Egy új kutatás szerint a D-vitamin csökkenti a kockázatát a koronavírus-fertőzésnek és halálozásnak. Mint a tanulmány kifejti, az influenzára is hatással van ilyen módon.

Blokkolhatja a vírus terjedését

Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtár és Nemzeti Egészségügyi Hivatal adatbázisán, a PubMeden megjelent tanulmány szerint a D-vitamin csökkenti annak kockázatát, hogy megfertőződjünk koronavírusban és influenzában.

D Vitamin Koronavirus Ellenszer Influenza
D-Vitamin Hatással Lehet A Koronavírus Elleni Harcban A Kutatás Szerint / Fotó: Getty Images

A kutatások alapján a vírust egy fehérjeburok borítja, és a D-vitamin pont ezt a burkot támadja, blokkolva a vírus terjedését az emberi testben.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A D-vitaminnak van egy olyan molekuláris szintű hatása, ami esetleg a vírus szaporodása szempontjából a fehérjeburokra lehet előnytelen hatással, tehát a vírus nem örül, ha a D-vitamin az ő fehérjeburkát megtámadja, tehát ez lehet a hatás mechanizmus[/perfectpullquote]

– állítja Vereczkey Attila, a Versys Clinics orvosigazgatója, írja a Blikk.

A magyarok nagy százaléka D-vitamin-hiányos

Már 10 perc napon töltött idő is D-vitamint juttat a szervezetünkbe, de lehet hogy táplálékkiegészítővel is pótolni a szükséges adagot. A dietetikus szerint a leghatásosabb, ha állati eredetű élelmiszerekkel visszük be a vitamint, így javasolja hetente többször olajos halak, például pisztráng fogyasztását.

Megvan a koronavírus lehetséges ellenszere, augusztusra kész lehet

Az interjúban a San Franciscó-i Jacob Glanville – aki a Netflix Pandemic című dokumentumfilmjében is látható – kifejtette, hogy a laboratóriumban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek blokkolni a vírust. Mint hozzátette, “egy sor szuperhatékony antitestet fejlesztettünk ki, amely blokkolja a vírus felületén lévő tüskéket, így a vírus elveszíti fertőzőképességét- fogalmazott az immunológus.”

Hazánkban egyébként a lakosság 95%-a D-vitamin-hiányos, így a pótlása mindenkinek tanácsos. A koronavírus ellen javasolt akár napi 10 ezer nemzetközi egység mennyiségű D-vitamn szedése.

A brit Közegészségügy is osztja az elméletet

A BBC szemléje szerint az Egyesült Királyság Közegészségügyi Intézménye is javasolja a szedését a D-vitaminnak a tavaszi és a nyári évszakok alatt, amíg a koronavírus-járvány okozta kijárási korlátozások életben.

6 ténnyel bizonyítjuk, hogy nem mindegy, hogyan adagolod a vitaminokat

Nem mindegy, hogyan és mennyit és mikor szeded a vitaminjaidat. Sőt, azt sem, hogy milyet. Nézzük meg 6 hasznos tényen keresztül, hogyan kellene adagolnod őket! A Brightside összeszedte, egy-egy vitamin hogyan korrelál a többivel és mire alkalmasak.

A BBC megjegyzi, hogy 10 microgrammot javasol egy nap a téli hónapok (októbertől márciusig) alatt. Mindazonáltal azok, akik nem töltenek sok időt a szabadban, nekik egész évben javallott a vitamin szedése. A kijárási korlátozás miatt értelemszerűen kevesebbet vagyunk házon kívül, így mindenki számára javasolják a szedését.

Mi van, ha többet veszek be?

Nem ajánlott. Noha a D-vitamin összetevői nagyon megbízhatóak, hosszú távon veszélyes lehet a javasolt napi mennyiség túladagolása.

Kutatók szerint

  • 1-10 éves korig 50 microgramm per nap a
  • fiatalabb, mint 12 hónaposaknál 25 microgramm per nap
  • felnőtteknél 100 microgramm per nap

a maximum, ha többet akarunk szedni a javasoltnál. Mindazonáltal megjegyzik, igyekezzünk tartani az ajánlott dózist.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet