Húsz éve 30 ezerért vették, most meg 600 millióért adták el a Cintamanicakra Avalokitesvara-t

20 éve vették egy garázsvásáron 100 dollárért, most pedig 2 millió dollárt kaptak érte. Ez sokkal több, mint a becsült leütési ár, bár az is 80 ezer dollár volt.

A becsült leütési ár több mint 21-szereséért, az egykori vételár több mint 17 ezerszereséért kelt el egy buddhista istenség szobra egy New York-i árverésen. Az aranyozott bronzszobrocskát20 éve egy garázsvásáron,Missouri államban vásárolta az eladó, és úgy emlékezett, nagyjából 75 és 100 dollár között fizetett érte.

20190322cintamanicakra avalokitesvara
Cintamanicakra Avalokitesvara 16 centiméters szobra / Fotó: Sotheby’s Aukciósház

Később elvitte egy televíziós show-műsorba, ahol vélt régiségeket becsültek fel szakértők. Itt megállapították, hogy Cintamanicakra Avalokitesvara buddhista mitológiai alak ősi kínai szobráról van szó.

Évszázadok után végre egyesítették a híres szoborkolosszus darabjait a Louvre kiállításán

A Szent Konstantinként is emlegetett császár kolosszális bronzszobrának maradványait a római Capitoliumi Múzeumban őrzik, a töredékek az intézmény egyik fő attrakciói. A Louvre-ban a közelmúltban fedezték fel, hogy már 1863 óta a gyűjteményükben található a hiányzó 38 centiméteres aranyozott mutatóujj. Az elveszett szobortöredékre Giampietro Campana (1808-1880) római bankár és műgyűjtő gyűjteményében bukkantak francia kutatók ókori bronzszobrok hegesztési technikáinak tanulmányozása közben.

A mindössze 16,5 centiméter magas figurát szerda este, egy New York-i árverésen kínálták eladásra. A Sotheby’s legfeljebb 80 ezer dollárt várt érte. A szobrocska végül egy hétperces licit végén 2,1 millió dollárért (587 millió forint) talált új tulajdonosra.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból