Cigány filmek, cigány zene és fotók a Francia Intézetben

25 éves a Romédia Alapítvány, ami egy budapesti romák által működtetett civil szervezet. Ennek megünneplésére pedig számos cigány filmet vetítenek le, fotókban gyönyörködhetünk, és cigány zene is dukál az esthez.

A rendezvényen a Doja a cigánytündér című rajzfilmet is levetítik, amelyről mi is írtunk.

Munkánk célja hozzájárulni a roma nemzetiségi identitás pozitív megítéléséhez, felvenni a harcot a romákkal szemben táplált előítéletekkel, alternatív információt adni a romákról a döntéshozók számára. Mindezt film- és videógyártással, nemzetközi multimédia-kampányokkal és nyilvános események szervezésével kívánjuk elérni

– írják 25 éves ünnepségük meghívójában.

A “Shooting Back Live – A Romédia Alapítvány 25 éve” című rendezvény a budapesti Francia Intézet / Institut français de Budapest -ben lesz február 16-án pénteken. (A Facebook-esemény itt található.)

Az ingyenes ünnepség programja

18:00 – 18:15 – Koncert: Lakatos Mónika – Romengo, Boda Péter

18:15 – 18:45 – Az esemény nyitóbeszédei

18:45 – 19:30 – A Romédia Alapítvány 25 éve

19:30 – 20:00 – Kerekasztal-beszélgetés. Moderátor: Bársony Katalin a Romédia Alapítvány Ügyvezető Igazgatója. Résztvevők: Teddy Lussi-Modeste (francia filmrendező), Galya Stoyanova (bolgár filmrendező), Katya Dunajeva (RomArchive – Digital Archive of the Roma) a Film Szekció Akadémikusa.

20:00 – 20:45 Nyilvános vetítések (minden filmrészlet angol, francia és magyar nyelven)

  • Hogyan lett az ember, Cigánymesék animációs sorozat Kecskemétfilm Kft.(8 perc) (Eredeti nyelv magyar, francia és angol felirattal)
  • Jimmy Rivière – le film (8 perc) (Eredeti nyelv francia, magyar és angol felirattal)
  • Jacques Leonard: El payo Chac – Chac, the non-gypsy (8 perc) (Eredeti nyelvek francia, spanyol, katalán, magyar és angol felirattal)
  • Gitanistan – Lo Stato immaginario (5 perc) (Eredeti nyelv olasz, magyar és angol felirattal)
  • Doja, a cigánytündér, Cigánymesék animációs sorozat Kecskemétfilm Kft.(8 perc) (Eredeti nyelv: magyar, francia és angol felirattal)

21:00 – 21:30 – Koncert: Balázs József (zongora), Pecek Lakatos Krisztián (nagybőgő)

legolvasottabb

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból