Az oszteoporózis az egyik legelterjedtebb csontbetegség a világon. Ez az egészségi állapot, amely törékennyé és gyengévé teszi a csontokat, becslések szerint 32 millió embert érint Európában.
A Bright Side összeállított egy listát azokkal a módszerekkel, amikkel meg lehet őrizni a csontok egészségét.
Ne feledkezz meg a D-vitaminról

A D-vitamin szervezetünk egyik legfontosabb mikrotápanyaga. Napfény-vitaminnak is nevezik, mivel akkor termelődik a szervezetben, amikor a szervezet napfénynek van kitéve. A D-vitamin számos folyamatban vesz részt, beleértve az agyműködést is. Az egészséges csontokhoz és fogakhoz is elengedhetetlen, mert segíti a kalcium felszívódását. Még ha elegendő kalciumot is viszel be, ha nem elegendő a D-vitamin, akkor is fennáll a csontritkulás és az osteomalacia (a csontok meglágyulásának) kockázata. D-vitamin források: zsíros halak, például tonhal és lazac, tejtermékek, gabonafélék, marhamáj, sajt és tojás.
Tartsd meg normál testsúlyodat

A szigorú diéta segíthet megszabadulni néhány plusz kilótól, de ez nem egészséges módja a túlsúly kezelésére, és ami még fontosabb, a fogyás – különösen a korai posztmenopauzális időszakban – az alacsony csonttömeg és a csonttömeg növekedését kockáztatja. Másrészt az elhízás is kockázati tényező, amely hozzájárul a csonttörésekhez. A legjobb megoldás a normál testsúly megőrzése. Soha ne kövess gyors diétát vagy alacsony kalóriatartalmú diétát, és ne hízz túl sokat, különösen rövid időn belül. Vezess be egészséges életmódot, és válassz egy kiegyensúlyozott étrendet, miközben fizikailag aktív maradsz.
A csontoknak Omega-3-ra van szükségük

Mérsékelt fizikai aktivitással kombinálva az Omega-3 zsírsavak jelentős hatással vannak a csontok ásványianyag-sűrűségére. Fokozza az oszteoblasztoknak nevezett csontképző sejtek termelését. Ráadásul a többszörösen telítetlen zsírsavak segíthetnek csökkenteni a csontritkulás és a rheumatoid arthritis okozta ízületi fájdalmakat. Omega-3 források: zsíros halak, mint a makréla, tenger gyümölcsei, dió, chia mag stb.
Fontold meg a kollagén-kiegészítő szedését

Tudtad, hogy szerves csonttömegének 90%-a kollagén? Az életkor előrehaladtával a csontsűrűség csökkenése mellett a szervezet kollagénszintje is drámaian csökken, ami végül törékeny csontokhoz és törésekhez vezethet. A kollagén természetes beszerzéséhez vezess be halat, csontlevest és kaliforniai paprikát az étrendedbe. De mivel ezekből a termékekből nagyon nehéz megszerezni a szükséges mennyiségű kollagént, érdemes lehet kipróbálni a kiegészítőket, és követni a bevitelre vonatkozó utasításokat. Mielőtt kipróbálnád a kiegészítőt, konzultálj orvosoddal.
Korlátozd a sóbevitelt

Japán tudósok azt állítják, hogy a túlzott nátriumbevitel veszélyezteti a csontok egészségét. A legtöbbünk a szokásos konyhasóból kap nátriumot, ami rossz, mert a só kalciumveszteséget okoz, ami végül gyenge, törékeny csontokhoz vezethet. Ezért a csontritkulás megelőzése érdekében próbálja meg újragondolni az étrendjét – és különösen a nátriumbevitelét.Az American Heart Association legfeljebb napi 2300 mg-ot ajánl, és a legtöbb felnőtt számára az ideális határérték napi 1500 mg-nál nem több.
Kapcsolódó cikk

Ezekkel a szokásokkal egészségesen tarthatod a hátadat
Az emberek 80%-a tapasztal hátfájdalmat.