Követem Élet + Stílus Egy kutatás szerint a D-vitamin előnytelen hatással van a...

Egy kutatás szerint a D-vitamin előnytelen hatással van a koronavírusra

Promóció

Egy új kutatás szerint a D-vitamin csökkenti a kockázatát a koronavírus-fertőzésnek és halálozásnak. Mint a tanulmány kifejti, az influenzára is hatással van ilyen módon.

Blokkolhatja a vírus terjedését

Promóció
- Advertisement -

Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtár és Nemzeti Egészségügyi Hivatal adatbázisán, a PubMeden megjelent tanulmány szerint a D-vitamin csökkenti annak kockázatát, hogy megfertőződjünk koronavírusban és influenzában.

D-vitamin hatással lehet a koronavírus elleni harcban a kutatás szerint / Fotó: Getty Images

A kutatások alapján a vírust egy fehérjeburok borítja, és a D-vitamin pont ezt a burkot támadja, blokkolva a vírus terjedését az emberi testben.

A D-vitaminnak van egy olyan molekuláris szintű hatása, ami esetleg a vírus szaporodása szempontjából a fehérjeburokra lehet előnytelen hatással, tehát a vírus nem örül, ha a D-vitamin az ő fehérjeburkát megtámadja, tehát ez lehet a hatás mechanizmus

– állítja Vereczkey Attila, a Versys Clinics orvosigazgatója, írja a Blikk.

A magyarok nagy százaléka D-vitamin-hiányos

Már 10 perc napon töltött idő is D-vitamint juttat a szervezetünkbe, de lehet hogy táplálékkiegészítővel is pótolni a szükséges adagot. A dietetikus szerint a leghatásosabb, ha állati eredetű élelmiszerekkel visszük be a vitamint, így javasolja hetente többször olajos halak, például pisztráng fogyasztását.

Megvan a koronavírus lehetséges ellenszere, augusztusra kész lehet

Az interjúban a San Franciscó-i Jacob Glanville – aki a Netflix Pandemic című dokumentumfilmjében is látható – kifejtette, hogy a laboratóriumban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek blokkolni a vírust. Mint hozzátette, “egy sor szuperhatékony antitestet fejlesztettünk ki, amely blokkolja a vírus felületén lévő tüskéket, így a vírus elveszíti fertőzőképességét- fogalmazott az immunológus.”

Hazánkban egyébként a lakosság 95%-a D-vitamin-hiányos, így a pótlása mindenkinek tanácsos. A koronavírus ellen javasolt akár napi 10 ezer nemzetközi egység mennyiségű D-vitamn szedése.

A brit Közegészségügy is osztja az elméletet

A BBC szemléje szerint az Egyesült Királyság Közegészségügyi Intézménye is javasolja a szedését a D-vitaminnak a tavaszi és a nyári évszakok alatt, amíg a koronavírus-járvány okozta kijárási korlátozások életben.

6 ténnyel bizonyítjuk, hogy nem mindegy, hogyan adagolod a vitaminokat

Nem mindegy, hogyan és mennyit és mikor szeded a vitaminjaidat. Sőt, azt sem, hogy milyet. Nézzük meg 6 hasznos tényen keresztül, hogyan kellene adagolnod őket! A Brightside összeszedte, egy-egy vitamin hogyan korrelál a többivel és mire alkalmasak.

A BBC megjegyzi, hogy 10 microgrammot javasol egy nap a téli hónapok (októbertől márciusig) alatt. Mindazonáltal azok, akik nem töltenek sok időt a szabadban, nekik egész évben javallott a vitamin szedése. A kijárási korlátozás miatt értelemszerűen kevesebbet vagyunk házon kívül, így mindenki számára javasolják a szedését.

Mi van, ha többet veszek be?

Nem ajánlott. Noha a D-vitamin összetevői nagyon megbízhatóak, hosszú távon veszélyes lehet a javasolt napi mennyiség túladagolása.

Kutatók szerint

  • 1-10 éves korig 50 microgramm per nap a
  • fiatalabb, mint 12 hónaposaknál 25 microgramm per nap
  • felnőtteknél 100 microgramm per nap

a maximum, ha többet akarunk szedni a javasoltnál. Mindazonáltal megjegyzik, igyekezzünk tartani az ajánlott dózist.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3