás virágai nem születik meg – írja a BBC.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.