Állami luxuskivitel – mit ér a CSOK?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy kiváló ugródeszka lehet a fiatal házasoknak, akik családra vágynak. A gáláns ajánlatról azonban érdemes elgondolkodni: biztosan megéri belevágni vakon és optimistán?

Anélkül, hogy jövedelmi és egyéb kritériumokba belemennénk, a CSOK receptje rendkívül egyszerű: akik 2014-ben vagy azután házasodtak össze, 10+10 millió forintos hitelre vásárolhatnak vagy építtethetnek újépítésű házat, melynek a felét az állam téríti meg. A ház paraméterei és egy bizonyos átlagjövedelem mellett azonban van ennek egy súlyozottabb feltétele: három gyermek szülése vagy örökbefogadása tíz év alatt.

A boldogító igen

Nem kétséges, hogy a házasság évek óta egyre népszerűbb, ugyanakkor a válások száma nem változik. A CSOK feltételei közt szerepel, hogy a házaspár egyik tagja sem nyújthat be válópert, tehát a kormány erőszakos kereszténydemokráciája elsőként itt észlelhető. Talán nem kell nagy pszichológusnak lennünk, hogy belássuk: az anyagai bizonytalanság miatt bár sokan maradnak együtt, egy családi élet tükrében egy rengeteg feszültséggel járhat.

A kereszténydemokrácia egy megbecsülendő és eredetiségében tisztességes elv, ám egy mérsékelten autoriter politikai berendezkedésben, amilyen Magyarországon is van, ez inkább érződhet valami visszafordíthatatlan folyamat elfedésének.

Ez a visszafordíthatatlan folyamat pedig az egyre tömegesebb kivándorlás. A jelenlegi kormány propagandája és a valóság véletlenül metszéspontba kerül, ha demográfiai katasztrófát jóslunk.

Cenzura2
Államilag Folytatott Cenzúra, Propaganda Jelentékeny Mértékű Hazánkban / Fotó: Média Blog

Családi kincs

Magyarországon január 1. óta a minimálbér 138 ezer forint. Még ha ketten is keresnek legalább ennyit, egy családi méretű házban vagy lakásban magasabb rezsi mellett ez okozhat megszorításokat. Főként, ha alapul vesszük a rezsicsökkentés sikertelenségét.

Márpedig a CSOK ebben nem segít, sőt: hiába kínál széles lehetőségű törlesztőrészletet és futamidőt, a felvett nagyon magas összeg kizárólag lakásra költhető.

Ez nagyjából kimerül abban, hogy felépíttetünk egy új házat egy telken vagy felújítunk. Előbbinél sokan nem tudatosak, nem rendelkeznek előzetes ismeretekkel, ezt pedig az építés kivitelezői, a vállalkozók kihasználhatják: drága építőanyagokat használnak fel, halogatnak, rosszul vitelezik ki a munkát, miközben a házaspár már mondjuk egy éve törleszt.

Giphy 4
Először Így Örülnek A Családok A Kedvezmények, De Aztán Arcon Csapja Őket A Valóság / Forrás: Giphy

Szülői gondoskodás

Egyetlen körülmény van, amit a CSOK egyáltalán nem szabályoz, amiért nem vállal garanciát, és amiért a CSOK életeket, házasságokat tehet tönkre – bár gyorsan szögezzük le, hogy még töredékében sem olyan mennyiségben, mint a devizahitel károsultak esetében.

Mi van akkor, ha egészségügyi szempontból váratlanul mégsem születhet három gyermek?

Elméletben az egy- és kétgyerekesek is kaphatnak kedvezményt, a háromgyerekesekhez képest 8 millióval vagy még annál is kevesebbet, de ilyen körülmények között a bank nem életbiztosítás. Még rosszabb, ha az anya a szülés közben életét veszti, hiszen ott még adott esetben az az opció sem valósulhat meg, hogy a három gyermek tehetetlen hiánya ellenére kooperatívan törlesztik a párok a teljes összeget. Mondanám, hogy ez szerencsére nagyon ritka eset, és annyi előny van, hogy a gyermek akár adoptáltható is, amitől azért a legtöbb szülőaspiráns fél.

Viszont láttam már stúdióbeszélgetést családokkal, akik épp erről számoltak be: az anyuka meddő lett, nem jöhetett össze már a második gyermek sem, a bank pedig nem módosított a szerződésen.
Korábban egyébként a bankok is visszaéltek a hitellel és a saját formájukra alakították, főként egyes takarékszövetkezetek, de amint a kormány tudomására jutott, kivizsgálták.

085F4Cf57382A92F132401C827Bd44Ebeb23B3A7
Ábrán A Csok / Fotó: Next Level

Kinövi a gyerekcipőt

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a GYED-extra és a fiatal anyukákkal körültekintőbb Diákhitel mellett a jelenlegi kormány azon ritka intézkedéseinek egyike, melyet még a legszélesebb ellenzéki körökben is méltányolnak. Egy család megteremtésének állami támogatása hálás intézkedésként él többségünkben, és bár sejthetjük mögötte a fölöslegesen tekintélyelvű kereszténydemokrácia erőltetését, a lelkes, pályakezdő és friss házasok könnyen megalkudnak ezzel.

A kedvezményt a mai napig folyamatosan módosítják, egyre bővülnek a lehetőségek. De vajon megéri fizetni hosszú éveken át? Megéri-e, hogy ha felnőnek a gyermekek és egyre nagyobb anyagi terhet jelentenek, még mindig nélkülözni kell a törlesztés miatt? Tekintve, hogy a bérek rendkívül behatároltak Magyarországon, ez a tetszés szerint csekély vagy éppen hatalmas kedvezmény valóban egy kiváló ugródeszka a családra vágyóknak. A leírtak alapján viszont érdemes jóval körültekintőbbnek lenni, mielőtt felvesszük.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból