Miért érdemes levenni a cipőt mielőtt belépünk a lakásba?
A házipapucs nem véletlenül született meg, és bizony mindenkinek használnia kéne, amint hazaérkezik. Nem csak kényelmi szempontok miatt, de – ahogyan a tudomány most rávilágított – higiéniai okokból is. Az utcai cipővel ugyanis olyan dolgokat vihetsz be, amiket soha nem akarnál az otthonodban tudni!
Egyetemi kutatók jöttek rá, hogy az utcán használt cipőn olyan baktériumok tenyésznek, melyek ha megtámadják a szervezetet, egyáltalán nem könnyű kezelni őket. Ráadásul, még csak nedves környezetet sem igényelnek, nagyon jól életben maradnak a száraz felületeken is – mégpedig hosszú ideig.
A Clostridium difficile nevű baktérium jelenti mind közül a legnagyobb kockázatot egészségünkre nézve. Ez a kórokozó a legtöbb antibiotikummal szemben rezisztens, azaz esetében a gyógyszeres kezelés a legkevésbé hatékony. A C. diff. a bélrendszert támadja meg, az álhártyás vastagbélgyulladás legfőbb okozója. Ugye, te sem látnád szívesen az otthonodban? Akkor pedig jobb, ha rögtön leveszed a cipőd, mikor a lakásba lépsz!

Kapcsolódó cikk

Https-__Www.lifestyleshop.hu_ - 2021 Május - Cikk1

Élet egy „online világban” – Az online cipővásárlásról

Az a kérdés azonban sokakban felmerült, hogy vajon visszaáll-e a régi rend a pandémia után vagy most már az online vásárlás lesz az úr?

Elolvasom a cikket »

Mi van még a cipőtalpon?

Nem a C. diff. az egyetlen kórokozó, amit a cipőnkön keresztül az otthonunkban hurcolhatunk. Gondoljunk csak az irdatlan mennyiségű utcai piszokra, a madárürülékre, a lebomló növényi maradványokra, melyek szintén tele vannak kórokozókkal. A cipőtalpon a baktériumok napokig vagy akár hetekig is képesek életben maradni, akár szaporodni is. A kutatások során kiderült, hogy egyetlen cipőtalpon nem kevesebb, mint 421.000 kórokozó tenyészik, melyek 9 különböző törzsbe tartoznak. Ezek fertőzéseket okozhatnak a tüdőben, a szemben, a gyomorban és a bélrendszerben. Közülük kettőről mindenképpen érdemes beszélni.

E.coli baktérium

Az ebbe a csoportba tartozó baktériumok nagy része szerencsére teljesen ártalmatlan, de nem mindegyik. Egyes fajtáik komoly bélrendszeri problémákat, hasmenést, hányást okozhatnak.

Klebsiella Pneumoniae

A másik veszélyes kórokozó, ami megtalálható a cipő talpán. Károsítja a tüdőt és tüdőgyulladást okoz. Nagyrészt ellenálló az antibiotikumokkal szemben, így igen nehéz kezelni. Az ezzel a kórokozóval megfertőzöttek esetében 50%-os a halálozási arány, de alkoholbetegségben szenvedőknél gyakorlatilag 100%-os.

Mit tehetünk?

Vegyünk a család minden tagjának néhány szép, belebújos otthoni papucsot és használjuk! A kínaiak már 5000 éve űzik ezt a gyakorlatot és bevált nekik! Az utcai cipőnek nincs helye a lakásban. Ha leveszed, mikor hazaérkezel és tisztán tartod a padlót, biztonságban érezheted magad az otthonodban!

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk