A Pécsi József (1889–1956) fotóművész, fényképészeti szakíró és szaktanár tiszteletére létrehozott fotóművészeti Pécsi-ösztöndíjat 1991-ben alapította a Művelődési és Közoktatási Minisztérium. Célja, hogy segítse az önálló művészi tevékenységet folytató tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához. A most kiállított sorozatok is bizonyítják, hogy a fotográfia sokszínű eszköztárát használva minőségi műveket hoztak létre az ösztöndíjat elnyert alkotók.

Első- és harmadévesek munkái is láthatók a Capa Központ kiállításán

Az ösztöndíj fennállásának 25. évfordulóján, 2016-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szervezte meg a Pécsi 25. című kiállítását, amelynek az egykori ösztöndíjasok munkáiból rendezett tárlat mellett hiánypótló eredménye a folyamatosan bővülő internetes archívum létrehozása. A 2018-ban a másodéves ösztöndíjat elnyert alkotók beszámoló kiállítása mellett az első- és harmadévesek munkái is láthatóak a Capa Központ Project Room termében.

A kiállítást a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel együttműködve a Capa Központ hozta létre. A 2011-ben létrehozott MANK az egyetlen olyan nonprofit gazdasági társaság az országban, amelynek deklaráltan az a feladata, hogy az alkotóművészetet és az alkotóművészeket szolgálja, így többek között szervezi, pénzügyileg bonyolítja, gondozza és dokumentálja a pályakezdést segítő ösztöndíjpályázatokat.

Az idei Pécsi-ösztöndíjakat is átadják

Kiállító alkotók: Balogh Viktória, Bartha Máté, Bíró Dávid, Bognár Benedek, Fromm Balázs, Darab ZsuzsiPiti Marcell, Rédling Hanna, Zagyvai Sári, Zoltai András.

A megnyitó alkalmával átadásra kerültek a 2022-es Pécsi József ösztöndíjak is. Az öt főből álló szakértői kuratórium idén ösztöndíjat ítélt az alábbi fiatal fotográfusoknak:

I.évfolyam:

Gombos Cintia

Kis-Kéry Anna

Vizi András Tibor

Szabó R. János

Dobokay Máté

II. évfolyam:

Rédling Hanna

Zoltai András

Bognár Benedek

Bíró Dávid

III. évfolyam:

Bartha Máté

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet