A legtöbben szeretünk kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízét élvezni, azonban ami ártatlan örömnek tűnhet, valójában sok bonyolult egészségügyi probléma okozójává válhat. Manapság a cukrot nehéz elkerülni, de sokan nem is sejtik, hogy valójában mennyi káros hatással bír.
A Bright Side összeállított egy listát azokról a tünetekről, amik arra utalhatnak, hogy túl sok cukrot fogyasztunk.
Izom- és ízületi fájdalmak

Az étrendben lévő nagy mennyiségű cukor arra készteti az immunsejteket, hogy gyulladást okozó hírvivőket választanak ki a vérben, amelyek megpróbálják lebontani a fejlett glikációs végtermékeket vagy a glükózmolekulához kötött fehérjét. Minél több cukrot eszel, annál fejlettebb glikációs végtermékek jelennek meg, aminek következtében több gyulladást okozó hírvivő érkezik a ciklus megtörésére. A biokémiai reakciók ilyen kaszkádja végül ízületi gyulladást, szürkehályogot, szívbetegséget, rossz memóriát vagy ráncos bőrt eredményezhet.
Energia csúcsok és mélypontok

A glükóz felelős a szervezet energiaellátásáért, ezért nagyon fontos a vércukorszint megfelelő szinten tartása. Az ettől való bármilyen eltérés egész napos energia jojózáshoz vezethet. Amikor édességet eszel, a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki, hogy segítsen glükózt juttatni a sejtekhez, így energiát kapsz. A ciklus végén érezni fogod, hogy az energiaszint csökken, mert a szervezeted több cukrot kíván. Szerezz „igazi” energiát szervezetednek az egészséges ételekből. Ez az egyenletesebb cukorszint a vérben nem okoz energiacsúcsokat és -zuhanásokat.
Állandó bőrkiütések

A hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek az inzulinszint megugrását idézik elő, és elindítják a glikáció folyamatát, vagyis a cukor fehérjemolekulákhoz való kötődését. Amint a glükóz belép a vérbe, bonyolult élettani folyamatok sorozatát indítja el, amelyek végső soron gyulladást és bőrproblémákat okozhatnak. Ez az inzulinnövelés végül növelheti a bőr zsírmirigyeinek aktivitását, és aktiválhatja a gyulladásos folyamatokat. Ez azt jelenti, hogy a magas cukortartalmú étrend az akne fellángolásának nagyobb kockázatával jár.
Magas cukortolerancia

Ha sok édességet eszel minden nap, az ízlelőbimbóid hozzászoknak az édességhez, és előfordulhat, hogy nem úgy reagálnak rá, mint korábban. A felesleges cukor tompítja a szájpadlást, és az édes gyümölcsök és bogyók nem érződnek olyan édesnek, mint kellene. Ha semmi sem tűnik édesnek, csökkentsd az extra cukros adalékanyagok, például a finomított cukor és az édes szirupok fogyasztását, és térj át egy kiegyensúlyozott étrendre.
Gyakori megfázás és influenza

A túl sok cukorfogyasztás megakadályozza, hogy az immunrendszer sejtjei megtámadják a baktériumokat, amikor megbetegszünk. A C-vitamin, amelyre a szervezetnek szüksége van az influenza elleni küzdelemhez, kémiai szerkezetében nagyon hasonló a glükózhoz. Ahelyett, hogy C-vitamint keresne és azzal dolgozna, az immunrendszer felveszi a glükózt, amelynek nincs ereje az influenzabaktériumokkal szemben. Ezért ahelyett, hogy harcolna egy betegséggel, az immunrendszer szenved tőle.
Kapcsolódó cikk

Hogyan csökkenthető a cukorbetegség kockázata?
Az egészséges életmód segíthet megelőzni a 2-es típusú diabéteszt. Két nemrégiben megjelent tanulmányból most megtudhatod, hogyan csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata.