A Daft Punk francia elektronikus zenei duó hétfőn bejelentette feloszlását, befejezve a 28 évig tartó közös munkát, amely olyan slágerekkel ajándékozta meg a rajongókat, mint az Around the World és One More Time.

R.I.P. Daft Punk

A Daft Punk együttes a YouTube-on Epilogue címmel közzétett videóban jelentette be a közös munka végét az 1993-2021 dátumot vetítve a képernyőre.

Daft-Punk-Zenekar-Feloszlik-Megszunik
Daft Punk Zenekar / Fotó: Getty Images

A Variety a zenekar ügynökét, Kathryn Fraziert idézte, aki megerősítette a feloszlást, de nem részletezte az okokat.

Megkerülhetetlenek voltak a zenei szcénában

A duó két tagja, Thomas Bangalter és Guy-Manuel de Homem-Christo még a középiskolában ismerkedett meg Párizsban. Kezdetben egy Darlin’ nevű együttesben játszottak, 1994-ben jelent meg a Daft Punk első kilemeze, a The New Wave.

Kapcsolódó cikk

Az 1997-es debütálás, a klasszikus diszkó elemeit szikár techno ütemekkel és vokóderes énekkel ötvöző Homework album nem csak a francia house-színtér (vagy ahogy az újságírók hivatkoztak rá: a French Touch) definitív lemezének számított, de egyfajta szoft-rock forradalmat is elindított. (Nem véletlen, hogy nem sokkal később már Armand van Helden és Eric Prydz is elkezdett Gary Wright– és Steve Winwood-slágereket hangmintázni.) Sőt, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az album – és a folytatás, a 2001-es Discovery – nélkül manapság nem beszélhetnénk a Justice-ról, a Chromeóról vagy az LCD Soundsystemről.

A 2007-es Alive-turné külsőségeiből – hatalmas, piramisszerű díszletek, rengeteg lézer, robotmaszkok – pedig olyan DJ-k merítettek, mint Skrillex vagy Deadmau5. De említhetnénk a TRON: Örökség filmzenéjét, a Bangalter saját zenekara, a Stardust által jegyzett Music Sounds Better With You-t vagy a 2013-as visszatérő albumukat, a Random Access Memoriest, rajta az év egyik legnagyobb slágerével, a Get Lucky-val, amelyet aztán Pharrell Williams is feldolgozott. Ugyancsak remake-elte Kanye West is az egyik dalukat, a Harder Better Fastert.

Daft Punk - Harder Better Faster (Official Video)

Official video for Daft Punk's "Harder Better Faster" from the album Discovery.Explore the incredible Daft Punk catalogue on iTunes here: http://smarturl.it/...

Bár tavaly áprilisban Dario Argento még úgy nyilatkozott, hogy a két alapító megkereste, hogy szívesen dolgoznának a következő filmje, az Occhiali neri (szabadfordításban Fekete Szemüveg) aláfestő zenéjén, ebből végül nem lett semmi. És úgy látszik, többé már nem is fogunk friss zenéket kapni a legendás duótól.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet