Bezártak nyolc embert egy borospincébe, és filmet forgattak belőle

Az egész egy egri borospincében kezdődött. Vagyis az egész Lévai Balázs agyában kezdődött. A Csík zenekar 30 éve működik, és illik akkor filmet forgatni belőle. És ha már Grecsó Krisztiánnak tavaly megjelent a 30 év napsütés regénye, akkor illik összekapcsolni a kettőt.

Ebben az agyban született meg egy borospince képe, amit mondjuk tökéletesen megértek, az én agyamban is gyakran megszületnek borospincék, söröshordók vagy unicumos palackok képei. Lévai Balázs fejében azonban a borospince mellett, vagyis a pincében emberek is szerepeltek, zenészek és egy költő-író.

maxresdefault 2 1
Így készül a Csík zenekar-film / Fotó: Az “előzetes” videója

A zenészek idén működnek 30 éve Csík zenekarként – lesz is idén születésnapi nagykoncertjük –, a költő-írónak, Grecsó Krisztiánnak tavaly jelent meg 30 év napsütés címen regénye.

Csík Zenekar – Harminc év (film)

Harminc év – 30 év boldogság Film- és dalpremier: megjelent Grecsó Krisztián és a Csík Zenekar első közös dala A 30 éves Csík Zenekar és a Harminc év napsüté…

Harminc-harminc, ugye. Lévai árukapcsolta a kettőt, mint a biopaplanosok a nyugdíjaskirándulást az eladással, beültette őket ebbe az egri borospincébe, és kipréselt belőlük egy „30 év” tárgyú dalt.

Harminc év Grecsó egy órába és egy kötetbe sűrítve – Tudósítás / ContextUs

Grecsó Krisztián 2017 szeptemberében megjelent novelláskötetét nagyapja csendes kalendáriuma inspirálta, melybe harminc évnyi időjárási viszonyt jegyzett le. Az író véleménye szerint ez a füzet egy valódi naplót helyettesített, a személyes gondolatok és érzelmek hiányát pedig félelem és szorongás indokolta. Átlagos parasztemberként nagyapjának neveltetése nem engedett egy történetíráshoz hasonló polgári gesztust, a harminc év időjárásának részletei közé mindössze egy személyes mondat csúszott.

Ők szépen elkezdtek dolgozni, küzdeni, gyötrődni, szenvedni, amit ugye alkotófolyamatnak hívunk – nincs ebben semmi különös, gondoljunk csak az igazgyöngy és a kagyló viszonyára –, Lévaiék meg szépen le is filmezték. Aztán ez lett belőle.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból