Nézem Fotó Fölényesen ítélte a zsűri az Origo fotósának, Csudai Sándornak...

Fölényesen ítélte a zsűri az Origo fotósának, Csudai Sándornak a Hemző Károly-díjat

Promóció

Csudai Sándor fotográfus, az Origo munkatársa nyerte el több anyagból álló pályázatával a hatodik alkalommal odaítélt Hemző Károly fotográfiai díjat.

Promóció
- Advertisement -

A zsűri nemcsak Csudai Sándor magas színvonalú és változatos tematikájú portfólióját értékelte – amelyben háborús tudósítás, képriportok, utcai fotó és drónfelvételek is szerepelnek –, hanem azt is, hogy a leginkább “hemzős” pályázat volt az övé – közölték az MTI-vel a szervezők.

Lajos Mari, Hemzõ Károly özvegye, a Hemzõ Károly-díj alapítója átadja az elismerést Csudai Sándor fotóriporternek, az origo.hu munkatársának a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2019. június 12-én. A háttérben Szarka Klára kurátor / Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Tájékoztatásuk szerint a Hemző Károly Alapítvány kuratóriumából álló zsűri – Lajos Mari, Hemző Károly özvegye; Salvarani Zsófia, a művész nevelt lánya; Korniss Péter és Bánkuti András fotográfusok, valamint az alapítvány titkára, Szarka Klára kurátor – több, szinte egyenértékűen nívós finalista közül választotta ki Csudai Sándort a díjra.

A tanácsadó testület tagjai – Barakonyi Szabolcs, Cseke Csilla, Bácsi Róbert László, Mucsy Szilvia, Szabó Lajos és a tavalyi győztes, Bielik István – ezúttal 12 fotográfust jelöltek a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett pályázaton: Csudai Sándort, Mónus Mártont, Ruprech Juditot, Rostás Biankát, Sóki Tamást, Szilágyi Annát, Varga Dzsenifert, Szekeres Mátét, Sivák Zsófiát, Kókai-László Dórát, Hölvényi Kristófot és Simó Szabolcsot.

A Hemzõ Károly-díjjal kitüntetett Csudai Sándor fotóriporter, az origo.hu munkatársa (j3) az elismerés átadásán a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2019. június 12-én. Balról a zsûri tagjai, Bánkuti András, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztálya elnöke (b), Lajos Mari, Hemzõ Károly özvegye, a Hemzõ Károly-díj alapítója (b2), Szarka Klára kurátor (b4) és Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus, fotóriporter, fotómûvész / Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Közülük került ki az idei öt finalista: Mónus Márton, Sivák Zsófia, Simó Szabolcs, Szilágyi Anna és Csudai Sándor, aki a Hemző-díjat átvehette a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban szerdán.

A magyar fotográfia legsikeresebb korszakát bemutató kiállítás nyílt meg

A Híresek és képek – Modern irányzatok a magyar fotográfiában című kiállítás megnyitóján Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója elmondta, hogy a tárlaton a magyar fotótörténet virágkora, vagyis a két világháború közti korszak elevenedik meg. Az első kép 1912-ből való és André Kertész készítette, míg az utolsó az 1945 utáni állapotokat mutatja – tette hozzá.

Csudai Sándor 1987-ben született, jelenleg az Origo munkatársa. Nemzetközi és hazai pályázatokon is többször díjazták már, 2015-ben Junior Prima díjat kapott.

A tavalyi díjazott, Bielik István Szabadságok című “jutalomkiállítása” július 22-ig tekinthető meg a Capa 8F Galériában.

Promóció
ForrásMTI
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3