Lehull a lepel a forradalom kulisszatitkairól a COURAGE-Parevo dokumentumfilm-fesztiválon

Irodalomcsempészet, punk, szamizdat, Rocky Romániában, ’68, cenzúra: egy nemzedék törekvései, akik megváltoztatták fél Európa életét. A COURAGE-Parevo nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon azok az elhallgatott történetek kapnak reflektorfényt, amelyek megteremtették a rendszerváltás lehetőségét ott, ahol ’88-ban még senki sem gondolta volna, hogy valaha véget ér a szocializmus.

Másként az ellenállásról

A projekt kutatói a kommunizmus alatti ellenzékiség kultúráját, a kulturális ellenállást megőrző gyűjtemények történetét vizsgálják. Eseménytörténet helyett azt nézik, hogyan történt az ellenzéki tevékenységek dokumentálása, a kulturális alkotások gyűjteménnyé szervezése, mi, miért és hogyan maradhatott fenn ebből a történelemmé váló korszakból.

A Courage több egy szimpla akadémiai projektnél. A csapat egy lehetőséget kínál arra, hogy másként gondolkodjunk ellenállásról, forradalomról, bűnösökről és áldozatokról.

Sequence 11.Still045
/ Fotó: Részlet Ekaterina Minkova Next Stop: Odeon Cinema Című Filmjéből

A fesztiválra egész Kelet-Európából érkeztek filmek, kezdve a lengyel graffitis forradalmi mozgalmat feldolgozó alkotástól a magyar punk érát bemutató munkán át egészen a jugoszláv nonkonformizmust tárgyaló műig. Ezek a filmek többek egyszerű kordokumentumoknál: egy lázadó generáció pózoktól mentes, korántsem veszélytelen szerepvállalásait mutatják be emberi sorsokon keresztül.

Arról beszélnek, hogy mitől került ki a forradalom az utcára, és mi közünk van nekünk mindehhez néhány évtized elmúltával.

A vetítéseken túl kísérőprogramok is közelebb hozzák a közönséget a témához: június 1-én egy kerekasztal beszélgetés nyitja meg a fesztivált, amelyen Szőnyei Tamás, Klaniczay Gábor, Legát Tibor, Ujj Zsuzsi, Oltai Kata Pándi Balázs moderálásával tárgyalja ki az ellenkultúra egykori és mai lehetőségeit.

Dsc 0283 Copy
/ Fotó: Részlet Takács Mária Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák Című Filmjéből

A fesztivál underground poszt-szoci bulival teszi fel a pontot az -i-re. A záróbulin a rendszerváltás előtti és posztszocialista kelet-európai zenék világába húz be négy szett. A korszak muzsikái, sötét bugyrainak kevésbé ismert dalai és napjaink klubzenéi dübörögnek majd a Toldi Klubban. Jugoszláv szinti, kelet-európai diszkó, posztpunk taktusok és a ’70-’80-as évek legkúlabb dalai minden mennyiségben; 
DJ Suhaid (HU), Palmovka (SK), Splatter (HU) és Labosh (HR) előadásában.

A programot Magyarország fogja össze. A fesztivál is nálunk valósul meg először mielőtt Prága, Bukarest, Varsó, az Egyesült Királyság és Németország felé venné az irányt. 

A vetítések eredeti nyelven, angol felirattal tekinthetők meg.

#web | #facebook 

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2018. június 1-2.

Helyszín: Premier Kultcafé, Budapest

Jegyár: ingyenes

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból