Charlie Chaplin rendező elképesztő filmes pályafutása során nem csak meg-, de vissza is hódította Amerikát.

Mai mértékkel nézve is királyi gázsival csábították

A Variety filmes szaklap fennállásának 115. évfordulója alkalmából annak nézett utána, mikor és mit írtak először, pályájuk legelején a legnagyobb hollywoodi sztárokról

Charlie Chaplin Variety
Charlie Chaplin / Fotó: Getty Images

Charlie Chaplint (1889-1977) még Charles-ként említették, amikor a brit komikus 1910-ben először állt színpadon amerikai közönség előtt a The Wow Wows című revüműsor egyik szereplőjeként a New York-i Gyarmati Színházban. A Variety éles szemű, korabeli kritikusa Chaplint „tipikus angolnak” látta a félórás produkcióban. Szerepe szerint társai elhitették vele, hogy beavatják titkos társaságukba, de valójában bosszút akartak rajta állni. A lap végül úgy ítélte meg, hogy Chaplin „elég jó lesz ide, Amerikába”.

Kapcsolódó cikk

Első filmjét 1914-ben forgatta. De nem csupán játszott benne, hanem ő írta, rendezte, zenéjét szerezte, vágta és producerként is tevékenykedett a filmjeiben, csak ezeket gyakran fel sem tüntette a stáblistán.

Charlie Chaplin - Factory Scene - Modern Times (1936)

And time marches on into the late afternoon... Modern Times © Roy Export S.A.S.* Subscribe to our channel: http://bit.ly/TheChaplinFilms* Download the Mode...

1916-ban már heti 10 ezer dollárt (mai értéken 238 ezer) ajánlott neki egy némafilmgyártó cég, az Essanay. A Variety újságírója megjegyezte, hogy Chaplin nem kapott azonnal az alkalmon, bár ez félelmetesen magas összeg. Talán azért, mert az ajánlat szakmai része jobban érdekelte a pénznél.

Charlie Chaplin villámlátogatása Oscar-életműdíjért

1914-ben alkotta meg a toprongyos, optimista, balek csavargó karakterét a jellegzetes keménykalappal és sétapálcával a Chaplin a szállodában című filmjében. A figura aztán olyan, azóta klasszikussá vált alkotásaiban tűnt fel, mint az Aranyláz (1925) vagy a Nagyvárosi fények (1931). Az 1936-ban bemutatott Modern idők, amellyel visszatért a kezdetekhez, vagyis a némafilmhez még utoljára, már jóval a hangosfilmek hollywoodi elterjedése után.

Kapcsolódó cikk

Örök érvényű filmjei az Adolf Hitlerről  mintázott A diktátor (1940), a Monsieur Verdoux (1947), a Rivaldafény (1952). Utolsó művében, az 1967-es A hongkongi grófnőben csak egy kisebb szerepben tűnt fel a két főszereplő, Marlon Brando és Sophia Loren  mellett.

Charlie Chaplin's Honorary Award: 1972 Oscars

Charlie Chaplin receiving an Honorary Oscar® - 44th Annual Academy Awards®.

Chaplin széles körben hangoztatta liberális és baloldali nézeteit, a kormány által felajánlott amerikai állampolgárságot folyamatosan visszautasította, amivel gyanús figurává vált az FBI szemében. A szervezet rágalomhadjáratot indított ellene, kommunista szimpátiával vádolta meg. Az 1952-ben készült Rivaldafény londoni bemutatójáról már nem tudott visszatérni az Államokba, mivel a legfőbb ügyész érvénytelenítette a hazatérési engedélyét.

20 évvel később, 1972-ben tért csak vissza az Egyesült Államokba, ahol 12 perces vastaps közepette vehette át megkésett Oscar-díját életművéért.

A Variety ugyan nem említette, de érdekesség, hogy Svájcban telepedett le feleségével és 8 gyermekével. Majdnem haláláig dolgozott. 1975-ben lovaggá ütötte az angol királynő. Sir Charles Chaplin 1977 karácsonyán halt meg egy agyvérzést követően, 88 évesen. Népszerűsége sokat tett Hollywood felvirágoztatásáért, alakjával egyéni hőst teremtett.

Az 1970-es években – amikor a vándorló életmódot adminisztratív eszközökkel igyekeztek ellehetetleníteni Nagy-Britanniában – többször nyilvánosan kiállt a cigányság jogai mellett. Nem sokkal halála után, 1978-ban a második Cigány Világkongresszus a születése napját, április 16-át a Cigány Színészek Világnapjává nyilvánította.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk