Nézem Film Childish Gambino társadalomkritikus videója Amerikáról

Childish Gambino társadalomkritikus videója Amerikáról

Promóció

Szociológiai igénnyel megalkotott és társadalomkritikával átitatott videoklipet készített Donald Glover, azaz Childish Gambino This Is America címmel.

Promóció
- Advertisement -

A szenzációs klipet Hiro Murai rendezte, aki már dolgozott együtt a színész rapperrel. Sherrie Silver a koreográfus, aki afrikai táncot tanít. A klip a modern kori Amerikában jelen lévő mindennapos erőszakot ábrázolja. A 4 perces videónak számos jelentésrétege van.

Egy kaotikus parkolóban játszódik, ami az amerikai nemzetet szimbolizálja. Végigkövethetjük Gambino-t, ahogy helyiségről helyiségre halad, miközben lelő egy maszkos gitárost, gépfegyverrel lemészárol egy templomi kórust. Végig kőkeményen nyomja a táncot, rágyújt egy füves cigire és felmászik egy kocsi tetejére. A videó befejezése vészjósló, ahogy Gambino-t üldözi a tömeg a sötétben, és megvillan a szemében  a halálfélelem.

A briliáns táncon és performanszon túl minden benne van, amit az alkotók Amerikáról gondolnak.

A legnyilvánvalóbb a felfoghatatlan fegyverimádat. A fegyver folyton jelen van a klipben, és ahogy jeleztük, nem félnek használni.

Az egyik póz Jim Crow-t idéz, aki eredetileg egy színdarab szereplője volt, majd a rasszista fekete sztereotípiák megtestesítője lett. Később a faji szegregációs törvényeknek kölcsönözte a nevét.

Maga a táncos is egyszerre szimbolizálhatja az agresszív erőszaktevőt, a szórakoztató fekete fickót és az üldözött vadat.

Megjelenik a Gospel kórus, ami eszünkbe juttathatja a charlestoni és a Sutherland Springs-i templomi lövöldözéseket.

A tánc és állandó mozgás folyton eltereli a figyelmet az erőszakos jelenetekről. De ha alaposan figyelünk, a háttérben brutális rendőrségi túlkapások képeit láthatjuk, és előkerül egy csuklyás figura fehér lovon, aki mintha az Apokalipszis lovasa lenne.

Childish Gambino – This Is America (Official Video)

“This is America” by Childish Gambino http://smarturl.it/TcIgA Director: Hiro Murai Producer: Jason Cole of Doomsday with Ibra Ake and Fam Rothstein of Wolf + Rothstein tour tickets and merchandise available at childishgambino.com

A klipben szereplő SZA egy kocsira támaszkodva megidézi a Szabadságszobrot és Amerika képmutató, mérgező retorikáját a szabadságról, ami mostohán bánik és elhallgattatja a társadalom marginalizált csoportjait.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3