Nem kevesebb, mint 8 és fél milliárd forintért kelt el ez a festmény

A Sotheby’s kedd esti New York-i árverésének legdrágább tétele, Claude Monet (1840-1926) Charing Cross Bridge című képe 27,6 millió dollárért (8,4 milliárd forint) kelt el.

A híres londoni vasúti hidat, Charing Crosst ködbe burkolózva ábrázoló impresszionista festmény 1903-ban készült a festő egy londoni látogatása alkalmával. A kép negyven éven át egy családi gyűjteményben szerepelt, új tulajdonosának neve sem ismert. A leütési ár nagyjából megfelel a vártnak, írja a The Value.

monet Charing Cross Bridge festmények
Claude Monet: Charing Cross Bridge

Kétszámjegyű összegekért keltek el más műalkotások is, köztük Alberto Giacometti egy mellszobra, amelyet testvéréről, Diegóról mintázott, és amely hét licitáló ádáz küzdelmének eredményeként 14,3 millió dollárért kelt el.

Hoppá, Claude Monet egykori háza kibérelhető Airbnb-n

Az impresszionista festő a 19. században vásárolta meg a házat. Az Airbnb leírása alapján a művész azért választotta ezt az épületet, mert a hozzátartozó kert ideális volt a zöldségek termelésére, amikből szeretett főzni. Az aukció teljes bevétele 279,2 millió dollár (80 milliárd forint) volt, amely a tavalyi impresszionista és modern árverésen elért bevétel fele, és szakértők szerint a visszaesés egy piaci korrekciót jelez.

Az impresszionista és modern művekből rendezett árverésen 16,3 millió dollárért, a becsült leütési sávban adták el Paul Signac Aranyszarv (Konstantinápoly) című festményét.

Mi történt volna, ha Monet és Gauguin fent lettek volna az Instagramon?

Mi lett volna, ha a legnagyobb festők lehetőséget kaptak volna a közösségi média-használatra? Delhomme az Artists’ Instagrams: The Never Seen Instagrams of Greatest Artists címet viselő képregénykötetében válaszolja meg a kérdést. A kötet az A-listások óvatos paródiája. Láthatjuk Piet Mondriant az Ikea konyha-kollaborációjával, vagy épp Andy Warholt, ahogy a közelgő Mark Zuckerberg-portréit promózza.

A becsült 5-7 millió dollár helyett 9,7 millió dollárt fizettek Van Gogh Sétáló emberek egy párizsi parkban című 1886-os festményéért. Az aukció 208,9 millió dolláros összbevétellel zárt.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból