75 millióért kelt el az a búcsú levél, ami az egyik legnagobb hatású francia költőé

234 ezer euróért árverezték el azt a levelet, amit a 19. századi francia szimbolista költő, Charles Baudelaire öngyilkossági kísérlete előtt fogalmazott meg szerelmének.

Jeanne Duval színésznő és táncos az 1845. június 30-án kelt levélből tudhatta meg, hogy az akkor 24 éves költő meg fogja ölni magát.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mire ezt megkapod, én már halott leszek[/perfectpullquote]

– áll Baudelaire kézírásával a papíron.

06cd1ca2974ca89a6a45b48321c4671a une lettre de suicide de charles baudelaire vendue 234 000 euros aux encheres
Charles Baudelaire búcúslevele / Fotó: AFP / Jaques Demarthon

„Megölöm magam, mert nem tudok tovább élni, vagy elviselni a terhét annak, hogy reggel újra felkelek.”

baudelaire2
Charles Baudelaire

A francia aukciós ház, az Osenat közleménye szerint a kalapács alá került levelet egy magánszemély vette meg. Az aukció olyannyira sikeres volt, hogy a magas vételár, megközelítőleg 75,4 millió forint, háromszorosa a becsült leütési összegnek.

Halála előtt négy hónappal írta Arthur Rimbaud, amiért most 405 ezer eurót adtak

A becsült ár csaknem négyszereséért, 405 ezer euróért cserélt gazdát kedden a Sotheby’s aukciósház Párizsban megrendezett árverésén Arthur Rimbaud francia költő őszinte hangvételű levele, amelyet nem sokkal halála előtt írt testvérének, Isabelle-nek.

Baudelaire aznap valóban mellkasba szúrta magát – azonban komolyabb sérülések nélkül túlélte az öngyilkossági kísérletet, mely mögött az állhatott, hogy elköltötte örökségét. Még 22 évig élt, és végül szifiliszben halt meg. Ha az öngyilkossági kísérlete sikerült volna, A romlás virágai nem születik meg – írja a BBC.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból