„A szegregáció az senkinek se jó! Oktatást, ne koplalást, minőségi oktatást!” – skandálták a negyedik Roma Pride résztvevői szombaton, a fővárosban.

Október 15-én, szombaton rendezték meg Budapesten a Roma Büszkeség Napját. Az idén negyedik alkalommal megvalósuló programot az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat és partnerszervezetei hozták létre. Európa 18 országában október 2-án tartották a Roma Pride-ot, de a hazai szervezők a népszavazás miatt jobbnak látták másik időpontra tenni.

Az esemény szombat délután kezdődött a Corvin közben, ahonnan a Blaha Lujza térre vonult a tömeg. Az időjárás kegyes volt a résztvevőkhöz, a kellemes őszi időjárást csak egy kis eső zavarta meg a menet során. A felszólalók beszédeiben kiemelt helyen az integráció, az oktatás fontossága és a szegregáció megszüntetése szerepelt a romák helyzetének javítása kapcsán.

Roma Pride
Roma Büszkeség Napja 2016 | Vonulás

Délután két és három óra között néhány száz ember gyűlt össze a Corvin közben. Önkéntes menetkísérők láthatósági mellényben, az eseményt biztosító rendőrök a tömeg szélén szétszórva, minden, ahogy egy nagyobb rendezvényhez és menethez szükséges. A hangulat viszont – talán a Corvin köz szűk tere miatt is – nagyon családias volt: régi ismerősök köszöntötték egymást – voltak, akik akármerre mentek, barátokba botlottak. Minden korosztály képviseltette magát, sokan családostul, kisgyerekkel érkeztek. A tömegben több csoport táblákkal jelezte, honnan érkezett: jöttek például résztvevők Komlóból és Baranyából is. Az esemény önkéntesei kis roma zászlókat és papírokat osztottak szét, az egyik papíron a menet során skandált rigmusok voltak, a másikon két József Attila-vers és a cigány himnusz.

A felszólalók, az 1956-os forradalomra is emlékezve, a Corvin közi Szabó Ilona – „Cinka Panna” – emlékműve előtti kis pódiumon mondták el beszédeiket. Szabó Ilona 17 évesen – és 4 hónapos várandósan – csatlakozott a felkelőkhöz, majd 1956. október 28-án, a Práter utcában lőtték agyon. Élettársát, a szintén roma származású Dilinkó Gábort, későbbi festőművészt, 7 év börtönbüntetésre ítélték.

A Corvin közben az elsők között felszólalók elmondták, ötvenhat roma hőseire is emlékezni kell, mert – bár az oktatásban és máshol sem nagyon hallani erről – ahogy a háborúnak és a holokausztnak, úgy a forradalomnak is voltak cigány áldozatai és hősei.

Az életre készültek, nem akartak mártírok lenni, de életüket adták a szabadságért, az országért

– hangzott el az egyik beszédben.

Száva Vince, az ÉKE Egyesület jogvédője rövid fohászban Isten áldását kérte az eseményre és a cigány nemzetre. Hangsúlyozta, hogy a roma büszkeség napja a szeretet és a roma-magyar nép összetartozásának napja is.

Roma Pride
Roma Büszkeség Napja

A Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium egyik egyetemi hallgatója az intézmény fontossága mellett állt ki. Kiemelte a kollégiumban folyó munkát, melynek során lehetőségük van az ott tanulóknak cigány nyelvet, táncot, történelmet, kulturális ismereteket tanulni. A szakkollégium hallgatója úgy gondolja, nagyon meghatározó a támogató környezet, hogy egy tanulni vágyó roma fiatal elérje céljait.

Setét Jenő, az esemény főszervezője is a tanítás fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet:

a jó munkához a jó oktatáson át vezet az út,

és hozzátette azt is, hogy

mindenkinek joga van a minőségi oktatáshoz, és így céljai eléréséhez.

Utolsó mondatával jól összefoglalta az egész esemény legfőbb mondanivalóját:

Az iskola mindenkié!

Majd az egyik felszólaló ekképpen fogalmazott:

Cigányként magyarnak lenni, és magyarként cigánynak lenni ma nem olyan egyszerű Magyarországon.

Majd szót ejtett a lehetőségek hiányáról is, amelyek sokszor megfosztják a roma fiatalokat a tanulástól. Beszélt az integráció fontosságáról és a szegregáció káros hatásairól. Az egyik roma gyülekezet szónoka szerint

meg kell mutatni a világnak a roma értékeket, mert a világ nem a legpozitívabban áll a romákhoz. De Isten egy vérből teremtett minden embert.

Farkas Franciska Beszédet Mond
Farkas Franciska beszédet mond

Farkas Franciska roma származású  modell, sikeres színésznő is megható beszédet mondott. Őszintén beszélt a felmenői szegénységéről és munkájukról.

A beszédek után a szervezők vezényletével elindult a tömeg, a transzparensek a magasba lendültek, a hangosbemondók és néhány hangosabb résztvevő segítségével „a szegregáció az senkinek se jó”, „ide tartozunk!”, „oktatást, ne koplalást, minőségi oktatást”, „a cigányok élete is számít” jelszavakat ismételték a résztvevők egészen a Blaha Lujza térig.

Ott Pósfai Zsuzsanna, A Város Mindenkié csoport szónoka beszélt a magyarországi lakhatási problémákról, valamint elmondta, rengeteg roma származású ember keresi fel őket, mert nehezen jutnak lakáshoz az őket érő diszkrimináció miatt.

A lakásszegénység nem a te szégyened, hanem a rendszer szégyene

– mondta.

Fotó: Dallos Jutka | Setét Jenő Beszédet Mond
Fotó: Dallos Jutka | Setét Jenő beszédet mond

Jónás Tímea,  ápolónő, az Aranypánt-díj 2016. évi nyertese, a tudás hatalmáról beszélt, és arról, hogy

nem kell a cigány kultúrát magunk mögött hagyni,

az érvényesüléshez erre nincs szükség.

A beszédek után zenei produkciók következtek: zenélt az EtnoRom Együttes, BÁRÓ Zoli és a rapperek, Csík Benedek cimbalomművész, Csík Laci és zenekara, Dányi Krisztofer – Gipsy Swing és a Parno Graszt.

Fotók: Csoszó Gabriella/ FreeDoc, Dallos Jutka

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.