Szociológiai igénnyel megalkotott és társadalomkritikával átitatott videoklipet készített Donald Glover, azaz Childish Gambino This Is America címmel.

A szenzációs klipet Hiro Murai rendezte, aki már dolgozott együtt a színész rapperrel. Sherrie Silver a koreográfus, aki afrikai táncot tanít. A klip a modern kori Amerikában jelen lévő mindennapos erőszakot ábrázolja. A 4 perces videónak számos jelentésrétege van.

Egy kaotikus parkolóban játszódik, ami az amerikai nemzetet szimbolizálja. Végigkövethetjük Gambino-t, ahogy helyiségről helyiségre halad, miközben lelő egy maszkos gitárost, gépfegyverrel lemészárol egy templomi kórust. Végig kőkeményen nyomja a táncot, rágyújt egy füves cigire és felmászik egy kocsi tetejére. A videó befejezése vészjósló, ahogy Gambino-t üldözi a tömeg a sötétben, és megvillan a szemében  a halálfélelem.

A briliáns táncon és performanszon túl minden benne van, amit az alkotók Amerikáról gondolnak.

A legnyilvánvalóbb a felfoghatatlan fegyverimádat. A fegyver folyton jelen van a klipben, és ahogy jeleztük, nem félnek használni.

Az egyik póz Jim Crow-t idéz, aki eredetileg egy színdarab szereplője volt, majd a rasszista fekete sztereotípiák megtestesítője lett. Később a faji szegregációs törvényeknek kölcsönözte a nevét.

Maga a táncos is egyszerre szimbolizálhatja az agresszív erőszaktevőt, a szórakoztató fekete fickót és az üldözött vadat.

Megjelenik a Gospel kórus, ami eszünkbe juttathatja a charlestoni és a Sutherland Springs-i templomi lövöldözéseket.

A tánc és állandó mozgás folyton eltereli a figyelmet az erőszakos jelenetekről. De ha alaposan figyelünk, a háttérben brutális rendőrségi túlkapások képeit láthatjuk, és előkerül egy csuklyás figura fehér lovon, aki mintha az Apokalipszis lovasa lenne.

Childish Gambino – This Is America (Official Video)

“This is America” by Childish Gambino http://smarturl.it/TcIgA Director: Hiro Murai Producer: Jason Cole of Doomsday with Ibra Ake and Fam Rothstein of Wolf …

A klipben szereplő SZA egy kocsira támaszkodva megidézi a Szabadságszobrot és Amerika képmutató, mérgező retorikáját a szabadságról, ami mostohán bánik és elhallgattatja a társadalom marginalizált csoportjait.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.