Majdnem elvesztette 4 éves kisfiát a Covid-19 egy ritka szövődményében, a többrendszeri gyulladásos szindrómában

Monica Morton 4 éves kisfiánál, Masonnél többrendszeri gyulladásos szindrómát állapítottak meg, amely egy ritka, de súlyos betegség. Gyaníthatóan a koronavírus-fertőzése következtében alakult ki nála.

Többrendszeri gyulladásos szindrómát kapott a kisfiú a koronavírus-fertőzés után

Monica Morton és kisfia idén februárban kapták el a covidot egy családi látogatás után. A fiatalasszony hamarosan meggyógyult, ám a kisfiú először arra kezdett panaszkodni, hogy fáj a nyaka, majd kiütések jelentek meg az egész testén, még a tenyerén is. A háziorvos azt tanácsolta az aggódó anyukának, hogy vigye be a gyereket az ügyeletre.

Ott megállapították, hogy többrendszeri gyulladásos szindrómája (MIS-C) van, ami azt jelenti, hogy egyszerre több szerv is begyulladhat. Az amerikai Betegségmegelőző Központ megállapította, hogy sok olyan gyereknél diagnosztizálták a betegséget, akik elkapták a koronavírus-fertőzést vagy fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba.

Mason egy hónapra kórházba került. Édesanyja elmondása alapján lélegeztetőgépre kellett rakni, a szíve és a tüdeje körül folyadék gyülemlett fel, valamint vérrögök is kialakultak a szervezetében. A szülők sokáig nem tudhatták, hogy túléli-e a gyerek.

Mindeközben két másik gyermekükre, Maddox-ra és Norira rokonok vigyáztak, amíg a szülők a kisöccsükkel a kórházban voltak.

Figyelmeztetés a többi szülőnek

Miután Mason meggyógyult, Morton most arra koncentrál, hogy minél több szülőhöz eljusson a történetük. Szeretné, ha az emberek megtudnák, hogy a MIS-C milyen súlyos szövődménye lehet a koronavírus-fertőzésnek. A többrendszeri gyulladás megtámadhatja a szívet, a tüdőt, a vesét, az agyat és az emésztőrendszert is.

„Azt vettem észre, hogy az emberek nem hallottak még a MIS-C-ről. Korábban én sem tudtam róla semmit, ezért amikor a gyereken megjelentek a kiütések, belázasodott és fájt a nyaka, fogalmam sem volt, mi lehet a baja. De ha akkor tudtam volna azt, amit ma, azaz hogy létezik a többrendszeri gyulladásos szindróma, rögtön az első nap bevittem volna a gyereket a kórházba. Ha még egy kicsit kivártam volna, lehet, hogy ma nem lenne közöttük” – figyelmeztette szülőtársait az aggódó édesanya a  People-ben. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk