Csányi Sándor: “A származást a teljesítmény írja felül”

„Nekünk, romáknak, az egyetlen lehetőségünk az, hogy a bennünk rejlő szaktudást a legmagasabb szintre fejlesszük” – mondta el Csányi Sándor színész a Roma Oktatási Alap csütörtök délutáni díjátadón ünnepségén Csányi Sándor színész.

Az egyetlen lehetőség a romáknak Csányi szerint

Leendő logisztikai menedzserek, jogászok, kriminológusok, fuvolaművészek, kémiatanárok, orvosok, katonák és teológusok vettek részt a Roma Oktatási Alap csütörtök délutáni díjátadóján. Majdnem kétszáz roma egyetemista vagy főiskolás kapott ösztöndíjat csütörtök délután. A díjátadón Csányi Sándor színész is beszélt.

Csanyi Sandor Szinesz Roma Szarmazasu
Csányi Sándor színész / Fotó: Reviczky Zsolt

„Nekünk, romáknak, az egyetlen lehetőségünk az, hogy a bennünk rejlő szaktudást a legmagasabb szintre fejlesszük. A származást a teljesítmény írja felül. Ha beteg a gyerek, senki nem nézi, cigány, zsidó vagy meleg-e az orvos, aki meggyógyítja” – mondta el a Roma Oktatási Alap csütörtök délutáni díjátadón ünnepségén Csányi Sándor színész.

A korábban Európa legjobb színészének megválasztott Csányi szerint sok lehetőség van elcsúszni, de kitartással és kemény munkával az ember maga mögött hagyhatja mindazt, amit addig cipelt. A Roma Oktatási Alap azokat az egyetemistákat és főiskolásokat jutalmazza ösztöndíjával, akik kiemelkedően jól tanulnak, vagy valamiben kimagasló teljesítményt értek el.

Dacból jogi egyetemre

„Sokkal hosszabb utat kell bejárnunk a származásunk miatt. Ha egy roma fiú lesegít egy babakocsit a buszról, ő a rendes fiú, de ha köp egyet a buszmegállóban, ő a hülye cigány. Együtt kell élnünk azzal, hogy ha valamit jól csinálunk, az természetes, ha elrontunk valamit, az egész cigányságra hull vissza” – mondta el Izsák Rita jogász.

Az ENSZ kisebbségi ügyekért felelős független szakértőjének nyolcadikosan a továbbtanulás előtt azt tanácsolták: menjen szakközépiskolába, szakmunkásképzőbe vagy gyenge gimnáziumba.

 „Dacból felvételiztem a környék legkeményebb gimnáziumába, majd a jogi egyetemre” – tette hozzá Izsák.

Kállai Vivien, az ELTE politológia mesterszakos hallgatója Túrkevéről indult. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

„Minden az akaratomon és a kitartásomon múlt. Szegény körülmények közül jövök. Ki akartam törni, azt akartam, hogy megismerjék a nevemet. A sport jelentette az egyetlen kiutat számomra. Nekem sikerült az, ami apukámnak még nem. Ő akármilyen jó birkózó volt, a körülményei miatt nem jutott messzebbre.”

A magyar népesség mindössze 1%-a rendelkezik maximum alapfokú végzettséggel

Míg a 2011-es OECD adatok szerint a teljes magyar népességnek mindössze 1%-a rendelkezik maximum alapfokú végzettséggel, ez az arány a REF ösztöndíjra pályázók szüleinek körében 44% Magyarországon. Ez derül ki abból a még nem publikált, legfrissebb, 2012. novemberi felmérésből, amelyet a Roma Oktatási Alap Európa tizenhat országában végzett.

A vizsgálat azt mutatja, hogy nincs szignifikáns kapcsolat a szülők végzettsége és a jelentkezők akadémiai teljesítménye között.

Ez azt jelenti, hogy azok a jelentkezők, akiknek a szüleik alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek, nem érkeznek rosszabb iskolai teljesítménnyel, mint azok a jelentkező társaik, akiknek magasan képzettek a szüleik.

Ugyanígy nincs kimutatható kapcsolat a tanulmányi teljesítmény és a között, hogy a jelentkező gyermeket nevel-e, hány testvére van, vagy hogy a szülei nevelték-e fel.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból