A Confess zenekar két tagját még 2015-ben tartóztatták le többek között istenkáromlás és rendszerellenes uszítás vádjával. 

A Confess metálzenekar két tagja, Nikan Siyanor Khasravi és Arash Ilkhani Iránból Norvégiába menekültek, ahol meg is kapták a menedékjogot. Még 2015-ben tartóztatta le őket a Forradalmi Gárda a dalaikban szereplő vallás- és rendszerellenes üzeneteket, politikai töltetű, anarchista-ateista szövegek miatt, írja a Recorder.

Három hónapig magánzárkában tartották őket. Azonban sikerült szabadlábra helyezni magukat 1 milliárd iráni riál (~7 millió forint) ellenében. Már ezt követően Khasravi azonnal Isztambulba menekült. Ilkhani egy ideig még maradt Iránban, hogy fellebbezhessen.

Július 3-án meg is hozta a bíróság az ítéletet, a Loudwire által megszerzett peres anyagok szerint a Confess zenekar tagjait 14 és fél év börtönt kaptak. Öt-öt évet kaptam az iszlám szentségének megsértéséért, egy-egy évet az Iráni Iszlám Köztársaság elleni propaganda terjesztéséért, valamint külön Khosravi három hónapot kapott a legfelsőbb vezető és az elnök megsértéséért. Sőt, még hat hónapot azért ítélt meg a bíróság, mert a közvéleményt rendszerellenes dalszövegekkel és ellenzéki médiának adott interjúkkal zavarta meg.

Confess Zenekar
Confess Zenekar / Fotó: Loudwire

Az utóbbi vádpontért 74 korbácsütés is tartozik. A két férfit az iszlám törvénykezés alapjául szolgáló saría vallásjog értelmében akár halálra is ítélhették volna, ezt azzal a jogi kiskapuval sikerült megúszniuk, hogy nem Mohamed prófétát káromolták – aki meghalt, ezért nem tud védekezni –, hanem Isten létezését vonták kétségbe, aki viszont megbocsáthat.

Omar Souleyman: A szír menekült, akiért az egész világ odavan, és most Budapestre jön

Omar Souleyman neve nem most jött velem szembe először. Már több évvel ezelőtt ráfüggtem a Warni, warni dalára. Azóta pedig sok víz lefolyt a Dunán, és már harmadik alkalommal jön Budapestre, ezúttal az A38 Hajóra. A ContextUson először 2017-ben, az Es-Samra dala kapcsán jelent meg cikk, amely egyfajta szerelmes levél Törökországhoz.

Khosravi és Ilkhani az ítélethirdetés idején már Norvégiában tartózkodott, ahol menedékjogot kaptak, viszont így belátható időn belül nem térhetnek haza. A zenekar javában dolgozik új lemezén, a Revenge At All Costs című anyagon, melynek dalait 2016 és 2017 között, az ítéletre várva szerezték. Múlt hétvégén hoztak ki róla egy beharangozó számot, az Evint, amely arról a börtönről kapta a címét, ahol a Confess tagjait fogva tartották.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.