A gazdagok elit egyeteme lesz a Corvinus 2020-tól

Félévenként négymilliós tandíjjal a gazdagok egyeteme lehet a Corvinus, 2020-tól pedig nem hirdetnek majd állami helyet, mindenki fizet majd, aki ott akar tanulni.

Dolgozói értekezletet tartott a minap Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, ahol mindenkit azzal nyugtatott, senki nem akar einstandolni semmit, írja a Népszava. Szerinte Corvinus azért van biztonságban, mert a kormány bízik az egyetem vezetésében.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egyetlen elvárás van csak a kormány részéről: a világszínvonal[/perfectpullquote]

– mondta.

A HVG korábban megírta, Orbán Viktor már több éve arról álmodozott, hogy angol nyelvű business school indul Magyarországon, vagyis olyan magánegyetem, ahol a jövő üzletembereit képzik. És ha lehet, unortodox módon. Ilyen intézménnyé válhat a Budapesti Corvinus Egyetem, és ezzel párhuzamosan helyzetbe hoznák a kecskeméti Matolcsy-egyetemet is. A politikai elit csak nyerhet, a tanárok és a diákok viszont kapkodják a fejüket.

Orban Lanczi 0
Orbán Viktor És Lánczi András Értekezik / Fotó: 24.Hu

Azóta azt is tudjuk, az  állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat, ám a cél az, hogy a fizetős hallgatók nagyobb arányban, legalább 60 százalékban legyenek jelen az egyetemen (a jelenlegi helyzet egyébként épp ennek a fordítottja: ma 60 százalék az állami ösztöndíjas, 40 százalék az önköltséges hallgatók aránya). Számítanak a külföldi – feltehetőleg fizetős – hallgatók számának növekedésére is: 2030-ra a jelenlegi 15-ről 45 százalékra akarják növelni arányukat.

Budapest épphogy az 50-ben van a világ legjobb egyetemi városa ranglistán

Ez alapján a 2018-as év győztese London. A felsőoktatásban résztvevők számára London az abszolút kulturális főváros. A hallgatók számára ez az a hely, ahol a világklasszis oktatási intézmények más városoknál magasabb koncentrációban vannak jelen. Gondoljunk csak az Imperial College-ra, a University College Londonra, a London School of Economics-ra vagy a King’s College-ra!

Népszava azt írja, az akadémiai cél az, hogy a Corvinus Európa legjobb száz, és a világ legjobb kétszáz egyeteme közé kerüljön 2030-ra.

Fontos a nemzetköziesítés is, hamarosan egy nemzetközi kollégium építésébe kezdenek, a külföldi oktatók, kutatók arányát is növelni akarják.

A folyamat egyik kezdő lépése lehet a kínai Fudan Egyetemmel köttetett megállapodás, amit most pénteken írhatnak alá. Ennek keretében egy kettős diplomaprogram indul az egyetemen – szemeszterenként mintegy négymillió forintos tandíjjal. Az akadémiai cél az, hogy a Corvinus Európa legjobb száz, és a világ legjobb kétszáz egyeteme közé kerüljön 2030-ra.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból