Childish Gambino társadalomkritikus videója Amerikáról

Szociológiai igénnyel megalkotott és társadalomkritikával átitatott videoklipet készített Donald Glover, azaz Childish Gambino This Is America címmel.

A szenzációs klipet Hiro Murai rendezte, aki már dolgozott együtt a színész rapperrel. Sherrie Silver a koreográfus, aki afrikai táncot tanít. A klip a modern kori Amerikában jelen lévő mindennapos erőszakot ábrázolja. A 4 perces videónak számos jelentésrétege van.

Egy kaotikus parkolóban játszódik, ami az amerikai nemzetet szimbolizálja. Végigkövethetjük Gambino-t, ahogy helyiségről helyiségre halad, miközben lelő egy maszkos gitárost, gépfegyverrel lemészárol egy templomi kórust. Végig kőkeményen nyomja a táncot, rágyújt egy füves cigire és felmászik egy kocsi tetejére. A videó befejezése vészjósló, ahogy Gambino-t üldözi a tömeg a sötétben, és megvillan a szemében  a halálfélelem.

A briliáns táncon és performanszon túl minden benne van, amit az alkotók Amerikáról gondolnak.

A legnyilvánvalóbb a felfoghatatlan fegyverimádat. A fegyver folyton jelen van a klipben, és ahogy jeleztük, nem félnek használni.

Az egyik póz Jim Crow-t idéz, aki eredetileg egy színdarab szereplője volt, majd a rasszista fekete sztereotípiák megtestesítője lett. Később a faji szegregációs törvényeknek kölcsönözte a nevét.

Maga a táncos is egyszerre szimbolizálhatja az agresszív erőszaktevőt, a szórakoztató fekete fickót és az üldözött vadat.

Megjelenik a Gospel kórus, ami eszünkbe juttathatja a charlestoni és a Sutherland Springs-i templomi lövöldözéseket.

A tánc és állandó mozgás folyton eltereli a figyelmet az erőszakos jelenetekről. De ha alaposan figyelünk, a háttérben brutális rendőrségi túlkapások képeit láthatjuk, és előkerül egy csuklyás figura fehér lovon, aki mintha az Apokalipszis lovasa lenne.

Childish Gambino – This Is America (Official Video)

“This is America” by Childish Gambino http://smarturl.it/TcIgA Director: Hiro Murai Producer: Jason Cole of Doomsday with Ibra Ake and Fam Rothstein of Wolf …

A klipben szereplő SZA egy kocsira támaszkodva megidézi a Szabadságszobrot és Amerika képmutató, mérgező retorikáját a szabadságról, ami mostohán bánik és elhallgattatja a társadalom marginalizált csoportjait.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból