Monica Morton 4 éves kisfiánál, Masonnél többrendszeri gyulladásos szindrómát állapítottak meg, amely egy ritka, de súlyos betegség. Gyaníthatóan a koronavírus-fertőzése következtében alakult ki nála.

Többrendszeri gyulladásos szindrómát kapott a kisfiú a koronavírus-fertőzés után

Monica Morton és kisfia idén februárban kapták el a covidot egy családi látogatás után. A fiatalasszony hamarosan meggyógyult, ám a kisfiú először arra kezdett panaszkodni, hogy fáj a nyaka, majd kiütések jelentek meg az egész testén, még a tenyerén is. A háziorvos azt tanácsolta az aggódó anyukának, hogy vigye be a gyereket az ügyeletre.

Ott megállapították, hogy többrendszeri gyulladásos szindrómája (MIS-C) van, ami azt jelenti, hogy egyszerre több szerv is begyulladhat. Az amerikai Betegségmegelőző Központ megállapította, hogy sok olyan gyereknél diagnosztizálták a betegséget, akik elkapták a koronavírus-fertőzést vagy fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba.

Mason egy hónapra kórházba került. Édesanyja elmondása alapján lélegeztetőgépre kellett rakni, a szíve és a tüdeje körül folyadék gyülemlett fel, valamint vérrögök is kialakultak a szervezetében. A szülők sokáig nem tudhatták, hogy túléli-e a gyerek.

Mindeközben két másik gyermekükre, Maddox-ra és Norira rokonok vigyáztak, amíg a szülők a kisöccsükkel a kórházban voltak.

Figyelmeztetés a többi szülőnek

Miután Mason meggyógyult, Morton most arra koncentrál, hogy minél több szülőhöz eljusson a történetük. Szeretné, ha az emberek megtudnák, hogy a MIS-C milyen súlyos szövődménye lehet a koronavírus-fertőzésnek. A többrendszeri gyulladás megtámadhatja a szívet, a tüdőt, a vesét, az agyat és az emésztőrendszert is.

„Azt vettem észre, hogy az emberek nem hallottak még a MIS-C-ről. Korábban én sem tudtam róla semmit, ezért amikor a gyereken megjelentek a kiütések, belázasodott és fájt a nyaka, fogalmam sem volt, mi lehet a baja. De ha akkor tudtam volna azt, amit ma, azaz hogy létezik a többrendszeri gyulladásos szindróma, rögtön az első nap bevittem volna a gyereket a kórházba. Ha még egy kicsit kivártam volna, lehet, hogy ma nem lenne közöttük” – figyelmeztette szülőtársait az aggódó édesanya a  People-ben. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet